Odstranitev vseh štirih modrostnih zob
Spoštovani.
Pred slabim letom sem bila na pregledu pri kirurgu (na Rudniku v Ljubljani), ki je potrdil mnenje moje zobozdravnice, da se odstranijo vsi štirje modrostni zobje. Trije so izraščeni, eden ne, je pa dlesen že en čas rahlo “napihnjena” in čutiti je “kvadratno obliko”, kot bi bil zob že čisto spodaj. Prva dva zoba mi bodo odstranili oktobra letos, druga dva januarja 2011.
Ker že vse leto trepetam pred posegom (že med samim pregledom, sem čutila tak strah, da je bilo groza), zdaj ko se približuje, pa je vedno huje, bi vam želela zastaviti nekaj vprašanj (ker takrat enostavno nisem bila v stanju, da bi kirurga vprašala vse kar bi me zanimalo) .
Koliko časa traja (okvirno) odstranjevanje izraščenega zoba in koliko tistega, ki še ni zunaj? So ti postopki “rutinski” ali so vendarle bolj komplicirani? Je kljub lokalni anestaziji mogoče čutiti kakšno bolečino? Kako je po posegu? Imam 28 let in sem mati dveh majhnih otrok (3 in 2 leti) in bi rabila vedeti ali si moram organizirati kakšno varstvo za kakšen dan. Bom takrat kaj na bolniški in če ja koliko časa? Se po posegu velikokrat pojavijo kakšne težave ali gre večinoma mimo brez hujšega?
Poleg vsega mi v glavi odmeva navodilo, da moram paziti, da bom tarkrat popolnoma zdrava. To pomeni, da bi že manjši prehlad lahko bil razlog, da ne bodo opravili posega?
Se resnično opravičujem za toliko vprašanj, za odgovore pa bi vam bila zelo hvaležna.
Lepo vas pozdravljam,
Athea.
Pozdravljeni. Načeloma naj bi na vsa zastavljena vprašanja dobili odgovore, če ste podpisali soglasje za poseg. Vsekakor gre za rutinske posege, ki pa tudi niso brez tveganj. Od kirurga se pričakuje, da ne poškoduje struktur in tkiv, ki so v bližini zob. V spodnji čeljusti živca, ki oživčujeta jezik in spodnjo ustnico – slednji se sicer lahko poškoduje tudi zaradi položaja in anatomije zoba, neodvisno od tehnike izdiranja. V zgornji čeljusti lahko pride do komunikacije s čeljustno votlino. Z upoštevanjem pogojev sterilnosti med posegom se poskušamo v največji možni meri izogniti vnetnim zapletom zaradi okužb. Do teh vseeno pride v približno 4 %. Preprečevanje morebitnih krvavitev je prav tako v rokah kirurga in njegove tehnike. Po posegu je potrebno operirano področje prva dva dneva vestno hladiti in počivati. Navodila se nekoliko razlikujejo, če gre za zgornje ali spodnje zobe – po odstranitvi zgornjih zob lahko pride do komunikacije s čeljustno votlino in v tem primeru se ne sme dvigovati težjih bremen vsaj 14 dni, v vsakem primeru pa se šivi odstranijo po tednu dni in takrat mora biti pacient sposoben za normalno delovanje, če je šlo med posegom in po njem vse v redu. Med posegom ne čutite bolečin, ampak dotik in pritisk ter vibracije. Smiselno je, da vzamete sredstvo proti bolečinam takoj po posegu, da se bolečina prepreči, še predno popusti učinek anestetika. Sam običajno predlagam, da so pacienti pet dni na bolniškem staležu, nekateri kirurgi tudi sedem dni. Vsekakor je res, da morate priti na poseg zdravi. Že manjši prehlad je lahko neroden, če boste morali po odstranitvi zgornjih modrostikov stalno kihati. Prav tako ne operiramo, če imate svež herpetičen izpuščaj. Nič ni torej narobe, če pred načrtovanim posegom nekaj dni uživate vitaminske preparate.
Kar pogumno torej in nič naj vam ne bo nerodno svojega kirurga vprašati karkoli vas še zanima. Lep pozdrav, DD