Najdi forum

Odstranitev sedmice?

Spodnjo sedmico imam precej slabo – natančneje: velik del zoba mi nadomešča plomba, predvsem v zadnjem, notranjem delu. Osmica mi še ni čisto izrastla je pa izrazito obrnjena proti sedmici, kar onemogoča njen izrast. Problem je v tem, da je zato prostor med zoboma nemogoče očistiti. Pred kratkim sem zaradi močne občutljivosti na hladno obiskal zobozdravnika, ki je na sedmici odkril močan karies. Predvidevam, da mi je zob izvrtal zelo globoko in blizu pulpe, do površine dlesni, ker takšnih bolečin še nisem doživel (pa se svedra ne bojim). Po njegovih besedah bi bilo smiselno izruvati sedmico, da bi osmica imela prostor za rast, vendar je vseeno poskusil “rešiti” zob.

No, uspelo ni najbolje, saj me od tedaj zob boli neprestano. Poleg tega imam s plombo zalit prostor med obema zoboma, kar onemogoča uporabo zobne nitke. Zanima me, če pride v poštev omrtvičenje sedmice, glede na to, da je velik del pravzaprav manjka (plomba)? Ali se v tem primeru zob “dogradi” z navadno plombo (amalgam), kot imam sedaj, ali gre za kakšen drug material oz. postopek?

vnaprej hvala, R.

Spoštovani rahid,

če zobozdravnik meni, da je ekstrakcija močno okvarjene sedmice indicirana, potem mu težko oporekam.
Težko tudi napovem s kakšnim materilom bo zob dogradil – po pravilih ZZZS-ja vam pripada amalgam, ostalo doplačate.
Žal vam ne morem natančno odgovoriti na vaša vprašanja, ker ne poznam situacije v ustih, zato je v mojih odgovorih veliko če-jev.

New Report

Close