odprt zob 2
Spoštovani,
pred nekaj dnevi sem vam že pisala in se vam zahvaljujem za odgovor.
Avtor: vivian
Datum: 18-07-03 08:55
Spoštovani,
pred približno pol leta mi je zobozdravnik zaplombiral zob (sedmico spodaj), zob me je na ugriz še vedno bolel, zato mi ga je odprl, dal zdravilo in zaprl. Zob me je začel čez par dni boleti, zato mi ga je odprl in od takrat imam še vedno odprtega (približno 4 – 5 mesecev). V zobu se mi že ves ta čas dela gnoj, včasih pomešan s krvjo. Pri jedi, si dam v odprtino vato. Približno vsak teden mi zobozdravnik kanale očisti s pilo in spere s fiziološko raztopino. Zanima me zakaj se mi zob še vedno gnoji in ali je sploh kaj možnosti, da bi se zob pozdravil. Za operacijo (pikotomijo?) sem bila na pregledu, vendar je kirurg rekel, da je ta zob predaleč zadaj in bi bil poseg dolgotrajen in tudi uspeh je vprašljiv.
Hvala za odgovor.
Prosim vas še za dodatno pojasnilo:
včeraj mi je zobozravnik predlagal, da bi mi pulil samo polovico tega zoba, torej da bi ostal del korenine, za katerega meni, da ni gnojen. Na ta del korenine bi potem dal porcelanast zob. Zanima me ali je to rešitev za dolgi rok ali je vseeno bolje izpuliti cel zob?
Hvala za odgovor
Spoštovana vivian,
če na tak način odstranimo prizadeto korenino, pozdravljena pa ostane, potem je to lahko rešitev na “dolgi rok”. V korenino, ki ostane, bo zobozdravnik naredil koreninski zatiček z nazidkom in nanj prevleko. Rešitev je ugodna tudi finančno, ker morate v opisanem primeru doplačati le za porcelan. Če pa ostanete brez zoba, morate plačati mostiček v celoti.
Lepo pozdravljeni!