Odpoved srca

Pozdravljeni,

sicer imam šele 22.let, ampak sem v 26.tednu nosečnosti. Ker je to zame prva nosečnost, se obračam na vas z enim vprašanjem, ki mi ne da miru. V družini imajo vsi težave z aritmijo, srcem… Tudi sama večkrat občutim špikanje in zbadanje srca, kot nekakšen krč ki kasneje popusti, sicer se mi to dogaja že od majhnega ampak je sedaj ko sem noseča moja zaskrbljenost večja. Pri 16. letih so sicer rekli,da imam težavo na srcu tudi jaz, ampak na EKG-ju ni pokazalo ničesar. Skrbi me, če mi lahko med porodom odpove srce ali se karkoli zgodi s srcem, ali so moje skrbi odveč? lp

Spoštovani,
žal moram spet enkrat zapisati, da brez podatkov ni nasveta. V svojem dopisu ste omenili, da “so rekli” (kdo?), da imate “težavo na srcu” (kakšno?). Aritmij razluičnih vrst in pomena je v drobnem tistku najmanj za eno zelo debelo knjigo. EKG je le ena od metoda preverjanja delovanja srca, zlasti elektičnega dela njegove funkcije, obstajajo pa še anatomske spremembe in motnje v mehanskem odzivu na električne impulze. Srca se načeloma ne občuti, če nas v zvezi s srcem kaj boli, pa gre praviloma za preneseno bolečino, torej bolečino, ki jo občutimo drugje, ne tam, kjer je srce (leva rama in nadlakt, vrat, predel leve lopatice ipd.). Žal vam torej ne morem prav ničesar reči o tem, kar ste vprašali.


Pozdravljeni,

tudi mene nekaj zanima glede obremenitve srca med porodom. Leta 2012 sem prvič rodila in takrat so se začele tudi težave s prehitrim bitjem srca, preskakovanjem, po številnik ekg-jih, uz srca, holterja so mi ugotovili PSVT (Paroksizmalna supraventrikularna tahikardija), najvišja izmerjen srčni utrip v mirovanju je bil 194, dobila sem byol tablete 1 na dan 250mg. Zdaj sem noseča 30 tednov, še vedno pijem byol, najvišji napad je bil 115 in še to samo enkrat. No malo sem opisala situacijo, zanima me, če je PSVT nevaren za sam porod oz za moje srce, želim si namreč roditi naravno ali je boljši v tem primeru CR?

Hvala

lp

ne, CR pri vas ne rešuje ničesar, kvečjemu ima lahko anesteziolog med narkozo z vami več težav kot pri porodu. ampak vseeno ni razlogov za paniko. PSVT je kar dobro obvladljiva motnja ritma tudi med porodom.


Pozdravljeni. Vprasala bi ali je tezava pri pulzu nad 100, ce traja vedno vsak dan po vec ur in ne le ob vznemirjenju?

odvisno. dokler se počutite dobro, lahko greste navkreber in ne sopihate takoj kot naredite nekaj stopnic vzpona, je v redu, sicer pač obiščite zdravnika – splošnega seveda.


Ja, jaz imam aritmijo (sves). Nimam težav pri naporih oziroma sedaj proti koncu nosečnosti sem lepo zadihana, če grem npr. v drugo nadstropje … to menda ni sile? Občasno mi poraste utrip in to zelo … opažam pa, da bolj pri vznemirjenju kot pri fizični aktivnosti … drugače nimam vedno okrog 100 utripa, iimam tam med 80 in 100, zdaj v nosečnosti, največ pa sem imela 150 v nosečnosti, ampak katkotrajno. Zato sprašujem. Ginekologinja je rekla, da ni kaj narobe to. Je res to?

vse to je še v redu.


New Report

Close