Najdi forum

Ogrevanje sobe

Pozdravljeni!
Urejam si sobo, in me nekaj zanima. Soba leži nad kletjo in ima dve zunanje stene, torej je kar mrzla soba. Ogrevamo se centralno z drvmi, in v sobi je en radiator, a je vseeno malo hladna. Kaj bi bila dobra rešitev za dodatno ogrevanje sobe? Res nerabim nekaj močnega, ker je tu v igri 2-3 stopinje. Lp

Kako je z fasadno izolacijo? Tako na brzino, kakšen kalorifer , oljni radiator z ventilatorjem. Ali imaš opcijo da s spodnje strani kleti vgradiš toplotno izolacijo; vsaj 12-15 cm. Pregladiš z lepilo+mrežica.

Najboljša varianta je oljni radiator, ki ima opcije 800 wattov, 1200wattow ali maksimalno 2000wattow. Namreč oljni radiator ne suši zrak tako, kot ventilatorski grelci (kaloriferji). Kupiš obvezno novega, ki ima 100% delujoče grelcev v vseh treh opcijah gretja in da je olje v radiatorju novo in na optimalnem nivoju…hkrati pa tudi sama zunanjost brez rje in možnosti da ti material popusti.

Vključiš ga na 800 watow, da preveč obremeniš vtičnic…hkrati pa kupiš še timer mehansko uro nastaljivo na 15 minut – stane okrog 5 eur in jo dobiš pri najbojšem sosedu pa tudi v vsaki tehnični trgovini bi jo morali imet. Naslednji korak je, da se poigraš z nastavitvami ure, da ujemeš zase optimalno temperaturo v prostoru. Skupaj z termostatom na radiatorju si lahko v nulo zatoviš tisto pravo zate in z hkrati tudi preračunaš strošek ki ti ustreza.

Brez timer mehanske ure ti ne priporočam obratovanja, saj ti bo oljni radiator z vgrajenim termostatom prepogosto vkljapljal…saj vpliv zidanih sten, podna in stropa odzivnost termostata zelo poveča. Ta vkljaplja prepogosto, zrak v prostoru bo vzdrževal na višji temperaturi ker bo želel ogreti še stene …strop in poden.

To je pa seveda povsem nerentabilno, hkrati pa lahko z tem preobremeniš samo v tičnico in glavno stikalo. Nekako začnem tako, da nastaviš da ti vsako 2 uro skozi dan greje 15 min, ponoči med 22 in 6 uro zjutraj ko je bolj hladno pa nastaviš gretje vsako uro 15 min.

Če si preračunava, je to 120 min ničnega delovanja in 120 min dnevnega med 6 zjutraj in 22h zvečer. 4 ure skupaj, po 800wattow = 3200wattow na dan. 4kw dnevno 30 dni je nekako okrog 12 eur na mesec vključno omrežnino.

Če ne bo dovolj, nastaviš prav vsako ura da ti dela 15min. To bi sedaj v teh hladnejših dneh zime verjetno potrebno. Ko bo mraz mimo, ponovno nastaviš timer mehansko uro da ti dela na dve uri 15min skozi dan in ponoči še vedno na vsako uro. Ob prehodnih obdobjih nastaviš da ti dela na dve uro samo ponoči. Tako imaš pod kontrolo strošek delovanja, ter tudi samo jakkst ogrevanja.

New Report

Close