Odvisnik od alkohola in narcis
Pozdravljeni,
Pišem Vam ker z možem ne veva kaj storiti.
>Možev oče je kronični alkoholik (spije 2 litra žgane pijače na dan) in pije po cel teden vmes potem par dni pavze in spet .. problem nastane ko mu zmanjka alkohola takrat se dere ,razbija celo noč in išče pozornost da bi se kdo z njim ukvarjal oziroma da bi bil žrtev ki bi se na njega lahko spravljal .
Karkoli mu mož reče mu ne zaleže vedno iz sebe naredi žrtev tudi ko je trezen . Pa se obračam na Vas da mi poveste kaj se v tem primeru lahko naredi , ali lahko mož kam pokliče v takšni nevzdržni situaciji ko razbija in se dere da ga odpeljejo na zdravljenje /psihiatrijo ali karkoli drugega ?
Naj povem da sam nebo šel na zdravljenje , ko se pa strezni pa da ne govorimo se spravlja na nas nas zmerja ponižuje in non stop nagaja. Star je 60 let in je imel že 2x nesrečo kjer je bila poškodovana glava in tudi 2x operirana . Z alkoholom meša tudi tablete za spanje in epilepsijo ki jih ima zaradi nesreč.
Situacija je namreč nevzdržna.
Se Vam že v naprej zahvaljujem za odgovor.
Ko sem prebrala vaš zapis si nisem mogla pomagat, da ne bi pisala. Namreč nekaj let nazaj smo preživljali enako situacijo, s tem da je bil to moj oče za povrhu vsega pa imamo še kmetijo. Narejeno ni bilo nič, vse je bilo na nas, katastrofa. Vem kako peklensko življenje je to. Tako kot pri vas, je imel tudi pri nas že epileptične napade, ravno zaradi alkohola, večkrat so mu odvzeli tudi izpit. Skratka ena velika žalost in tudi sama sem že večkrat razmišljala kaj narediti, ampak preprosto nič ne moreš. Na silo ga nihče noče odpeljat, ker je to kao kršenje njegovih osebnih pravic, sam pa seveda ni hotel iti. Nihče si ne predstavlja kakšna muka je to za svojce.
Oglasila sem se zato, ker upam da to prebere tudi kakšna oseba, ki ima mogoče vpliv na to in lahko mogoče kaj stori na tem, ker jaz sem mnenja, da bi se v takih primerih moralo uvesti nek zakon, da če svojci dokažejo kako katastrofalno stanje je, da bi tako osebo odpeljali nasilno direktno v komuno in ga imeli tam več let da pride k sebi, ker to so konkretno zavoženi ljudje.
Seveda tega nihče ne bo naredil, ampak verjamem da je v Sloveniji še več takih družin, ki bi jim to resnično prihranilo ogromno tegob in psihičnega nasilja ter jim prineslo mir.
Avtorica, na našo veliko srečo je oče enkrat, ko so mu zopet odvzeli izpit prenehal s pitejm, preprosto čez noč, nikamor ni šel na zdravljenje. Ne vem na kakšen način, ampak se drži sedaj že dve leti, upam da to traja v neskončnost. Niti pomisliti ne upam kako zelo smo trpeli, ko se je to dogajalo in seveda še vedno je prisotem strah, da spet začne. Ravno iz tega razloga me je vaša zgodba presunila in obudila pristne občutke, zato sem se oglasila.
Zelo močno upam, da se pri vas nekoč zgodi enako, sicer pa s takim nasilnežem je resnično težko živeti in mislim da za vaše zdravje je boljše da začnete razmišljati o selitvi drugam. Žal tako je stanje v Sloveniji. Saj pravim, veliko bi lahko naredila zakonodaja na tem, če bi se kdo zavedal koliko trpljenja prinese alkohol.
Držim pesti, da se uredi čim lepše in upam, da vam je moja zgodba prinesla vsaj kanček olajšanja, da niste edini. Srečno.
Hvala Sočustvujem za vaš odziv!!
Večina alkoholikov spremeni svoje življenje, ko pridejo do dna ( karkoli že to pomeni za posameznika).
Takšnega svojca se da tudi prisilno hospitalizirati, kar zna biti ena od tistih točk, ko se zamislijo ( ali pa tudi ne…). Spodaj linki z zakonom, ki to ureja. Priporočala bi tudi, da se povežete z anonimini svojci alkoholikov, ki bi vam lahko dali res veliko nasvetov, da sploh ne omenim, da so oni verjetno edini, ki razumejo vašo stisko. To ni dobro samo zaradi lažjega soočanja z svojcem alkoholikom, temveč tudi za lastno duševno zdravje in stabilnost, saj to na svojcih povzroča veliko škode.
Sama bi zagotovo uredila prisilno hospitalizacijo ( če bi oseba ogrožala mene, sebe, bila nasilna…) tolikokrat, kot bi bilo potrebno. Šla bi na center za socilano celo , policijo, AL ANON, kamorkoli, da bi dobila čim več info . Vem, da je to težko, ker pa imam tudi sama nekoga v primarni družini, ki je povzročal res veliko težav, vem, da se da in da v vsaki situaciji obstajajo možne rešitve. Pri meni je trajalo nekaj let in nekaj hospitalizacij te oseb, potem pa se vse povsem uredilo.
https://zakonodaja.com/zakon/zdzdr/53-clen
GittaAna