Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija odvajanje od kahlice

odvajanje od kahlice

Mali je star 2 leti in 1 mesec

pa sem si rekla da bomo probali brez pleničke..seveda sem ga že prej dajala po malem, tud v vrtcu hodi in naj bi imel ko se zbudi suho pleničko-doma nikoli še..
zdj pa sem nekje umes med 168 različnimi mnenji
eni pravjo da so mokre hlačke pač začetek odvajanja in da to mora bit, drugi spet da če otroka skos opominjaš za na wc na 15 min to ni nobeno odvajanje..ker nš ne pove da ga lulat..še ko se polula ga ne moti in če ne opazim sploh ne pove in se igra napraj..
danes smo zjutraj zamenjali 6 sp. hlačk in trenirk..
zdej pa..ali enostavno še ni pripravljen-kar se mi zdi ali pač to vzamem v zakup in furamo tako dalje..
nj povem da mi ni problem preoblačit ga če je to del odvajanja, če pa si lahko to prestavim, bi pa z veseljem si, pa pač čez kakšen mesec ali dva probamo

Otroka začnemo odvajati od pleničke, ko sam pokžae določeno stopnjo zrelosti za to in ne takrat, ko se nam zazdi, da bi poskusili. Znaki zrelosti so: otrok natančno ve, da se je polulal. Torej zazna lulanje in posledično mokroto. Otrok, ki se polčula in ga ne moti mokrota, še ni dojel in povezal občutka triščanja na lulanje, lulanja in posledične mokrote. Ko otrok nedvomno poveže tiščanje, lulanje in posledično mokroto, je naslednja stopnja, da pove, da ga tišči lulat. Takrat še mnogokrat uide, saj pove prepozno, je pa to zagotovo znak, da bo suh v najkrajšem času.
Otroka, ki mu v nekaj urah menjamo 6 hlačk in ne ve, zakaj je moker, ne navajamo na vzdržnost, pač pa sami sebi delamo nepotrebno delo in nejevoljnost.
Ko boste torej ugotovili, da otrok ve, da se je polulal, ko boste opazili, da ga tišči lulat (mencanje ali bo celo sam povedal), potem je primeren čas za trening vzdžnosti.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Naj še jaz povem svojo izkušnjo, mojega tavečjega smo tudi pri dveh letih probali odvajati pa ni bilo nič drugega, kot samo nerviranje in jok, skratka meni je delovalo kot en prisilni trening, pač zato ker so drugi rekli da”zdaj bi pa že moral biti suh” nato sem odnehala skoraj za eno leto in malo pred tretjim rojstnim dnevom je bil sam od sebe suh podnevi in ponoči, zato nikar ne s silo, ko bo sam začutil bo to, to, prej pa ne.lp

kar nas ne ubije, nas naredi močnejše!

točno tako.
Kar ne pomeni, da mu ne predstavimo kahlice ali WC že prej in občasno poskusimo, če bi kaj naredil. Vendar predstavljanje ne pomeni, da ga silimo, da mu odvzamemo prezgodaj plenico ali dopustimo, da je kahlica igrača (potem pa jih nosijo na glavi, verjemite).

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni!

Mi imamo tudi dvoletnika doma in naš malček ve in pove, da lula in kaka, pogosto pove prej, a noče lulat ne na kahlico, ne v školjko, ne na travo ipd. Pripravljen je držati celo popoldne, kljub temu da precej pije. Kaj narediti v takšnem primeru. Vrniti plenico? Smo pa že nekaj časa na morju in smo veliko na plaži (izjema je ta vikend).

Lp

Kako pa potem lula in kaka, če noče ne na kahlico, ne na WC ne na travo? Kaj naredi, če se polula v hlačke?

