Odvisna od slabih odnosov?

Nimam se za odvisnico..no,vsaj do sedaj se nisem imela.
Sem pa zacela razmisljati, da sem.
Naj na kratko strnem zadnjih 20 let:
Partner, ki sem ga spoznala v casu velike osebne stiske, zalosti in prebolevanja. Kot vsaka veza na zacetku velika ljubezen in strast..v trajanju veze (10 let) dva otroka,hisa in vse ostalo. Veliko sva ustvarila. Odnosi so se po drugem otroku zaceli slabsati.Veza se je koncala z nasiljem ( enkratno dejanje). In dolgim vlacenjem po sodicsih.
Bila sem sesuta. Obljubila sem si, da je izkusnja dovolj mocna,da ne zelim vec moskih v svojem zivljenju.
A nisem se dobro zakljucila veze, sem ze imela prijatelja. Nisem ga iskala, saj je prisel v moje zivljenju sam.
In..sesuta zenska,globoko ranjenja, pripravljena dajati in bolj malo sprejemati,ne slabo stojeca v materialnem smislu..kaj lahko pritegne?
Ce pogledam nazaj v svoje zivljenje, mi je popolnoma jasno.
Pritegnila sem cloveka z MOM (mejno osebnostno motnjo, mogoce tudi narcisticno, nisem psihiater)
Veza polna drame, stalnih prepirov, podtikanj,spletk, nadzorovanja, in ob koncu varanja. Ne le z eno osebo,ampak z vec hkrati.
Kdor ni tega dozivel..v zacetku ti ni jasno kaj je. Cutis in slutis, da nekaj ne stima, da tako ne more biti,da ce te ima rad, ne zeli gledati tvojih solz.. A ne najdes vzroka.
In potem te udari prevara. Kako je mogel? Polno njegovih lazi in spletk.
Zacela sem raziskovati kaj se dogaja. Pocasi sem odkrivala plast za plastjo in spoznavala monstruma, ki sem ga spustila v svoje zivljenje. Lahko recem, da sem ga spoznala sedaj, ko se veza koncuje. Cloveka brez morale, brez predsodkov, brez empatije,za katerega sem bila zgolj nic in me v bistvu ni imel nikoli rad.
Ena stvar pa je pozitivna, ki sem jo potegnila iz teh travm in sicer, da sem zacela z delom na sebi. Da razumem,da sem pritegnila v zivljenje take moske. Zakaj sem jih se raziskujem in to tudi vas sprasujem. Mogoce ima kdo podobno izkusnjo.
Od kje izvira potreba po tako destruktivnih odnosih? Kaksni vzorci iz otrostva so ti domaci za take razmere v odraslih odnosih?
To zelim odkriti, ampak nisem se prisla do tam.

Pozdravljeni,

če ste že v otroštvu bila izpostavljena čustvenem izsiljevanju, odraščala v ne-varnem odnosu s starši in z pogojevanjem ljubezni, potem je to nekaj, na kar ste navajena, kar vam je blizu, razumljivo, kot jezik ki ga razumete. Potem boste tudi v odrasli dobi izbirala ljudi, ki govorijo jezik ki ga razumete, čeprav so za vas škodljivi.
Prepoznavanje znakov, da gre za toksični odnos ni enostavno od “znotraj”, torej, ko smo v odnosu so redkokdaj toliko objektivni, da prepoznamo zlorabljajoče vzorce, enostavno zato, ker smo na njih manj občutljivi.
Svetujem vam, da si preberete (če še niste) knjigo Ne stopajte več po prstih. Svetujem vam tudi, da si enkrat privoščite psihoterapijo, ker vam lahko zelo olajša in skrajša delo ter vam daje večje šanse, da boste sposobna navezati pristen, iskren odnos, brez igric in bolečin.

Veliko sreče in zdravja vam želim!

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close