odstranitev štirih zob zaradi namestitve ”zvezdic”
Spošotvani!
Hčerka (14 let) ima obe trojki zgoraj izrasli močno nad lokom ostalih zob, kljub temu, da je pod njima prostor. Ortodont je predlagal odstranitev petic zgoraj, da bi se trojke pomaknile ”dol” in namestitev ”zvezdic”. Čemu odstranitev dveh zdravih zob, če prostor za trojke je? Poleg tega je predlagal še ostranitev obeh (zdravih) štiric spodaj.
Po točkovanju je doseženih 48 točk, kar pomeni, da je okvara srednje težka. S hčerko pa se nekako ne moreva sprijazniti, da bo za pomik dveh trojk treba ”žrtvovati” 4 zdrave zobe.
Kje lahko dobim drugo mnenje? Ali je tako imenovana redukcija res edina rešitev? Ali bi za to drugo menenje ortodnot pri katerem sva bili in ki ortopan in račnalnisko sliko že ima, lahko zavrnil (ima to pravico sploh storiti?) predajo ortopana, če bi povedala, da grem po drugo mnenje?
Iskrena hvala za odgovor!
Spoštovani!
Pri načrtovanju ortodontskega zdravljenja mora ortodont upoštevati vrsto dejavnikov, ki se medsebojno prepletajo in samo ob upoštevanju vseh lahko pridemo do dobrega rezultata zdravljenja. Tako so prostorske razmere v zobnih lokih zelo pomemben dejavnik, vendar pa je nujno potrebno upoštevati tudi skeletne parametre in seveda zagotoviti na koncu zdravljenja tudi pravilen medsebojni odnos zgornjega in spodnjega loka. Zato se ortodonti včasih odločimo tudi za puljenje zdravih zob, kot pravite, saj samo na ta način lahko zagotovimo uspešen rezultat. Očitno je v primeru vaše hčerke ortodont ugotovil, da narava nepravilnosti zahteva puljenje zob. Kaj več ne morem soditi o tem, ker primera ne poznam. Seveda imate vso pravico, da se z načinom predlagane terapije ne strinjate in v zdravljenje hčerke ne pristanete. V takem primeru je seveda zelo pametno pridobiti tudi drugo mnenje, ki vam stvar morda malo bolj razjasni. Imate seveda tudi pravico do svojih rentgenskih posnetkov. Prepričan sem, da s pridobitvijo le teh ne boste imeli težav. Upam, da boste svoj problem uspešno rešili. Srečno!
Pozdravljeni,
stara sem 21 let in tudi sama se nisem mogla odločiti za puljenje zdravih zob, ko bi mi ortodontsko zdravljenje še krila zavarovalnica. Ampak sedaj sem se odločila prav za to, izpulili so mi vse štirice (zdrave). Sedaj nosim fiksni aparat in verjemite da se pozna razlika. Predlagam, da pridobite mnenje še kakšnega ortodonta, ampak meni so trije svetovali isto. In verjemite, da sem več kot zadovoljna z rezultatom (čeprav moram sedaj stroške kriti sama).
Hotela sem samo povedati svojo izkušnjo (ki je očitno podobna vaši) in upam, da sem vam vsaj malo pomagala pri odločitvi.
Lp.