Odstranitev maternice
Spoštovani,
stara sem 42 let. Imela sem 2x CR, imam adenomiozo in endometriozo. Pred letom in pol opravljena ablacija endometrija zaradi močnih menstruacij.
UZ na 6. dan ciklusa je pokazal: uterus v AVF, endometrij je heterogen, zadnja stena adenomiotično spremenjena, jasno mioma ni videti, lahko se nakazuje manjši adenomiom proti fundusu, endometrij je 7 mm, oba ovarija sta na tipičnem mestu, s folikli, brez posebnosti, v CD ni proste tekočine. Menzes sem imela po tem UZ se 3 dni.
Ablacija endometrija ni bila uspešna. Menzesi so bili nekaj časa po AE normalni, sedaj so M ponovno premočne. Imam tudi bolečine v spodnjem delu trebuha, zadnje čase opažam izrazite bolečine še 2 dni po zaključeni M. Vprašanje kakšno je stanje endometrioze, saj sem LPSC imela pred 15 leti.
Imam migrene z avro, zato KT ne pridejo v poštev. Cerazette povzročajo stalne, dolgotrajne krvavitve. Mirena ipd. tudi odpadejo.
Razmišljam o odstranitvi maternice in jajcevodov, MV in jajčnike bi obdržali. K temu se sedaj po spodleteli ablaciji endometrija nagiba tudi moja ginekologinja.
Kaj lahko pričakujem, če se ne odločim za histerektomijo? Bo vsak mesec slabše? Trenutno se že nakazuje tako. Močne M me tudi omejujejo, povzročajo tudi anemijo, železovih pripravkov ne prenašam (driska, bolečine v trebuhu).
Najbolj me skrbi, da bi mi zaradi histerektomije odpovedali jajčniki. V kakšnem procentu pride do tega? Ali je hormonska nadomestna terapija dovoljena ob migrenah z avro?
Hvala!
Spoštovani,
ali se bodo težave stopnjevale ni možno napovedati. Vsekakor lahko pričakujete enako, kot sedaj – obilne in boleče menstruacije. Ob odstranitvi maternice pri ženskah pred menopavzo jajčnike pustimo ravno z namenom ohranjanja hormonskega statusa. Se pravi, če vas operira izkušen kirurg, ni bojazni, da bi prišlo do odpovedi delovanja jajčnikov in prezgodnje menopavze.
Lep pozdrav,