Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Ustno zdravje in higiena Odprt zob in nosečnost

Odprt zob in nosečnost

Pozdravljeni.

Potrebujem vašo pomoč in nasvet. Težave imam s šestico spodaj. Zob mi je zobozdravnica zdravila in ga kasneje tudi zaplombirala (kljub mojim opozorilom, da zob še vedno boli). Čez nekaj časa sem dobila hude bolečine in mi je zob tudi odprla. Ker sem noseča mi je rekla, da bo zob odprt ves čas nosečnosti. To je bilo v osmem tednu nosečnosti. Tako, da si lahko predstavljate kako mi je nadležno, ker moram za vsak obrok zob napolniti z “rizlo” (boljše kot vata) in si po skoraj po vsakem obroku umiti zobe. Kljub moji pazljivosti, da v zob ne bi zahajala hrana se mi je to že nekajkrat zgodilo, tako, da se mi dlesen zagnoji in si moram potem to z iglo predreti (nasvet zobozdravnice). Kaj naj naredim oziroma kaj lahko v času nosečnosti sploh naredim? Ni mi prijetno in kljub odprtju me zob še vedno boli (ne ves čas enako, enkrat bolj enkrat manj). Z drugimi zobmi nimam težav, sem pa tako daleč, da bi najrajši prosila, da mi ga izpulijo. Seveda ne želim ogrožati svoje nosečnosti. Upam, da imate kakšen dober nasvet. Hvala.

Pozdravljeni!

Zob, ki ga opisujete najverjetneje potrebuje endodontsko zdravljenje. Predolgo ni priporočljivo puščati zoba odprtega, saj se bakterijam, ki so povzročile vnetje pulpe pridružijo še bakterije iz sline. Endodontsko zdravljenje se tako spopada z dodatnimi težavami in ima manjšo verjetnost za uspeh. Odprt zob se pušča le v redkih izjemnih primerih in še to za omejen čas.

Zobozdravnico verjetno skrbi rentgenska kontrola zdravljenja zoba. Nosečnic ni priporočljivo rentgensko slikati. Slikanju se izogibamo predvsem v prvem trimestru.

Moj nasvet je torej, da se opravi endodontsko zdravljenje zoba vsaj do te mere, da se zob zapre. PO nosečnosti se lahko zdravljenje zaključi in tudi opravi vse potrebne rentgenske kontrolne posnetke. Pogovorite se s svojo zobozdravnico o svojih težavah. Če sama ne more opraviti terapije vas lahko napoti h specialistu ali k drugemu zobozdravniku. Izpuljenje zoba verjetno v tej fazi ne pride v upoštev in se ga poslužimo šele kadar so vse ostale možnosti izčrpane.

Na tej povezavi je nekaj filmčkov in vsebine o endodontskem zdravljenju:
http://www.babit.si/sl/storitve/zdravljenje_granuloma/ (link se bo v kratkem spremenil, zato pobrskajte po strani, če je objavljeni link pokvarjen).

Za dodatna vprašanja ali pomoč sem na voljo.

LP,

Miha Bobic

New Report

Close