Odnosi z očetom.

Zanima me kako bi vi ravnali v primeru kot je moj. Z možem živiva v bloku. On zaposlen jaz ne. Moji starši imajo srednje veliko kmetijo. Midva sva hodila pomagat na kmetijo in jo vdrževala saj je oče ves denar odnesel svoji ljubici. Zadnjih 6 let oče in mati ne delata ničesar, kar se tiče kmetije. Vso delo je prepuščeno izključno nama. Kmetije nista napisala name, torej ni nobene pogodbe. Midva sva vlagala v kmetijo tudi finančno in kupovala hrano, ker sta starša tako zahtevala, dogovor je bil, da bom vse dedovala. Sedaj bi pa oče rad zapisal imetje svoji ljubici. Že v času ko sva midva delala je subvincije in dohodek iz kmetije nosil k ljubici, se pravi najino delo je koristila ljubica. Kmetija je lepa in vdrževana a izključno zaradi naju.
Zanima me kaj narediti, ker toliko let dela, zato se nisem zaposlila je šlo v nič. In sedaj ne bom imela nič. V kolikor bi delala bi vsaj delovno dobo imela. Čutim se popolnoma nemočno in izkoriščeno.

Saj si bila izkoriščena in ogoljufana. To je bilo skrajno nagnusno in nedopustno. Narediti ne moreš nič, razen sprejeti, da si okoli tega “nemočna” – ko bo tvoj darovalec DNA (to oče ni) s svojo ljubico vse zapravil, bo prišel jokati, da si grda nehvaležnica, ki “zanemarja” ostarele in mu bo vse ploskalo; če boš podedovala dolgove bodo vsi vriskali “svoj denar je zapravljal”, če komu zaupaš, da se čutiš opravičeno kaj dedovati bodo nasilneži imeli orgijo “zasluži si”.

Svet je krivičen in je resnično grozljivo veliko nasilja zoper kogarkoli, ki si drzne reči, da so starši ljudje tudi, ko se ne zgovarjajo za packarijo.

Drži se

dvomim, da bo oče res prepisal premoženje ljubici, tako vas samo drži na kratko.
Sicer mi je to vse skupaj nedoumljivo in komaj verjetno, če pa je, potem bi bilo zate najbolje, da vzameš prvo službo, ki se ti ponudi, na kmetijo pa pozabiš.

Spoštovana, Kitica,

pretresljivo je brati vaš post in imam sočutje do vas, ki ste deležni tako krutega in nehumanega odnosa s strani očeta, ki se mu verjetno ne upa upreti niti mama. V dobri veri in zaupanju staršem, v resnici pa zmanipulirani in zavedeni, ste vse svoje življenje in delo vložili v ohranjanje kmetije in pomoč pri delu. Res si težko predstavljam kakšno grozovito izdajstvo doživljate ob dejstvu, da oče dela kakor se njemu zahoče, enkrat obljublja, ko ima vse urejeno, pa se odloča impulzivno in popolnoma nesprejemljivo. Tam je prav vse pomešano, kajti da si oče lahko brez sramu dovoli ljubico in celo oznanja in grozi, da ji bo prepisal kmetijo in ji nosi denar, ki ste ga vidva z možem »prigarala«, je res huda zloraba. Da morate to vi kot hčerka in mama kot žena sprejemati, in da bi se morali celo tiho strinjati z očetovimi dejanji – joj, tu pa človek začuti močno jezo in bes, prezir in gnus. Vi se upravičeno počutite izkoriščeni in tako bi se počutil vsak, ki bi bil na vašem mestu. Lahko si daste dovoljenje, da vam vsega tega ni potrebno več prenašati in začnete oz. začneta z možem skrbeti zgolj sama zase, Morda si lahko poiščete kako službo ali vsaj neko plačano delo, pomoč na kaki drugi kmetiji, skrb za starejšega človeka ipd. Razumem, da se zaradi vseh zlorab, ki ste jih bili deležni, počutite ujeti in nemočni, kot otrok, ki je bil na milost in nemilost prepuščen krutemu očetu, čeprav ste zdaj odrasli in boste sčasoma s pomočjo »dela na sebi« lahko prišli do zdrave jeze, ki vam bo dala moč in odločnost, da se temu uprete. Toplo vam priporočam tudi psihoterapevtsko podporo, da boste lažje ugotovili kaj storiti. Ta je možna tudi na daljavo.

Svetujem vam, da si poiščete čim več podpore in pomoči, morda pri kom od sorodnikov, prijateljic, znancev, sicer pa po možnosti stopite v stik z vladnimi in nevladnimi inštitucijami (Društvo za nenasilno komunikacijo, SOS telefon za žrtve nasilja, Ženska svetovalnica, CSD…), kajti to, kar doživljate je hudo nasilje, iz napisanega razbiram ekonomsko in psihično nasilje. Nadalje se pozanimajte pri kakem odvetniku oz. pravniku, kakšne možnosti imate, morda se lahko obrnete na brezplačno pravno pomoč https://nasodiscu.si/bpp.

Vse dobro vam želim in prijazen pozdrav.

Jerneja Dimec Bratina, spec.zakonske in družinske terapije, zakonska in družinska terapevtka NOVO UPANJE, individualne,zakonske in družinske terapije in izobraževanje, Goriška cesta 17 5270 Ajdovščina 030/235 117 [email protected] www.novoupanje.si Facebook: https://www.facebook.com/terapije.novo.upanje/

New Report

Close