Najdi forum

Okrušen zob

Hčera, sedaj stara 11 let in pol, je pred petimi leti nesrečno padla na obraz, poškodovala si je tudi sprednji zob (stalni). Zob je na spodnji strani malo odkrušen, če pa pogledaš zob v določenem kotu, se vidi, da je ‘počen’. (vidi se vodoravna črtica). Zob je pri ničemer ne moti – kot sem napisala, je tega že 5 let. Takoj po nezgodi smo pri (svojem) zobozdravniku dobili informacijo, da ji spodnjega, odkrušenega delčka ne bi popravljal (razen če je vizualno ne moti), pač pa, ko jo bo začelo motiti (puberteta,…). Za popravek se še nismo odločili.
V tem tednu pa je bila na sistemtskem pregledu v šoli, zobozdravnica ji je rekla, da mora priti takoj k njej, da bo popravila ta sprednji zob – hčera je rekla, da je predlagala, da se zob izruje in izdela nov zob. Zanima me vaše mnenje: ali je glede na zapisano potrebna ‘menjava’ zoba?

Pa še nekaj: vsi obiskujemo istega zobozdravnika, ker smo zadovoljni s tem. Šolska zobozdravnica je pa predlagala, da hodi od zdaj naprej k njej, ker ji bo pač ona vse to uredila – med drugim je predlagala tudi obisk ortodonta (ker da nujno rabi aparat). K svojemu zobozdravniku hodi redno – ta nima pripomb.
Kaj mislite glede tega?

Najlepša hvala za odgovore.

Spoštovana Tejči,

če je zob res le malo odkrušen in je še vitalen (živ), potem tudi jaz ne vidim potrebe po ekstrakciji. Glede na dekličino starost pa zobozdravnik odkrušeno že lahko dogradi.
O potrebi po ortodontskem zdravljenju je brez pregleda težko soditi. Mogoče je v tem pogledu šolska zobozdravnica bolj vešča v opazovanju, ker vsakodnevno pregleduje le otroke in vidi veliko ortodontskih napak. Svetujem vam, da se pri njej oglasite, da vam pokaže morebitno ortodontsko nepravilnost.
Če ste z zobozdravnikom zadovoljni, potem nova izbira ni potrebna. Zobozdravnica lahko deklico kljub temu vsako leto sistematsko pregleda, zobke pa ji popravlja njen izbrani zobozdravnik (ki ji izda tudi napotnico za ortodontsko zdravljenje).
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close