Najdi forum

odgoj s adhd

sin s adhd ima 6 godina, u vrticu sve slusa i nemaju s njim problema, a kad dodje doma je neposlusan, ponasa se ko da nismo nista rekli, samo je u svom svjetu. nikako da imamo ja i muz autoritet nad njim. ne pomaze vika. molim vas savjet ili pomoc. da li mozemo ista promjeniti??

Poštovani, svako dijete ima određeni kapacitet pažnje i samoregulacije ponašanja koje je individualno. Često djeca mogu kontrolirati svoje ponašanje u situacijama kad se to od njih očekuje (npr. u gostima,u trgovini, vrtiću, kinu, autobusu i sl.) i to im oduzima puno energije. Nakon što su “potrošili” svoj kapacitet u vrtiću, kod kuće više nemaju energije (a često ni potrebe) za takvo ponašanje. Slikovito rečeno, njihova baterija se isprazni u vrtiću pa su kod kuće “življi”. Omogućite djetetu aktivnost u kojoj se može “ispucati”, možda Vam to pomogne. Postavite jasna pravila i objasnite djetetu što će se dogoditi ako se ne pridržavate toga. Budite uvijek dosljedni (ako je pravilo da se ne jede u krevetu, onda se nikad ne jede u krevetu). Pravila vrijede za sve i uvijek. Sretno!

hvala Vam,puno ste nam pomogli. ponekad je potrebno nauciti razmisljati na drugaciji nacin.. recite mi ovo sto ste napisali “objasnite djetetu što će se dogoditi ako se ne pridržavate toga” što bi po time mogli napraviti a da bude ucinkovito? pokusali smo mu zabraniti nesto sto voli…

U pravu ste, ponekad je samo potrebno situaciju sagledati iz drugačije perspektive. “Kazna” za nepridržavanje pravila može biti zabrana aktivnosti koju voli na određeno vrijeme,no djeca često imaju više igračaka/aktivnosti koje vole pa brzo nađu zamjenu igrački koja je “u kazni”. Pokušajte izbjegavati “kazne” i uvedite pozitivne nagrade za “lijepo ponašanje”. Npr. svaki put kad poštuje pravila (posebno ona koja su im “teška”) nek dobije smajlić ili plusić i kad ih skupi određeni broj slijedi nagrada (koju može sam birati, naravno, između Vaše 2/3 ponude). Za svako nepoštivanje pravila posljedica može biti npr. sjedenje na “tužnoj stolici” (odredite mjesto i dužinu sjedenja). Nekad je potrebno imati puno mašte, vremena i strpljenja. Sretno!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close