odprt zob
Spoštovani,
pred približno pol leta mi je zobozdravnik zaplombiral zob (sedmico spodaj), zob me je na ugriz še vedno bolel, zato mi ga je odprl, dal zdravilo in zaprl. Zob me je začel čez par dni boleti, zato mi ga je odprl in od takrat imam še vedno odprtega (približno 4 – 5 mesecev). V zobu se mi že ves ta čas dela gnoj, včasih pomešan s krvjo. Pri jedi, si dam v odprtino vato. Približno vsak teden mi zobozdravnik kanale očisti s pilo in spere s fiziološko raztopino. Zanima me zakaj se mi zob še vedno gnoji in ali je sploh kaj možnosti, da bi se zob pozdravil. Za operacijo (pikotomijo?) sem bila na pregledu, vendar je kirurg rekel, da je ta zob predaleč zadaj in bi bil poseg dolgotrajen in tudi uspeh je vprašljiv.
Hvala za odgovor.
Spoštovana Vivian,
če zob ne reagira na konzervativno endodontsko terapijo in če ni primeren za apikotomijo, potem pride v poštev le še ekstrakcija. Glede na to, da vam dela težave že skoraj 6 mesecev in da je ves ta čas odprt, potem so možnosti za ozdravljenje res minimalne.
Vnetje je prisotno, dokler ne odstranijo/mo vseh povzročiteljev. Pri vas gre ali za trdovratne povzročitelje ali pa za anatomsko spremenjen kanal, ki onemogoča dobro odstranitev vseh mikroorganizmov.
Lepo pozdravljeni!