Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja odvzem flaše pri otroku

odvzem flaše pri otroku

punce prosim pomoč…

Imamo 2,5 letnika, ki je še vsak večer in vsako jutro do včeraj dobil flašo mleka.

Zdej pa je moj mož to drastično spremenil, kar se meni ne zdi niti malo prav. Dva dni smo malemu dajali eno “trdo” večerjo, in je nato dobil še malo mleka po flaši, včeraj pa konec. Moj mož je vztrajal, da gre mali spat brez flaše. Mali pa jok in stok in tako namesto ob 7,30-8h je zaspal čez 10. Meni se je pa paralo srce ga gledat kako trpi.

Jaz sem mnenja, da mu ne bi smeli drastično vzeti ampak postopoma.

vem,da je za flašo že prevelik ampak do sedaj smo jo furali.

Prosila bi vas za kake predloge kako malega pretentat, da flaše ne rabi več in da bo zanj bilo najmanj mučno.

hvala vam

Jaz pa moj brat sva pila po flaši skor do odhoda v šolo – pa sva Čist fejst 🙂

Se mi zdi čist brezveze tkole otroka matrat…

Jaz sem imela flaško skoraj do male šole.

Vsak večer sem spila flaško toplega mleka, preden sem šla spat. Je bil pa en problem – včasih mi je ušlo ponoči, ker sem se zvečer “nalivala”. Ko mi je mami sicer nenormalno travmatsko flaško vzela, so se prenehali nočni “problemi” z mehurjem 🙂
V bistvu, če bi ne imela težav z mehurjem, mi mami flaške sigurno ne bi vzela.

Jaz imam dva sinova. Prvemu sem prenehala dajati mleko v flaško pri letu in pol, ko je dobil bratca. Od takrat še ni popil niti kapljice mleka.
Tega pri drugem sinu ne bom ponovila. Je preveč luštno, ko se zjutraj malo pocrkljava 🙂)) s tisto flaško mleka 🙂)))

Pri nas smo ji zamanjali flašo z magičnim lončkom, nekje pri enem letu. Zdaj je stara 20 mesecev in pije iz kozarca oz. skodelice z ročajem.
Ni bilo pa nikoli nobenega joka, niti nič na silo.

Mi smo flašo zamenjali z magičnim lončkom, tega smo pa enkrat doma “pozabili”, ko smo šli na potovanje. Nobenega problema ni bilo, ampak lonček sem vseeno imela s seboj skritega.
Počakajta do poletja in ko greste na morje jo pustite doma.

Mi smo pri naši 2-letnici po enem letu začeli ukinjat flašo. Najprej za čaj (smo ji kupili magični lonček,ga ni marala in je pila skozarčka), nato zjutraj (je dobila zajtrk po žlici) in šele potem zvečer. Pa ni bilo prehudo. Mogoče bi tudi pri vas morali postopoma odvajat,ne pa kr naenkrat vzet.

Mislim, da se z 2,5 leta starim otrokom že da kaj dogovorit, ne pa mu na silo jemat flaško. Povejte mu, zakaj ne želite več, da ima flaško in poskusite z mlekom v lončku. Če pa ne želi, pa mu tista flaška ne bo nič škodila. Jaz mu je na silo jemala ne bi!

ma ne sej pogovarjali in dogovorili smo se, da je že velik, da je flaša za majhne dojenčke in če jo bo dal dojenčku ki pride….se je z vsem strinjal in bil prav pogumen…vendar ko je bilo treba iti spat pa je bil bogi

Če ne spi s flašo, potem mu ne bo škodila.

V knjigi “No cry sleep solution” predlagajo takole:

1 teden: 1,5 dl mleka, 0,5 dl vode
2 teden: 1 dl mleka, 1 dl vode
3 teden: 0,5 dl mleka, 1,5 dl vode
4 teden: samo voda

Največkrat se zgodi, da že tretji teden začnejo odklanjati stekleničko, ker pač nima več okusa po mleku. Včasih je treba odvajanje potegniti in kakšen teden podaljšati.

Ti veš najbolje ali je pri tvojem otroku fora v steklenički ali je fora v mleku…

Če je mleko, potem boš to lahko izvedla, če je pa finta v steklenički, potem tu verjetno tudi navadna voda ne bo pomagala.

Poznam deklico, ki pri DEVETIH letih vsako jutro za zajtrk spije flašo čokolina!!!
Moje mišljenje je, da je to že afnanje, ampak je čisto krasna punca, tako da se ji ta razvada odpusti.
Jo bo že minilo!!!!