Želi, da mu oblečem spodnjice in se polula v njih. Navadno ga ‘prisilim’, tako da začnem spuščat vodo (ponavadi perem posodo). Ima dva kotička, kjer lula, enega v stanovanju in enega na terasi. Ko lula, mi pove in reče, naj mu zamenjam spodnjice. Polula konkretno količino in ne vsakih nekaj minut malo.
Odvaja se 3 tedne. Prejšnji teden sem ga s kahlico pustila pri miru (začel je zadrževati urin in tudi 7 ur ni lulal) in mirno čakala, če bo sam prosil za njo. Večina mi je tik preden je lulal povedal, da bo lulal, a ne na kahlico. Ta teden pa sem ga začela spraševat, če gre na kahlico, ga začela posedat na njo in zopet je začel zadrževat.
Občutek imam, kot da se ne more sprostit, da bi se polulal.

Lp

Torej ijma težave s tem, da sprosti sečila in se polula. Poskusite to opraviti pod tušem, potem pa počasi in vztrajno tudi neposredno na WC ali kahlico ali zunaj (brez hlačk morda, če bo spet topleje).

Hvala za spodbudo.
Sem namreč razpeta med tem, ali naj nadaljujem, ali obupam. Ampak ker mi vedno pove, da lula, če pa me ni zraven, pa takoj prileti k meni, da mi pove, mi nekaj pravi, naj vztrajam. Zanimivo je tudi, da ga kakec v gaticah zelo moti in gre takoj stat pred kopalnico, da ga preoblečem, medtem ko se je včeraj pokakal v plenico in se sploh ni hotel previt ( je pa povedal).
Do konca poletja bomo itak večji del na morju in bo posledično večji del v spodnjicah in kopalkah in upam, da se bo sprostil.

Lp iz kisle Dalmacije

Bo, seveda. To je že velik korak, da ve in da pove, da se je polulal ali pokakal.
Enako kisel pozdrav iz Ljubljane:=( Menda je to najhladnejši poletni dan v zadnjih 50 letih.

Pozdravljeni!

Zopet se oglašam. Po dveh tednih se stanje ni kaj dosti spremenilo. Če ga opozarjam, da se lula v kahlico, da naj se usede itd. potem zadržuje lulanje in se polula pod tušem. Če ga pustim pri miru, pa lula kar po tleh. Za kakanje pogosto pove prej, ampak smo pogosto z doma in nam ne uspe priti do wc-ja, v travo pa noče.

Najbolj me skrbi zadrževanje urina, saj ima včasih trebušček trd kot kamen in ga boli, on se pa še vedno ne polula. Kaj naj storimo? Mu vrnemo pleničko in počakamo kak mesec, ali pa še malo počakamo? Čez dan je namreč brez pleničke, le za spanje jo ima.

Lp

Zadrževanje urina vsekakor ni v redu, glede na opis trdega trebuha. Vsekakor pa 2 tedna ne zadostujeta za trening oz.navajanje na vzdržnost. Kako pa bi lulal stoje neposredno v školjko (kot odrasli)?

Poskusili smo s školjko stoje in sede, stoje v tuš kabini ter tudi stoje zunaj na travo, a ne gre. Kakor hitro omeni naj lula, je konec in začne zadrževat. Torej potrpljenje še naprej. Nekajkrat mu je že uspelo v kahlico narediti kaj. Mislila sem, da bo šlo hitreje.

Hvala in lp

Še dvatisočtristoto vprašanje glede lulanja.

Kako pa gre razvoj zadrževanja urina pri majhnih otrocih? Pri našem fantiču opažam, kako se čas podaljšuje. Kot dojenček je lulal celo na 10 minut, zdaj, pri skoraj dveh letih lula nekako na 20 min do dve uri, odvisno koliko pije. Ko spi, ne lula več, se pa včasih predrami in potem vidim, da je namočil pleničko.

Sprašujem zato, ker bi rada našla pravo mero pri odvajanju od pleničk. Ko ima dober dan, celo sam sleče gatke in naredi lužico v kahlico. Kadar nima takega dobrega dne, se polula in je ves moker pa gre vse čisto mimo njegove pozornosti. Kadar je nekaj vmes, mu malo uide, potem pa pride povedat “joj” in tečeva na kahlico. To se greva samo ko je spočit in dobre volje in ko sva doma. Se zmeniva za kahlico in potem reče “prav”, potem pa kakor se nama izide z lužicami. Za kakat na kahlico se še nisva uspela zmenit.

