Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Endodontija Odprt zob v nosečnosti

Odprt zob v nosečnosti

Pozdravljeni. Zanima me vase mnenje glede moje situacije z zobom.
Ze lep cas sem imela spodnjo levo sedmico zaplombirano in je vedno bilo bp. Zdaj med nosecnostjo v 5.mesecu, pa se mi je ob tem zobu spodaj vnela dlesen.. Bila je prisotna bolecina in tudi gnojni izcedek. Na pregledu mi je ta zob odprla, ocistila kanale in prerezala dlesen.
Od tega je zdaj ze en mesec. Zob me zdaj ne boli vec, oteklina je tudi ze izginila. Zdaj me pa zanima predvsem sledece. Zdravnica mi nikakor ne zeli zapreti zoba dokler bom noseca, skrbi jo predvsem to da bi spet prislo do vnetja in bi mi bilo potrebno dati antibiotik. In tako si bom zdaj do konca nosecnosti morala enkrat na teden hodit cistit kanale, vsak dan do januarja 2021 (takrat imam rok) pa zatikat vato v ta zob, ker prej mi ga ne bo zapirala.
Se res to ne da nic prej urediti, da bi zob zdaj dokoncala in bi bil mir? Ali pa ga vsaj zacasno zaprla s cem? In ali je sploh ok tako dolgo met odprt zob?
Ze vnaprej hvala za odgovor.
Lp, Tjaša

Spoštovana,

res je, da zapiranje takega zoba pomeni tveganje za zaplet. Vendar pa tveganje pomeni tudi to, da se zob ne zapre in odprt ostaja v ustih. Če se izkaže za potrebno, predpisovnaje antibiotika med nosečnostjo ni kontraindicirano, potrebno pa je izbrati ustrezen antibiotik.
Predlagam, da Vas zobozdravnica napoti do specialista endodonta in tako zmanjšate možnosti zapleta pri zapiranju zoba.

Lep pozdrav, dr. Igor Potočnik

New Report

Close