No, naša 2 letnica je bila do pred nekaj dnevi dobesedno odvisna od dude. Najbolj srečna je bila, če jo je imela cel dan v ustih, pa še dve v rokah za rezervo. Saj smo ji vzeli, pa jo je npr. spet videla na pultu, ali pa je kakšno našla med igračami – ma povsod so bile. Brez še jest ni mogla – eno žlico juhe , duda, spet eno žico juhe, še malo dude…

Ok, ni isto kot flaška, ampak odvisnost pa lahko primerjava.

V ponedeljek smo vrgli stran vse dude. Jih ni. Spat je šla brez. Eno uro joka, ampak nič hujšega. Po dveh dneh, ko da dude nikoli ni bilo. Občasno “potipa”, če se je duda že kaj pojavila, a ko ji rečemo, da je ni, to povsem mirno sprejme.

Upam, da ti je moja izkušnja kaj v pomoč…

Pri nas pri obeh otrokih pri 4 letih (mlajša je imela celo dudo), potem pa sta bili za 4. rojstni dan že “tako veliki”, da sta sami simbolično vrgli vse v smeti. Čez noč in potem nobenih problemov, pa sta prej redno vsaj večer (in zjutraj) pili iz flaške.

Z zobmi zaradi tega ni nobenih težav.

Saj če mu umiješ zobe po flaški, ne more biti zaradi tistih petih minutah cuzanja kaj narobe z zobmi. zakaj torej hočete ukiniti?
Enostavno zato, ker je prevelik?

Če zato, ker se vam zdi prevelik, potem vztrajajte pri tem, da ne dobi več. Ampak so tudi starejši otroci s flašo, pa so najkasneje nehali takrat, ko jih je bilo sram pred drugimi. No, tista devetletnica s flašo je hud ekstrem. Če pa se možu zdi narobe, ker si bo uničil zobe, to nima smisla.

Flaška je samo razvada, nič drugega. Tudi kaditi nekateri odnehajo na mah, drugi pa postopoma. Osebno se mi zdi bolj učinkovito tisto na mah. Je pa žalostno, da otrok trpi zato, ker ste mu starši dovolili to razvado do te starosti.

Saj obiskovanje foruma je tudi razvada. Pa kofetkanje, pa ležanje pred TV in gledanje filmov, pa jesti sladkarije….. A ti nimaš nobene razvade? Ene razvade so bolj nevarne in zdravju škodljive od drugih. Flaška zjutraj in zvečer pri dveh letih je ena bolj milih razvad.🙂

Naša ima tudi dve in pol. Najprej smo ukinili dnevno pitje čaja, ki je bilo samo afnanje, saj pije iz kozarca nevem od kdaj. Sedaj ukinjamo (par dni) večerno mleko iz flaške, spije pa šalco mleka,nato umit zobe in spat. Brez komentarjev in razlaganj. Zaenkrat ni pripomb. Zjutraj vpraša flaško mleka in jo tudi dobi, se je pa tudi že zgodilo, da ni vprašala in sem ji potem dala mleko v skodelico in je bilo tudi vredu. Tako, da upam, da bo vedno več takih dni. Res so naši srčki že zrasli, nikakor se mi pa ne zdijo preveliki. Saj se tudi mi radi pocrtamo.

Pozdravček

Kako lahko odgovorni starši rečejo,da flaša ni škodljiva pri 2,5 letih.Mislim,da se da urediti odločno postopno z veliko pogovora okrog flaške.

Minka 2 in Urbanc: pa kaj je z vama narobe?? A so vaši otroci kot neki vojaki, natrenirani s trdo vzgojo pri dveh letih, brez ene same razvade, samostojni, že skoraj v službi? Jih sploh znate crkljati? Skulirajta se!! Govorimo o 2 in pol letnikih. Pa imajo ja lahko kakšno razvado, ali ne??

Ravno to je to, starši, ki nimate časa za otroke jim potisnete v usta flašo ,ga posadite v voz in to j e to.Naj se pocrklja.Vsekakor pa je prav tudi pri teh letih od otroka nekaj zahtevati seveda v okviru njegovih zmožnosti.Saj mu ni treba vzeti flaše od danes na jutri.Pri toliko starem otroku se da z nji veliko komunicirati in verjemite razumel bo .Ne delajte ga dojenčka ker to ni.Hvaležen vam bo.Otroci komaj čakajo ,da so samostojni in jim damo dihati.Imeli boste srečnega otroka, ki se bo crkljal pri vas v naročju uf pri meni se še 10letnik.In paše obema in nikakor ne zganjam vojaškega reda.

New Report

Close