odvečni kg po porodu

Pred letom in pol sem rodila. Kljub temu, da sem se med nosečnostjo zredila za 22 kg, mi je ostalo pribl.2-3kg( velika sem 165cm in težka 61 kg. Saj vem da to niso neki kritični kilogrami, jaz pa bi vseeno rada svoje kg nazaj. Dvakrat na teden tudi tečem ( pol ure do 45 min na precej razgibanem terenu), vendar očitno ne dovolj. Kaj mi vi svetujete?

Sonja,

Čestitam za tako lep uspeh, uspela si shujšati slabih 20 kilogramov, kar ni mačji kašelj.

Tek dvakrat tedensko očitno ni dovolj.

Če si res zelo želiš shujšati še tisti košček, je potrebno dosti več narediti kot si doslej. Tako pač je, bližje si nekemu idealu… manj kompromisov lahko delaš. Za samo majhen napredek je naenkrat potrebno narediti dvojno ali trojno, kot si delala prej.

Idealno bi bilo če imaš sobno kolo, stepper, orbitrek… ali pa greš teči. Takoj ko se zbudiš vsako jutro(5-6x tedensko), vadi med 20 do 30minut… oz če greš teči je dovolj 20min. Pomembno je da to vadbo izvajaš zjutraj, brez da sploh kaj poješ. Torej na prazen želodec. Vadba naj bo srednje intenzivna… po vadbi, je obvezen zajtrk.

Tisti daljši tek, ki si ga delala doslej po razgibanem terenu, pa naj ostane kot doslej.

Vem, da se to sliši precej dela… pa tudi zjutraj ti morda ne boš najbolj srečna telovadila… ampak če si zelo želiš, je to eden od zelo dobrih načinov.

Če je gornji predlog neizvedljiv mi povej, če te zanima, še kaj vprašaj.

Problem jutranje telovadbe je v tem, da ze sedaj vstajam ob 6.00, ker grem ob 6.40 v službo. V tem času moram pa še otroka spravit za v varstvo. V bistvu, bi za vadbo imela največ časa zvečer( takrat hodim tudi tečt). To, da bi hodila pes v službo, kar je izvedljivo, bi bilo pa verjetno premalo, a,ne?
Ravno ta teden sem začela delati tudi vaje za trebušne mišice in za stegna ter zadnjico. Se trudim, a očitno premalo?!

Hoja v sluzbo je v redu, stori takole. Pripravi si zajtrk za zraven, taksen, ki ga lahko brez problema pojes tudi ko prides v sluzbo… ali ob prvi priliki. Vazno je da se odpravis v sluzbo na prazen zelodec. Zajtrkujes pa sele ko prenehas hoditi.

Poizkusi izvajati tiste teke po razgibanem terenu 3-4 krat tedensko.

Vaje kar delaj, to je v redu. Potrudi se da vsak teden dvigujes zahtevnost treningov. Vedno znova je treba najti nacin kako presenetiti telo, da se ne privadi prevec na neko stopnjo intenzivnosti, saj se v tem primeru napredek ustavi.

Preberi si se tiste odgovore o Glikemicnem indeksu.

Hvala za nasvet! Ko bodo rezultati vidni se ponovno oglasim!!

zakaj je tek na tešč zjutraj tako učinkovit?
jaz sploh ne vem, če lahko karkoli naredim, če takoj ko vstanem na zajtrkujem – pri takemu fizičnemu naporu kot je tek bi se mi verjetno začelo vrteti – kaj mi je storiti?

ema

Ema,

Se opravičujem, da si toliko čakala na odgovor… Na to vprašanje sem že večkrat odgovoril. Malo preglej starejše odgovore.

Saj če ti tek zjutraj ne odgovarja, lahko kolesariš… če imaš doma kakšno napravo, kolo, orbitrek, stepper… to je še najenostavneje. Se zbudiš, delaš na majhni do sredne veliki intenzivnosti 30-45min dolgo potem pa zajtrkuješ. Če pa to ni izvedljivo, zaradi kaj vem kakšnega razloga… potem pač narediš daljši trening popoldan.

