Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Omicron

Omicron

Pozdravljeni,

v medijih berem, da naj bi Biontech&Pfizer izjavila, da je njuno cepivo učinkovito tudi proti Omicronu, vendar moraš imeti tri odmerke. Kaj to pomeni v primeru, da si prve dva dobil AstraZeneco, tretjega pa Pfizer ali Moderno?

Lepa hvala, Mici

Spoštovani, rezultatov študij še nisem videla, ne po treh odmerkih Pheizerjevega cepiva, ne po kombinacijah. Je pa glede na to, da je pri vseh cepivih imunost usmerjena na S-protein /samo na različne načine je vnesen, enkrat z nosilcem, drugič pa se sintetizira/, je najbrž pričakovati podobno imunost tudi po kombinacijah.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni. Konec avgusta sem imela covid. Konec oktobra sem imela 3500 protiteles (meja 50). Kaj je res za prebolevnike bolj kuzen omicron? Kaki so podatki? Sem sploh kaj zascitena, vsaj za tezji potek?

nova
Uredništvo priporoča

Spoštovani, zaenkrat vemo le, da je kužnost omikrona večja, da je v delu S-astega proteina več mutacij. Prvi podatki tudi kažejo, da je težjih potekov manj. Kar se prebolevnikov tiče, večje spremembe v S-proteinu običajno pomenijo, da je zaščita prebolevnika slabša, kot bi bila proti bolj podobnemu sevu (kot je bisti, ki je pri prebolevniku že povzročil okužbo). Novi podatki pa prihajajo vsak dan.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Torej se lahko prebolevnik okuži ponovno? Pa praviloma v lažji obliki?

Spoštovani, poznani so primeri ponovne okužbe pri prebolevnikih. Zaenkrat  o teži bolezni bolezni vemo, da je klinična slika večinoma blažja. O klinični sliki prav pri prebolevnikih pa še ni dovolj podatkov, praviloma pa so (na splošno) pri prebolevnikih okužbe blažje.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Vsaj nekaj pozitivnega. Torej nasploh, ce se prebolevnik z drugim sevom okuzi, je potek blazji, drzi? Ce pa se z omicronom pa torej nasploh blazje, ce ji naj bila ta razlicica v osnovi blazja …?

Spoštovani, tako nenako. Morate pa vedeti, da nam kup podatkov še manjka, saj je vse navedeno možno ocenjevati šele takrat, ko je bolezen že mimo; ko ugotavljamo deleže dolgotrajnih kovidov, pa zaplete, pa pretirane vnetne odzive, ipd.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Jaz sem 4 mesece po prebolelem covidu. In ne vem kaj naj slpoh pricakujem. Ideja?

Spoštovani, če ste brez težav, je očitno stanje ok. Cca 6 mesecev po preboleli bolezni, zaščito osvežite s enim odmerkom cepiva, sicer pa v fazi, ko je okužb še veliko, izvajajte nefarmakološke ukrepe za preprečevanje akutnih okužb dihal (druženje zunaj, notri uporaba maske, spoštovanje razdalje, zračenje, umivanje in razkuževanje rok).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

To delam, samo me skrbi, da pač zbolim in da bo potekalo huje kot prvič. In ne vem kaj naj. Prvič se mi je 8.dan poslabšalo … bakterijska pljučnica. Ampak sem dobro okrevala, brez posebnosti, čeprav je saturacija bila okrog 90 zjutraj, čez dan do 95. Menite, da je malo verjetno, da tako zbolim spet ali huje?

Spoštovani, vedno znova in znova zavrtite vašo okužbo s covid-19. Recimo, da ste imeli takrat pač smolo (poporodno obdobje, utrujenost, …), zdaj pa, predvidevam, zdravi- ok (kot ste bili pred nesrečno okužbo s covid-19). Res je škoda vedno znova in vedno znova obračati isto temo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Upam, da sem. Mislite, da je bilo krivo, da sem imela slabsi imunski sistem 6 tednov po porodu?

Se nekaj … ce nisi imel pri dveh dozah problemov, tudi pri pozivitvenem naj ne bi imel?

Sicer po drugi dozi (3 mesece) epizoda atrijske fibrilacije zato sedaj concor in xarelto jemlje. Nekih dejavnikov za af ni imela, ker ima recimo tlak urejen.

Spoštovani, o vašem stanju po porodu sva že obsežno debatirali. Pa naj ponovim še enkrat: nosečnice in porodnice zgodaj po porodu so za mnoge okužbe in tudi SARS-CoV-2 bolj občutljive, ker imajo nekoliko spremenjen (oslabljen) imunski odziv. Narava prvenstveno ščiti plod (tudi to, da bi se mati proti njemu borila, saj je plod zanjo tujek).

Neželeni učinki po posamičnih odmerkih so nepredvidljivi. AF kar 3 mesece po cepljenju pa zelo težko povežem s cepljenjem, saj je obdobje zelo dolg dolg. Recimo, če mi oseba utrpela miokarditis, …

 

 

 

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Danes sem slisala od dr.Struklja, da je prebolevnost enako kot eno cepljenje …. torej kot en ali dva odmerka?

Pa se to .. ali se res doba spremenila iz 6 na 9 mesecev za cepljenje po prenolevnosti?

Spoštovani, žal, nisem slišala konteksta, v katerem naj bi to povedal, a primerjava ne zdrži povsem. Ob prebolelosti nastaja bistveno več celične imunosti, saj organizem reagira na več delov povzročitelja, in se tudi imunski spomin (s pomočjo limfocotov T) ohranja na več različnih delov virusa. Vemo tudi to, da  po cepljenju z dvema odmerkom cepiva nivo protiteles začne hitro opadati cca 3 mesece po cepljenju. Vemo tudi, da pri prebolevnikih z enim odmerkom cepiva po vva 6 mesecih nivo protiteles zelo hitro dvignemo (in drugi odmerek pravzaprav ne doda kaj veliko). Vse ostalo je stvar preračunavanj in administrativnih odločitev. In trenutno je administrativno dogovorjeno prebolevnost in 2 odmerka po 9 mesecih; ali pa prebolevnost + 1 odmerek med 6  do 9. Prav gotovo se bodo priporočila še zelo spreminjala.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Super. Ampak prebolevnost in en odmerek po med 6 in 9 mes .. ampak velja pa mj koda ne 9 mesecev, a ne? Delajo kaj na tem, da bi?

Spoštovani, o trajanju veljavnosti potrdila po prebolevnosti se dogovarjajo na EU ravni.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Hvala za odgovor. Vceraj sem slisala, da so enako ogrozeni prebolevniki kot pa necepljeni za omicron. To drzi ali ne?

Spoštovani, česa takega res ne moremo trditi. Vidimo pa, da se okužbe z omikronom pojavljajo tako pri prebolevnikih, 2x cepljenih, a največ pri necepljenih. Študije in podatki pa kažejo, da se pri s tretjim odmerkom cepljeni osebi dovzetnost za okužbo zmanjša. Hkrati večina držav, kjer je bilo primerov že več in jih zasledujejo vsaj cca 1 mesec, poroča o blagem poteku okužb z omikronom,  bistveno manjšem deležu hospitaliziranih. Za končne zaključke je še prekmalu, a trenutno prevladuje troje: izjemna kužnost, blag potek in bistveno manj hospitalizacij. (Zaskrbjenost pa povzroča dejstvo, da je kužnost tako velika, kar pomeni, da bi zaradi obsega okuženih ti vseeno obremenjevali bolnišnice).

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close