Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina očesna operacija

očesna operacija

V medijih sem zasledila, da obstaja operacija, s katero trajno rešijo problem slabovidnosti, tako da v oko s kirurškim posegom vstavijo lečo. Mi lahko prosim poveste kaj več o tem? Stara sem 18 let. Očala nosim od tretjega leta, zato sem se jih že pošteno naveličala. Vmes sem nekaj časa nosila tudi poltrde leče. Vendar pa so me, potem ko se je oko nanje celo že popolnoma privadilo, začele motiti.
Imam tudi močno dioptrijo (-4,75, -5,25) in nekaj cilindrov(ne vem številke). Bi bila operacija zame primerna? Kje jo opravljajo in kolikšna je cena?
Hvala za odgovor!
Petra

Spoštovani!

Dioptrija sploh ni strašna, večji problem je verjetno astigmatizem, zaradi katerega nosiš cilindrične leče. Lečo menjajo pri bolezni, sivi mreni oziroma katarakti, ki pa je ti zagotovo nimaš. Obstaja možnost operacije roženice, s čimer se lahko skoraj popolnoma popravi dioptrijo. Ni mi pa znano, kako je z astigmatizmom. Kaj več ti o tem ne znam povedati, zato je najbolje da povprašaš pri okulistu, ki ga obiskuješ zaradi leč.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pozdravljen dr. Kersnik,
nekaj deset let vstavljajo posebne dodatne leče na šarenico s katerimi vračajo vid ekstremno kratkovidnim. Eden izmed najboljših očesnih kirurgov dr. Šalamun iz Nove Gorice opravlja prav te posege, kakor lahko vidite na spodnjih povezavah. Ne verjamem, da bi ta operacija prišla prav Petri. A tudi za njene težave se najde operativna rešitev. Petra pokliči v to ambulanto in boš videla koliko rešitev obstaja.
Lep pozdrav
Ana

http://boa.czp-vecer.si/7d-2000F/default.asp?kaj=2&id=280299

http://boa.czp-vecer.si/7d-2000F/default.asp?kaj=2&id=280300

http://boa.czp-vecer.si/7d-2000F/default.asp?kaj=2&id=280301

Spoštovani!

Hvala za pomoč. Taki in podobni posegi pridejo v poštev pri dioptrijah >10, pri 5 dioptrijah pa je verjetno operativni poseg preuranjen. In naj mi sošolec Franci Šalamun ne zameri moje nevednosti.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

New Report

Close