Tako da po eni strani kaže, da bi lahko. Po drugi strani se mi pa ne zdi primerno, da bi od dvoletnega otroka pričakovala, da bo hodil na kahlico na 20 minut (je konkretna luža, kadar veliko pije). Ali tudi večji otroci še lulajo tako pogosto? Najbrž je ključna zadeva, da je otrok razvit toliko, da lahko zadrži vodo nekaj minut (do prvega stranišča ali drevesa)??? Kako se razvija mehur?

Kapaciteta mehurja raste s starostjo, ravno tako oživčenje, občutenje in zmožnost zadrževanje urina. Seveda ni mogoče primerjati npr. 15 mesečnika in 24 mesečnika ter npr-36 mesečnika. Ko otrok začenja trening pogosto hodi večkrat lulat, saj se mehur začne krčiti že, ko je poln do polovice. Odrasli odložimo lulanje, dokler nas res dobro ne tišči, otrok pa tega še ne zmore.
V pripeti datoteki lsi lahko ogledate shemo razvoja mehurja.
Priporočam tudi kakšno poludno literaturo, saj gre za naravne funkcije telesa. Bolj ko naravno jemljemo te zadeve, bolje se obnese.
http://www.juliadoria.com/knjigarna/q/artikel/951

Pozdravljeni!

Še jaz bi nekaj vprašala na to temo. Nekako smo obtičali nekje vmes, zdaj pa ne vem, kako naprej. Namreč, naš skoraj dve in pol letnik doma, če je brez plenic in brez hlačk (torej z nago ritko), sam pridno hodi na kahlico kadarkoli ga tišči. Pred tem nič ne pove, sam se vsede in opravi potrebo. Če pa mu oblečem hlačke, potem se polula ali pokaka v hlačke. Včasih ga to zmoti, ponavadi pa sploh ne. Ker hodi pogosto lulat je potem v dveh urah mokrih že približno šest hlačk. Zaradi tega ga tudi ven ne upam peljati brez plenic, tako da je v vrtcu in zunaj še vedno v plenicah. Ker je bilo poletje in so še vedno lepi dnevi, je tako pravzaprav večji del dneva še vedno v plenicah, kadar pa smo doma, pa je brez. Zdaj pa sem v dilemi. Ali naj ostanemo kak teden doma in se intenzivno odvajamo od plenic (kar mi je ob lepih dnevih škoda) ali naj ga tudi ven peljem kar v hlačakah (ampak se bojim, da ga bom ves čas preoblačila). Smo na pravi poti ali je, glede na to, da na lulanje ali kakanje sam ne opozori, še prezgodaj? Po drugi strani pa, če nima hlačk, zadevo brez problema sam opravi. Zelo bi vam bila hvaležna za kak namig za naprej. Že vnaprej najlepša hvala.

Verjetno otrok še ni nevrološko zrel za popolno uspešno odvajanje. Je pa dobro, da do neke mere kontrolira, čeprav le takrat, ko je slečen. Lahko uporabite metodo, da je v vrtcu v plenicah, doma pa brez in se v tem času poglobljeno trudite (kot se že do sedaj) z navajanjem na vzdržnost. Lahko opustite in počakate pomlad. V obeh primerih bo za otroka enako dobro.

Spostovani!

Sem prebrala vse na to temo, pa vendarle…
Sin je star 21,5 m in lotili smo se odvajanja od plenic iz razloga:
– smo na morju cel dan skupaj
– je poletje (drugo leto se bo ze blizal 3 letom…)

Ali je prezgodaj?

Sicer ze vec mesecev gre na stranisce ali kahlo, saj so s tem zaceli v vrtcu, ampak to je v bistvu lulanje na ukaz, se vedno ima plenice, ni pa bilo problemov s sedenjem na kahli in lulanjem….

