Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Družina Starševstvo in vzgoja odgovor RTV ja na pritožbo za termin risank:

odgovor RTV ja na pritožbo za termin risank:

Spoštovani,

vsi starši čutimo in razumemo najglobji pomen misli, da so otroci naše največje bogastvo.

Programski delavci slovenske nacionalne televizije smo povečini tudi sami starši in kot v zasebnem življenju, posvečamo našim malčkom posebno skrb tudi pri načrtovanju programske sheme, saj se še kako zavedamo, da so otroci, ne le enakovreden, temveč posebno pomemben in občutljiv segment naših gledalcev.

Otroški in mladinski program tako povprečno obsega kar 19 odstotkov vseh vsebin na našem 1. sporedu, kar je, glede na število vseh uredništev zelo veliko:

Vsak dan, od ponedeljka do petka, sta otroškemu in mladinskemu programu namenjena dopoldanski dvourni in popoldanski, dobro uro trajajoči programski pas, ob sobotah dopoldne dobre 3 ure in pol trajajoči programski pas, ob nedeljah pa kar 4 urni jutranji Živ Žav.

Znotraj naštetega samo risankam povprečno pripada kar 36 odstotkov.

Obseg otroškega in mladinskega programa nameravamo v prihodnje še povečati,

posebej pa se bomo potrudili v času božično-novoletnih počitnic, ko bomo vse omenjene programske pasove bistveno razširili in dopolnili s skrbno izbranimi in kvalitetnimi otroškimi in mladinskimi vsebinami.

Kot javna televizija se seveda trudimo zadostiti željam in okusom kar najširšega prereza gledalcev, zato smo se naš program odločili popestriti z novo, družinsko dnevno nadaljevanko Strasti.

Pri iskanju najprimernejše terminske umestitve, ki jo je programsko vodstvo skrbno pretehtalo, smo ugotovili, da je izbrani termin zanjo najprimernejši, zgolj polurni premik risanke, ob ohranitvi dolžine njenega termina, pa relativno majhen negativen spremljevalni učinek, posebno v tem zimskem času, ko se že zelo zgodaj stemni in se družine nasplošno namestimo pred TV zaslone že nekoliko prej.

Zavedamo se, da je navada železna srajca in, da je bil donedavni termin večerne risanke že dolgo stalnica našega prvega sporeda, zato tudi odločitev za spremembo ni bila lahka, burna reakcija naših malčkov in posledično staršev pa pričakovana, toda žal smo risanki lahko zagotovili nov fiksen termin samo na izvedeni način, pri tem pa, ob gornjih argumentih, upali predvsem na vaše razumevanje, po načelu, da otroci za stvari izkažejo toliko razumevanja, kot ga nanje prenesemo njihovi starši.

Televizijski medij je živ organizem in spremembe so njegov sestavni del; V preteklosti jih je bilo že mnogo in ob njih tudi precej hude krvi, vendar smo se jih s časoma vsi navadili in jih sprejeli.

Verjamemo, da bo tudi v pričujočem primeru polurnega zamika večerne risanke tako.

S prošnjo za razumevanje, vas in vaše malčke najprijazneje pozdravljamo!

Vaša Televizija Slovenija.

V Ljubljani, 20. 11. 2008

Spostovani razocarani starsi,

prosim, obrnite se na g. Janija Virka, odg.urednika Kulturno-umetniskega programa, v katerem nastaja nova nadaljevanka “Strasti”. Jaz sem odg.urednik Razvedrilnega programa TVS.

Lep pozdrav !

Petar Radovic,

odg. urednik RP TVS

A se lahko da tale tema risanke pod lepljivo? Jih je preveč vsak dan. Sej me ne moti ampak se res preveč ponavljajo.

ta odgovor je bil tu gor že včeraj. Sprijaznit se bo treba. Risanke niso prestavili prvič. Včasih je bila deset čez sedem:)

No, tale prvi odgovor (Strasti – družinska nadaljevanka … pa načelo o razumevanju) se meni zdi strašno slab. Dejte, no! A so na TV prebrali za sabo? Kdo je tu zaradi koga?
Sicer pa ja – razumem, da stvari niso zacementirane, da se termini spreminjajo, ampak vseeno …

RTV lahko kaznujete samo tako, da tega sranja ne gledate.

Družinska dnevna nadaljevanka Strasti:
” Z občutki, dejanji, dogodki in s čustvi se bodo gledalci lahko brez težav poistovetili; zgodba je namreč trdno vpeta v vsakdan, saj jo je navdihnilo več resničnih kriminalnih primerov iz naših krajev – ustvarjalci so obdržali samo motive, vse drugo je plod domišljije. Eno središče dogajanja je z burnimi čustvi prežeta družina Car, ki doživlja mogočne vzpone in nore padce, hude čustvene spopade in strastne ljubezni; drugo središče dogajanja je na plečih mlajše generacije, dijaške in študentske populacije.”

To naj bi bilo primerno za vso družino, tudi otroke???
In tega sranja, financiranega iz naših naročnin, naj bi bilo za 4 mesece????
Pa kdo sploh to gleda?

