Ocesna rosacea
Imam ocesno rosaceo. Star sem 25 let, drugace zdrav. Zanimajo me ucinkovite metode zdravljenja, ker sem o upal ze nad vsem!
Izogibanje sprozilcem ne pomaga, ker bi se v takem primeru moral zapreti v samico in negibno lezati.
Ne pomagajo nobene kapljice, antibiotiki, kreme… Imam fotofobijo, oci imam rdece, vodene, otecene s telangiktaticnimi zilicami na konjunktivi in vekah, pecejo me…lahko bi nasteval v nedogled.
Ni mi potrebno posebno omenjati, kaj to pomeni za moje socialno in tudi poklicno zivljenje.
Karkoli?
Priznati moram, da nimam veliko izkušenj s sistemskim zdravljenjem rosacee, sigurno pa se da vsaj omiliti težave v zvezi z očmi. Seveda je potrebno stanje najprej videti. Upam pa, da vam lahko pomagam z nekaterimi nasveti. Pri rozacei so v glavnem problem veke in zato lahko pomagajo nadomestki solz v obliki kapljic, po možnosti brez konzervansov, ker lahko ti še dodatno dražijo. Poleg tega je zelo priporočljiva toaleta robov vek z “bebi” palčko namočeno v prekuhano vodo ali razredčen baby šampon. Velikokrat svetujemo tudi tople obkladke, da se v sloznih žlezah okrog oči izločki zmehčajo in se tako lažje izločijo – po toplih obkladkih je priporočljivo aktivno mežikanje. Res je da nekaterim pomagajo tudi hladni obkladki, ko so oči zelo razdražene. Kar se zadeva druge terapije v obliki kapljic – zdravil pa bi bilo potrebno stanje videti.