Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja Okužba s HIV

Okužba s HIV

Spoštovani, vidim, da je vprašanje objavilo, odgovora pa ni? Lepo prosim za odgovor, hvala vam!

4 tedne je dovolj.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pred nekaj meseci sem oralno zadovoljeval punco 1-2 minute nekje 2x (2x sva se srečala) v enem mesecu samo to, poleg ostalih zadev, do vaginalnega sexa ni prišlo….vendar sprašujem kakšna je možnost okužbe če punce nisem poznal oziroma bolj pomembneje jaz imam na levi strani poškodovane dlesni oziroma 2 zoba poškodovana?

zaradi tega me je preletel strah?
kakšna je % okužbe hvala ter lep dan

se po 3 letih od morebitne rizične okužbe lahko pojavi kakšen simptom?

zasledil sem eno novico in sem se spovnil na nepremišljen odnos pred 3 leti. od takrat nisem biu v zvezi.
hvala

Spoštovani, po enem izmed avtorjev so tveganja za prenos virusa HIV ob 1x dogodku:

– receptivni oralni spolni odnos: do 0.04% (tveganje za osebo, ki z usti draži spolne organe HIV poz. osebe)
– receptivni analni spolni odnos: 3% (tveganje za osebo, pri kateri spolni organ HIV+ osebe prodira v zadnjično odprtino)
– receptivni vaginalni spolni odnos: 0.01-0.15% (tveganje za žensko, ki ima vaginalni spolni odnos s HIV+ osebo)
– insertivni analni spolni odnos:

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Če ste se morda okužili pred 3 leti, to lahko ugotovimo s testiranjem, ob tem ste lahko brez kakršnihkoli simptomov, na osnovi katerih bi pomislili na okužbo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

se pravi da je možnost zelo mala.? hvala

Tveganje je nizko, a obstaja.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Pozdravljeni,
Zadnjic sem popravljal ocala stranki (popravljal navoj, ki povezuje rocko s sprednjim delom) in mi je zdrsnilo in sem se z izvijacem porezal po prsti, da je pritekla kri. A je moznost kake okuzbe s hepatitisom c ali hivom? Sicer dvomim, da bi lahko bila kri gor (predvsem ne sveza), vendar me je vseeno malo zaskrbelo.
Lep dan se naprej

Ne, nikakor

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Tudi, ce bi bila kri gor od prej? Ker s tistim izvijacem sem popravljal navoj, pa potem se porezal po prstu do krvi, pa da je morda tako prislo do kontakta?
Res hvala za vas cas.

Spoštovani, svežo, tekočo kri bi VIDELI. Z nevidno krvjo se ne morete okužiti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Najlepša hvala za odgovor. Sem že hotel večkrat vprašati zdravnico, pa mi je bilo nerodno, ker sem se tudi na nek način zavedal kako “neumno” vprašanje je.
Bi pa se samo še nekaj vprašal… recimo, da se oseba zbode z vilico, in pride do krvavenja, in se splakne vilica pod vodo. in če kdo recimo potem je s to vilico. Je možna kakršna koli okužba s hiv, hep c?
Hvala za odgovor!

Če vilico opere, praktično ni možnosti prenosa. Tveganje bi obstajalo v primeru, da bi s krvavo vilico oseba, ki je HIV ali HEP B poz, neposredno po vbodu zabodla drugo osebo.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Toeej ce bi pa osebla jedla z vilico s katere je sprana kri, se ne bi mogla okuziti?

Zdravo!
Prijateljici sem posodila britvico. Pred in po uporabi sem jo pospricala z razkuzilom spitaderm. Je to dovolj da se ubije virusa hepatitis a in b, in hiv??

Tako je

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Če razkužite čisto britvico, da. Če bi brizgali neoprano, krvavo, ne.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Dejansko sem jo polozila na cisto brisacko ter pospricala spitaderm ene petkrat. Tako da je ubistvu od kolicine spitaderma teklo dol. Lahko potem sklepam, da sem jo dejansko sprala ze s spitadermom glede na to, da sem jo tako obilno pospricala, da je teklo z nje?

To pomeni, da ste itak razkuževali suho?, najbrž splaknjeno britvico. Pri razkuževanju ni pomembno spiranje (s tem bi le odstranili še malo umazanije), temveč čas delovanja razkužila na površini. Če bi bila le ta umazana, bi ubili le mikrobe v površinski plasti.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

New Report

Close