Najdi forum

Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja odvajanje od plenic – kdaj

odvajanje od plenic – kdaj

zanima me, dkaj ste svoje malčke začeli odvajati od plenic in kdaj so se dejansko dovadili (vsaj čez dan)?

Pri dveh letih (plus, minus), seveda čez dan. Enim hitro rata tudi ponoči, nam pa podnevi super, ponoči pa sploh ne!
Lp, Mateja

Joj, mi smo počasni, zelo počasni. Tamalčka bo stara 3 leta avgusta, pa še ni iz plenic niti podnevi. Vem, da smo kar nekaj krivi sami, saj je bila premalokrat brez pleničke (zima). Na WC gre vedno kakat, polula pa se velikokrat v plenico (ker se zaigra in malo pozabi, ker se ji preprosto ne ljubi…). No, zdaj smo se odločili, da bo čez dan doma brez plenice in bomo videli, kako bo šlo naprej.

Tudi mi imamo doma fantka, ki bo drug mesec star 3 leta in še ni kakal na kahlico. Enostavno noče na kahlico, tudi lulat gremo zelo težko. Najraje ima plenico. Sem že poskusila, da sem ga pustila brez plenic, pa ni niti povedal, da je moker ali pokakan. Ne vem kako bomo.

Pravijo, da ko so otroci zreli se dejansko sami v dveh dneh odvadijo.

Mi smo imeli srečo, da so jo vzgojiteljice v vrtcu odvadile pri 20 mesecih podnevi in čez dva meseca se je sama uprla za ponoči in je bilo. Parkrat so še bile nočne “nesreče” a si ni pustila pleničk nazaj.

Sama se sigurno ne bi pri tej starosti upala poskusit. Hvala vzgojiteljicem!

Eni se prej, drugi kasneje toda VSI do šole.

Ne skrbet, bo že.
Lp,
MajaS

Pri dveh letih in kakšen teden. Pa pravzaprav sploh ni bilo odvajanje, saj smo se enostavno zmenili, da bomo brez pleničke, lula in kaka pa se v kahlico. In odtlej je tako bilo. Res pa je, da smo imeli najboljše možne pogoje: poletje in domače varstvo. Pri nekaj manj kot treh letih med spanjem, dnevnim (približno dve uri) in nočnim, še vedno uporabljamo pleničke. In se nam nič ne mudi iz njih, tudi to bo na vrsti. Vsekakor priporočam počakati do poletja.

Pozdravčki
še ena mama

Prvi: podnevi 2,5 leti, ponoči 3 leta.
Drugi: nikoli se ni hotel vsest na kahlico, ni hotel več plenice ( dobesedno) in ostal suh – 2 leti in 2 meseca, tudi čez noč. Moja mama ne more verjet, kajti pri sebi si je mislila, kdaj bo ta otrok čist, ko noče na kahlico ( to mi je povedala zdaj, ko je vidla rezultat netrudenja okoli kahle).
V bistvo je to različno, ko otrok zmore to kontrolirat, ostane suh.
lp,a

Ja, s tem res ni za prehitevati. Pri nas je bil fantek kar priden. Dobre dve leti je bil star, zmenili smo se da bomo oblekli hlačke in dali dol plenico in od takrat je suh, tudi ponoči. Imamo pa hčerko staro ravno dve leti, ki pa slišati noče za kahlico ali školjko. Smo jo poizkusili ravno na tako foro, pa sploh ni pogruntala da se je polulala v hlačke. Tako da smo rekli da bomo kar še počakali. Saj je še dosti časa.

jaz bol zagovarjam čimprejšnje odvajanje … in nekak menim da je z voljo vse možno … naš je bil suh podnevi in ponoči pri 18-tem mesecu … upam da bo šlo v drugo tudi hitro 🙂 je pa res da smo ga imeli veliko brez pleničke.

B.

Naši deklici obe okrog dveh let. Prva kar nekaj težav, danes če gledam nazaj, bi ji morali dat več časa, druga pa se je za drugi RD sredi zime odločila, da ne rabi več plenice in čez teden dni tudi nočne ne več in je bilo.

Po moje je prava ena sredinska pot, nekaj je gotovo zrelost, nekaj pa verjetno tudi pristop in malo pozitivnega truda. Sama pripisujem uspešnejše odvajanje pri mlajši hčeri tudi dejstvu, da je bila v bombažnih plenicah in je lažje in prej doumela vzrok in posledico.

Se pa čudim fantku, oz. njegovim staršem, ki je bister kot strela in se naglo bliža četrtemu RD, obvlada miško in se igra na računalniku igrice, sedi pa na plenici. Seveda v jasnih stavkih tudi pove, da je čas, da ga previjejo.

kako pa ste se tega lotili in koliko časa je trajalo?

a mi?

