Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Odlomljen zob

Odlomljen zob

Spostovani,
imam velik problem, za katerega sem verjetno veliko tudi sama kriva. In sicer se mi je pred letom in pol odlomil zgornji peti po vrsti zob. Mislim ze prej je velikokrat iz njega padla plomba tako da je bil ze cisto “izpiljen” in mi je pri zadnjem izpadu plombe se kot sem ze dejala odlomil tudi zob.
Potem sem malo odlasala obisk pri zobozdravniku, kasneje pa sem imela nesreco zaradi katere sem bila 8 mesecev priklenjena na posteljo.
No pa to sedaj ni pomembno mogoce se zopet samo zelim opraviciti da tako dolgo nisem obiskala zobozdavnika.
Sedaj sem 12 tednov noseca in me odlomljen zob ze zelo moti, pa tudi bunkica se mi je naredila na dlesni tocno nad njim.
Zanima me glede puljenja zoba. In sicer ali bom sedaj ko sem noseca dobila inekcijo ali jo odsvetujete. Strah me je tudi zapletov. Zanima me kaksna je moznost, da zoba ne bi mogli izpuliti in da bi bila potrebna operacija. In ali je sploh mozna operacija v mojem stanju. Ali moram zobozdravniku povedati za nosecnost. (sedaj se se nic ne vidi).
Za odgovor se vam ze v naprej najlepse zahvaljujem.
Lep pozdrav!

Spoštovana Gordana,

ker je vaš zob prav gotovo “mrtev”, bi bilo potrebno ugotoviti, ali je njegovo ohranjanje še smiselno ali ne.
Rentgensko slikanje je trenutno prepovedano!!!!

Če se je nad zobom naredila bunkica, je zob potrebno “odpreti”.
To je treba narediti čimprej, da ne boste otekli in bi bila potrebna še antibiotična terapija.
Nadaljna terapija je različna – odvisna od stanja zoba in obzobnih tkiv, možno je vse od zdravljenja korenine, apikotomije ( manjša operacija na vršičku korenine ), do ekstrakcije zoba.
V vsakem primeru lahko dobite lokalno anestezijo in vam ne bodo nič delali “na živo”.
Ker smo tudi zobozdravniki zavezani k poklicni molčečnosti, pa ne vidim nobenega razloga, da bi svoje stanje svojemu zobozdravniku zamolčali.
Lepo pozdravljeni!

Spoštovana Gordana,

malo zapleteno sicer, a nikakor ne nerešljivo…

1. Zob: glede na napisano je za ohranitev zoba res zelo malo možnosti; Predpostaviva torej, da je ekstrakcija potrebna, glede na “bulico” nad njim oz. glede na vnetje, ki iz tega zoba prehaja v okolna tkiva pa z njo ne bi kazalo preveč odlašati. Torej –
2. Nosečnost: V nosečnosti se v primeru kot je vaš pojavijo trije problemi:
– Kdaj izdreti zob? Najbolj primeren čas za posege na zobeh je drugo trimesečje nosečnosti. Takrat je nevarnost za škodljive učinke kakršnihkoli zdravil na plod bistveno manjša, saj so organi in tkiva vploda v največji meri že izoblikovani. V tretjem trimesečju pa je poseg bolj naporen in neprijeten za samo nosečnico.
– Lokalni anestetik: obstajajo anestetiki, katerih škodljivi učinki na plod so zelo malo verjetni in jih v primerih, kot je vaš lahko uporabimo brez večjih tveganj.
– Rentgensko slikanje: je lahko za plod škodljivo kadarkoli in se v nosečnosti odsvetuje. Morebiti bi bilo zob mogoče odstraniti brez rtg slike (o tem mora presoditi zobozdravnik ali oralni kirurg) ali pa imate kakšno starejšo sliko zob s katero bi si bilo mogoče pomagati.

Upam, da boste skupaj z vašim zobozdravnikom problem čimprej rešili.

Lep pozdrav,

Matija Gorjanc, dr.med.,dr.stom.
maksilofacialni kirurg

New Report

Close