LP,
Goran

Tvoji nasveti Goran, že dajejo rezultate. Kg mi sicer stojijo, vendar mislim da zaradi povečanja mišične mase. Povečala sem razdaljo, ki jo pretečem, saj sem ugotovila da dejansko zmorem preteči veliko več, kot sem sedaj( iz 35 minutnega teka sem sedaj preskočila na 60 min/3-krat na teden). Ker si med tekom ne merim srčnega utripa, tečem s prijateljico in se držima pravila, da je potrebno teči s takšnim tempom, da se lahko zraven pogovarjaš. Tako združujeva prijetno s koristnim in namesto na enourno posedanje ob kavi greva na tek. Aja glede trebušnjakov, tudi tu se držim tvojega nasveta: 4 min/dan, je super. Bolje kot tisto kar sem delala pred porodom: 500 klasičnih trebušnjakov.
Tako da hvala Goran tvoji nasveti so res koristni, pa še vadba je postala bolj pestra.
Sicer pa, če nam svetuje nekdo, ki ima tako lepo, trenirano postavo, kot ti, pol pa že mora držati!!!(Mal za hec in mal za res)

Sonja,

Ja res sem zelo vesel, da napreduješ… in da ti je tako dobro uspelo združiti prijetno s koristnim.

Najlepša hvala tudi za tvojo pohvalo in kompliment. Če boš pa še kdaj potrebovala moje mnenje… veš, kje me najdeš.

Lep pozdrav,
Goran

Pozdravljen Goran!

Zanima me le eno, tiste 4 minute na dan – te minute se razdelijo na posamezno vajo, če se prav razumela, ali je treba vsako vajo delati 4 minute?

Hvala in lep pozdrav!

Leja,

Na prvi strani clanka o vajah za trebuh je tocno opisano koliko casa delati posamezne vaje za posamezni dan. Saj vse pise, malo bolje poglej.

LP,
Goran

lani oktobra sem rodila. težo sem spravila približno nazaj na staro (66 kg na 160 cm višine ), rada pa bi še shujšala za 2 kg. moj problem je v tem, da mi je po porodu ostal višek okrog pasu in na prsih. moti me ta mišelinka okrog pasu, čeprav sem jo že tudi prej imela, vendar manj. gledala sem tvoje vaje za čvrst trebuh, vendar zame ne pridejo v poštev, ker imam probleme s hrbtenico in sploh ne morem v sedečem ali ležečem položaju dvigovati nog od tal, ker me preveč boli v križu. drugače pa vsako jutro telovadim 15 minut vaje za hrbtenico – tiste, ki jih znzmorem in naredim 20 trebušnjakov. ali mi lahko kaj svetuješ?
hvala za odgovor
milenaGoran je pisal/pisala:
>
> Leja,
>
> Na prvi strani clanka o vajah za trebuh je tocno opisano
> koliko casa delati posamezne vaje za posamezni dan. Saj vse
> pise, malo bolje poglej.
>
> LP,
> Goran

Milena,

Glede vaj za trebuh… ja to ce ne mores dvigovati nog, zato ker te boli hrbetnica… ampak saj pri nobeni vaji ni treba dvigovati nog, le postaviti jih je treba v dolocen polozaj. No pa vseeno… poskusi najprej za vajami, da ugotovis katere ti, katere ti ne ustrezajo.

Drugace pa si lahko noge podstavis s kaksno prucko ali jih polozis tudi ob zid ali na kaksen kavc.

Ce vseeno se obstaja tudi pri tem problem, delas pa neko verzijo vaje za trebuh, ob katerih te ne boli hrbet potem… pocni to se naprej. Skusaj pa namesto 20… scasom narediti cim vecje stevilo ponovitev. Sploh ti ni treba steti, ampak vajo delaj 4min… pa poskusaj cim manj pocivati. Saj ni nic narobe ce naredis npr. 10 ponovitev, se malo spocijes… pa nadaljujes itd. Ampak ko so 4min mimo je treninga z trebusne misice konec, zato pa se naslednjic potrudi, da bos naredila enako z manj pocitka.

Poskusi pa najprej vseeno vaje, ki so na moji spletni strani delati tako, da si kot sem ze rekel pomagas tako, da si noge s cem podlozis, da ti ne bo treba drzati nog ves caz v zraku… cudil bi se ce bi v tem primeru se zmeraj imela kaksne tezave s hrbtenico.

Vseeno pa z vajami za trebuh ne bos izgubila “mišelinke”… boš pa učbrstila in okrepila trebušne mišice, tako bo tebuh bolj napet… vseeno pa tisti višek ki te moti lahko pokuris le z dovolj aerobne aktivnosti in zmerno in zdravo prehrano. O tem pa je ze kar precej napisanega.

LP,
Goran

New Report

Close