Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo odstranjen modrostni zob

odstranjen modrostni zob

Lep pozdrav.
Na forumu sem že iskala odgovor na moje težave, ampak ga žal nisem našla. In sicer zadeva je sledeča. Pred približno 2 letoma sem dala odstranit osmico levo spodaj. Do odstranitve šivov (4) nisem imela težav, razen občutka, kot da je za dlesnijo ob ličnici neka drobtnica. Ta občutek po nekaj mesecih ni prenehal in sem o tem povprašala svojo zobozdravnico. Rekla je, da je šlo verjetno za malo težji poseg, zato se še vedno čutijo posledice. Kasneje sem opazila, da je kotiček ustnice na levi strani manj občutjiv in ob dotiku ( razhlo praskanje z nohtom), malce mraljinčast. Ob vsaki vremenski spremembi, padcu imunskega sistema, hormonskih sprememb. pa občasno še vedno čutim, kot da imam ob dlesni npr. drobtinico ali nekaj kar moti ter ob dotiku rahle mravljince. Tudi sama sem bila prepričana v to, da pač je potreben določen čas, da se zadeva v celoti zaceli, le da se mi zdi pretek dveh let, malce preveč časa. Pri tem naj povem, da dlesen ni zatečena, niti vneta, le ta občutek, kot da bi bil recimo laično rečeno poškodovan živec (?). Skratka zanima me vaše mnenje o tem, ali je ta občutek zaradi zdrtega modrost. zoba normalen, ali bi morala že prej ukrepati, čeprav razen opisanih težav, nisem imela drugih težav (otekline….) in kaj storiti, da bi se zadeva zacelila. Hvala za vaš odgovor.

Spoštovana karmen,

verjetno gre res za poškodbe kakšnega manjšega živca, ki oživčuje omenjeni predel. Po 2 letih kakšnega izboljšanja ni več pričakovati, tako da se boste s tem kar morali sprijazniti.

Najprej hvala za vaš odgovor.

In rada bi še vprašala, ali bi se lahko zaradi tega stanje v prihodnosti (np. v starejšem obdobju življenja) tudi poslabšalo v smislu zategovanja ustnice, vnetja ušesa ipd…. Zdi se mi namerč, da imam od odstranitve modrostnega zoba levo uho bolj občutljivo (včasih bolečine v ušesu), če je to lahko sploh povezano. In ali so poškodbe živcev pri odstranitvi modrostnih zob kar pogosta praksa ter ali če bi zobozdravnica “kaj ukrenila”, ko sem ji povedala za problem, do tega ne bi prišlo ozrioma bi se stanje popravilo? Nekje sem namreč zasledila, da je mogoče takšno zadevo z obsevanjem uspešno odpraviti in da lahko tak problem nastane tudi pri zdrtrju čisto navadnega zoba, kakor tudi, da lahko zadeva traja do treh let. Sama prav močno dvomim v navedeno in me zanima, kaj menite o tem. Kolikor namreč ni pričakovati niti zapletov niti izboljšanja, se mi ne zdi smisleno iskati rešitve.

Lep pozdrav. Karmen

Spoštovana karmen,

ja, poškodbe živca so pri ekstrakcijah modrostnih zob kar pogoste, nekaj jih lahko predvidimo v naprej, če je lega zoba značilno v predelu poteka živca, nekaterih pa ne pričakujemo pa se vseeno zgodijo.
Pri poškodbah živca velikokrat pride do regeneracije živca v nekaj mesecih in ponavadi to vedno čakamo. Ko pa po določenem času ni napredka oz. ostaja stanje enako, ponavadi več ni pomoči in tudi nevrologi težko pomagajo.
Na “stara” leta poslabšanja ni pričakovati, razen, če bi se pridružile še kakšne starostne tegobe – o tem boste pa razmišljali takrat:).
Samo obsevanje pa kakšnih izboljšanj ne more narediti.

New Report

Close