Evo, ravno gledam RTV.. ura je 9.25 in na sporedu je risanka.
Koliko otrok lahko gleda risanko s podnapisi sredi dopoldneva???
V tem času, razen predšolskih otrok, ki seveda v večini primerov ne znajo brati, ponavadi ni doma nikogar, razen upokojencev, ki bi imeli časa gledat TV.
Torej bi, dragi RTVjevci, bilo bolj smiselno prestaviti “družinsko dnevno nadaljevanko” na dopoldanski čas in risanke popoldne oz. zvečer, ko so otroci doma.
Ja, samo kdo bi pa potem tako kakovostno nadaljevanko gledal, ne? Morda se pa splača poskusiti, tudi mehiške so se prijele med ciljno populacijo…to menjavo popoldanskih mehiških nadaljevank na dopoldan bi jaz predlagala pop tv-ju


se mi zdi, da so že v obeh terminih… nadaljevanje in potem še ponovitev, če slučajno kdo ni gledal…

Ne morejo zamenjat, ker dopoldan predvajajo ponovitve teh nadeljevank od prejsnjega popoldneva. 🙂)))

Čisto prav je, da se o tem govori in bi bilo prav, da se da ta tema pod lepljivo.

No in kaj pomeni odgovor naše nacionalke.Da jih boli K**** za svoje gledalce in plačnike.Žal so tudi nam podrli večerno rutino in risank ne bo več.Zagotovo jih ne bomo gledali ob 18.15, ker imamo takrat še kaj bolj pametnega za početi.TV smo običajno prižgali ob 18.40 in po pomoti, ker programa na TV-ju nismo spreminjali dostikrat gledali še Dnevnik na SLO1.Sedaj pa prižgemo TV malo pred 19.00, ampak na POP TV, tik pred info. oddajo 24 UR.

ma, tud če ne gledamo RTVS, jih še vseeno plačujemo, oni pa frčkajo z našim denarjem in snemajo abotne “družinske” nadaljevanke!

Nehimo plačevat naročnino!!!! BANDAAAAAAAAAA!

kar poskusi, boš presenečena:)

Sem mamica punčke, ki hodi v vrtec. RTV 1 smo prižgali bo 18.40 zaradi risank in potem nadaljevali z gledanjem Poročil. Zdaj pa katastrofa, všeč mi je JŽnidaršič ampak, da se je takole nizko spustil in igra- kva že. Ne hvala, pač ne gledamo TV več.
Kaj so pa naredili za dobro jutro ob sobotah, neko kvazi nadaljevanko o mamilih in slabi družbi razvajenih ljubljanskih otročajev, ki so samo v napoto ambicionim in živčnim staršem. Pa kdo to gleda. Miša Molk in Manca Košir?
Pa kaj je tem na RTV a ni za risanke ciljna skupina otrok tam nekje do 8 leta?
Dobro pri tem je, da je TV ugasnena v tem času se pogovarjamo, igramo beremo knjigice. Hvala vam RTV 1, da ste mi odprli oči in delamo nekaj pametnega.

Ne morejo zamenjat, ker dopoldan predvajajo ponovitve teh nadeljevank od prejsnjega popoldneva. 🙂)))[/quote]

ja super no. Verjetno zato, ker tako sofisticiranega scenarija ne dojameš kar tako in šele po gledanju ponovitve ugotoviš vsa ozadja:)))))))

Jaz imam RTV že zelo dolgo v želodcu – pravzaprav od takrat, ko so si
izsilili abotni zakon, da mora naročnino plačevati vsak, ki ima
električni prikjuček, pa če gleda tv ali ne. Kakšen nateg!!
Tako se lahko požvižgajo na vse, oni lepo kasirajo, pa če cel dan
predvajajo prenos iz ljubljankih Žal…
Briga jih.

Dokler bomo take ovce, ki molče pogoltnejo vse, nas bodo monopolisti
mirno imeli naprej za norce.
Aja in tv sem odjavila in je res ne gledam več.

Tisti dopis – odgovor na peticijo je pa najboljši prikaz odnosa do
gledalcev…režanje direkt v fris…kaj nam pa morete…

Kdaj bo konec te glupe nadaljevanke?Saj hočemo risanke in vremensko napoved ob času,ki smo navajeni,potem pa itak prestavimo na24 ur na POP Tv.Pa naj se ne hvalijo na rtv-ju kako dolgo traja živ žav saj malo otrok vstane ob 7 zjutraj ob nedeljah.To bi pa res lahko prestavli na 8 uro.

Kakor sem danes videl v Pilotu bo 110 delov.Nalašč sem zdele pogledal o čem gre, pa sem zdržal le nekaj minut, saj so igralci totalno nenaravni in se mi zdi, da sem jih večino videl že v neki nanizanki.Po moje RTV ne bo odstopil od tega termina oz. ne bomo dobili risank nazaj ob 18.40 temveč nas bodo poizkusili posiliti s to nanizanko.Če sem bil že prej besen na RTV SLO, ker so počasi ukinili že skoraj vse zanimive športne prenose sem zdaj, ma ne vem kaj.
Dobesedno se delajo norca iz nas plačnikov in mečejo denar v tako bedne projekte, kot je ta nanizanka.Ma ne prižgem programa več na TV SLO med tednom pa da me koklja brcne.Edino nedeljski živ-žav bo moral biti, če ga ne bodo ukinili:)))Drugače pa imamo najmanj 140 drugih možnosti.