No danes je 4. dan in se vedno se ogromnokrat polula/pokaka pac v hlace o. Je nag.
Ce ga vprasas ali bi lulal, rece ne ali da, ampak to se ne pomeni, da se cez 5min ne bo ponovno. Veckrat tudi pove da ga tisci, vcasih je v tistem ze moker, vcasih se v par sekundah polula, vcasih pa zdrzi. Prejle se je zbudil in klical mami lulal bi, sem mu hitro plenico dol vzela, ga nesla na wc, kjer se je konkretno polulal…. Ampak se je v naslednjih 10 min se dvakrat brez da bi kaj rekel, pac tect je zacelo. Sem mu rekla naj drugic pove,pa se je spet kar med sedenjem… Se mi zdi da ves cas prazni mehur.

Ali je premalo srar?
Se ni dovolj ‘zrel’?
Naj se vztrajam ali cakam na jesen, pomlad……

Lp in hvala!

Običajno v tej starosti ni prezgodaj. Če otrok ugotovi, da je lula in poveže tisto tiščanje pred lulanjem, bo kmalu znal tudi vprašati in počakati nekaj sekund. Poletje je idealna priložnost za trening vzdržnosti. Zagotovo je tudi dejstvo, da so bili v času, ko ni bilo plenic za enkratno uporabo (ki otroiku sploh ne pustijo možnost izkusiti, kaj je mokra plenica), otroci mnogo prej zdržni. ker jih je motila mokrota ini ker so prej povezali to mokroto in njihovo lulanje.
vse, kars te napisali, je popolnoma normalen trening z nesrečami, uspehi in to traja teden, dva, tri ali mesec, dva tri, pa vendar je potrebno mehko vztrajati.

Berem zgornje izkušnje… moja fanta sta stara 17 mesecev in pol (korigirano minus dva meseca). En se zaveda, kdaj lula, ko to počne nag, se opazuje… danes je prvič sedel na kahlo, pred tem je bila vedno histerija, če sem poizkusila ga posesti. Predvidevam, da pri njem še “nismo tam”.
Drugi je že pri cca 16 mesecih pokazal interes za kahlo, zato sem ga začela zjutraj, po popoldanskem počitku in pred večernim umivanjem posedati na kahlico. Večinoma uspešno. Ko se je polulal, je dvignil roke, naj mu pomagam ustati, prej je hotel sedeti. 1x se je še celo zgodilo, da nikakor ni dovolil, da ga dvignem s kahlice. In se je čez minutko ali dve pokakal. Zavestno. Ko je opravil, se je začel oglašati s svojimi a, e, i, o, u, naj mu pomagam ustat.
Po par tednih tega reda naenkrat ni dovolil več posedanja na kahlico. Jok. Zadeva je sovpadla s “poslabšanjem” nočnih mor, nespanjem, utrujenostjo…, zato sem ga pustila pri miru, kak dan spet probala ponudit kahlico in odziv je bil vedno jok in upiranje posedanju.
No, danes smo imeli bazenček v atriju. Tako, po filingu, sem kahlo, ki je sicer vedno v kopalnici, prinesla v atrij. Nekaj je bentil v vodi, ven ni hotel, a tudi tam mu nekaj ni štimalo. Vlekel se je za penis, pa sem pomislila, da ga morda lulat. In res, prvič po par tednih je spet sedel na kahlo. Se obilno polulal. In tudi še vztrajal na njej, spustil nekaj vetričev, sem ga videla, da je probal kakat, pa očitno ni ratalo. Šele po kar nekaj minutah je prosil za roko, da je lažje ustal.
Moje vprašanje je – a se vam po opisanem in glede na njegovo starost (kronološko in korigirano) zdi, da prehitevam ali pa je čas pravi in naj izkoristim poletje in ga probam odvadit plenic čez dan? Jeseni gresta v vrtec, za zdaj smo še doma. Od aprila, ko se je njegovo spanje zaradi nočnih mor zaštrenalo, ni še čisto taprav, še vedno slabše spi in je posledično čez dan bolj razdražljiv, včasih za prazen nič zažene celo histerijo (npr. ga primem za roko, ko vidim, da izgublja ravnotežje, se z bratcem oplazita, ko marširata vsak v svojo smer, mu ne dovolim bratcu vzet igrače…). In tudi zaradi tega nisem prepričana, če je prav, da ga še z lulanjem “matram” oz. če ne bom z “grajenjem enega stolpa drugega podrla”. Kaj pravite vi?

New Report

Close