že ob enem letu je bil celo poletje brez pleničke .. zunaj (rojen avgusta), pozimi smo bili na vročih počitnicah isto brez pleničke dober teden … ko smo prišli domov pa ni več hotel pleničke … nisem ga spraševala če ga lulat … enostavno sem ga dala na wc … pa še on je tak ful natančen … kadar mu je ušlo v hlačke je bilo grozno … je vedel da to ni ok… za ponoči je sam bil absolutno proti plenicam – ni pustil da bi mu jo dala gor … in res se nikdar ni polulal v posteljo.
za kakanje pa je druga zgodba … namreč on že od rojstva kaka zelo redko 1x na 2-3 dni … in vedno sem vedela kdaj bo čas .. ker ga kakih 5-10 minut prej začne črvičiti in … to je to 🙂

ne vem … mogoče je on tak … zato pa pravim da upam da bo pri naslednjem isto 🙂

B.

POZDRAVLJEN!

SAMA IMAM PROBLEME Z ODVAJANJEM HČERKE ( 4 LETA).
PODNEVI NIMA PLENICE, SO JO ODVADILI V VRTCU , ŽE VEČ KOT PO LETA, VENDAR KO SPI DOMA JO IMA , SMO ŽE PROBALI PA SE POLULA. VENDAR DOMA SPI OD 3DO 4 URE , V VRTCU PO URO IN POL DO DVE URI.
NE MOREM PA VSAKI DAN PRATI POSTELJNINE. PONOČI PA ŠE VEDNO LULA KAR PRECEJ. SICER PA TUDI VELIKO PIJE CEZ DAN IN TUDI ZVEČER. BOMO
POČAKALI DO POLETJA. VENDAR PA PROSIM TUDI ZA KAKŠEN NASVET.

LEP POZDRAV ,IRENA

no, jaz tudi malo računam na poletno obdobje brez pleničk, je pa zdaj star 15m.

Pri 16 mes uspe ostat suh čez dan, in za vse na svetu noče več “nice”, ampak zahteva “gake” (gatke). Nesreče se zgodijo še nekako 2 x na teden, če se preveč zaigra ali če se preveč žgečkamo. Obvezno okrega lulija (ti-ti luli) in se smeji. Drugače gre večinoma kar sam do kahle in uspe slečt hlače (na elastiko) in gatke. Prvič je sedel na kahli okoli 8. meseca, dolgo smo prakticirali posajanje na kahlo med previjanjem, da sem v tem času pripravila druge plenice. Kaka izključno na kahlo od 10. mes dalje, z izjemo ene hude driske.

Ponoči še ne pomislimo, da bi bil brez in se milostno pusti zavit ali v Active Fit ali pa v bombaž, kakor kdaj.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Fantek čez dan pri 2 letih, čez noč 3,5. Je bilo pa obakrat kar naenkrat, ko smo pričeli, največ teden dni, pa je bil suh.

poleti je lažje ker tudi če uide v hlačke … ni panike ker je toplo …

saj boš videla … če ga polulane hlačke niti najmanj ne bodo motile … potem zna bit problem … če boste vztrajni … pa vam bo sigurno uspelo 🙂

srečno 🙂

B.

Vsako jutro je zacel kakat na nastavku za skoljko pri 6mesecih in smo ga dajali tudi lulat..vcasih je mel za ven se plenico ampak od 10mes je bil cez dan cisto suh in brez plenice,tudi med popoldnaskim spanjem.ponoci je pri skoraj 18mes se vedno v plenicki,bomo pa pocasi zaceli daposkusit ce bo lulal na kahlico ponoc,ker se vsako noc zbuja okoli enih zjutraj in se nalula v plenicko pa spi dalje..verjetno ga jutri zacnem dajat na kahlico ko se bo ponoci zacel premetavat..hehe bo prej nehu plenice nost kot zizat:P

Mi smo malo ko je dopolnila tri leta. Takrat smo imeli pregled pri zdravnici pa je težila da nismo normalni,..Čez mesec dni ko je začela pomlad in je bilo topleje smo brez plenic.. V roku treh tednov je bila tudi ponoči brez.. Nismo pa nič silili. Ko smo videli da je pripravljena smo začeli s tem..

Lahko poskušate čez dan pa vidite..
Se pa ne sesuje svet če je malo več časa v pleničkah..

Pozdravljeni.

Najina dejlica je v gatkah od avgusta. Povedala je, da jo lulat, vcasih med igro je tudi se zadrzala, da je npr se 3 puzle sestavila skupaj. Zdaj pa ze 3 tedne taka borba s tem. Sploh vec ne pove, ce jo lulat (res redko pove), gatke so skoraj vedno mokre. Poskusila sem z “ignoriranjem”, sem jo samo preoblekla, brez graje itd. ampak ne vsakic slabse. Zdaj celo protestira za na kahlico.  Zdaj sem pa na razcepu, pocakati in preoblaciti ali dat nazaj v plenicko? ?

Hvala

New Report

Close