Odlog vpisa v šolo in odločba o usmerjanju
Pozdravljeni,
Moj otrok je vključen v redni vrtec, z odločbo o usmerjanju ima določene pravice. Odločba velja do “spremembe ravni šolanja”.
Otrok je letnik 2005, torej bi letos moral v šolo. Ker pa želimo, da bi ostal še 1 leto v vrtcu, me zanima kako naj to uredim. Prosim, ne pošiljajte me v razvojno ambulanto, saj se tam ne strinjajo s to odločitvijo in doslej od njih nisem uspela dobiti nobene informacije o tem kako dejansko naj to storim.
O odločitvi sem se posvetovala z vsemi osebami(8), ki otroka spremljajo – v vrtcu in drugih obravnavah, torej so z njim v dnevnem ali tedenskem kontaktu, vsi so mi povedali mnenje, ki je enako mojemu (čeprav sem jih vprašala le za nasvet kam naj otroka vpišem in nisem želela vplivati na njihovo mnenje, saj dejansko želim le najboljše za otroka), zato bom, če bo to potrebno, uredila tudi mimo razvojne ambulante (tam smo naročeni 1x letno, torej je dejansko vprašljivo koliko je to mnenje pri tem relevantno).
Ob tem me še zanima ali nam za to dodatno leto odločba še vedno velja ali bi morali pridobiti novo odločbo.
Hvala za odgovor.
Kako to gre,
odločna vam velja do spremembe ravni izobraževanja, torej do vključitve v šolo in je za to leto ni potrebno spremnijati.
Nekdo izmed 8 strokovnjakov, ki dela u otrokom naj vam svoje mnenje napiše, le tega pa priložite ob vpisu v šolo. Formalno se morate vpisati v šolo – o odlogu všolanja pa odloča komisija na šoli.
Iz šole bo “komisija” prišla v vrtec in otroka terstirala. O dnevu testiranja boste obveščeni, vendar ne morete biti prisotni pri testiranju. Na vašo željo vam bodo teste pokazali na vpogled in vas seznanili z rezulatom. Na podlagi rezultatov se bodo med drugim odločili, ali vam dovolijo odlog in vam izdali odločbo.
Kot je navedla Ga. petraT vam odločba velja do vstopa v šolo. Novo vlogo je pametno oddati že kakšne 6-8 mesecev pred vstopom v šolo, zato da jo prejmete do 1.9, da otrok začne takoj s pomočjo spec.pedagoga.
Mi smo to dali skozi lani, letos “vstopamo” v 1.r ko bo otrok star že 7 let in 2 meseca. Novo vlogo sem dala že v začetku januarja.
Mimogrede: testi se mi zdijo pri nekaterih nalogah težki, moj sinko je dosegel vsega skupaj okoli 25%.
Piki Miki,
Hvala tudi za tvojo izkušnjo. V kratkem bo vpis, upam pa, da nam v vmesnem času uspe mogoče prepričati tudi v razvojni ambulanti. Otrok še vedno napreduje, zato se mi zdi škoda, da gre v šolo skupaj z vrstniki, ki ga močno prehitevajo na vseh področjih. Če gre z naslednjo generacijo, bo ta razlika manjša in odločitev v katero šolo bo gotovo ustreznejša.