Najdi forum

Pozdravljeni , lepo prosinm če mi lahko podaste svoje strokovno mnenje. Moje težave so slednje že okoli 10 let imam obsesivne misli, ki so me spravljale v neprijetno počutje ( Strah da bi začel v javnosti koga zmerjat, pluvat ali se nesramno izražćat) to sem nekako uspel kontrolirat do sedaj, ko sem začel dobivat v prostorih kjer ni možen takojšnji umik tudi panične napade, ki me spremljajo z grozo. Šel sem k zdravniku in povedal da težko shajam z paničnimi napadi in tesnobo ki me spremlja čez dan, Strah me je prihodnjosti strah, strah me je da se mi zmeša oz da sem nor. Počutim se na nuli, bojim se zjutraj v službo da se mi tam zmeša in me peljejo….. Uglacvnem šel sem k zdravniku, ki mi je rekel, da imam anksioznost in da te misli so pač samo misli, ki me spravlajo v tesnobo, da jih moram sprejet kot del mene, predpisal mi je pa tablete coaxil.
Sedaj je največja težava ta, da sem po 10 letih končno poiskal pomoč ampak sem v dvomih ali so coaxsil tablete taprave za moje težave , kajti notri piše, da so namenjene depresiji. Mogoče imam res del depresije, samo največje težavo mi povzročajo anksioznost in miljon fobij ter panični na napadi.
Hvala za vaše strokovno mnenje.

Lep pozdrav!

Nič ni tako strašnega, da se ne bi dalo vsaj nekoliko izboljšati.
Najprej bi vam napisala par besed o obsesivnih mislih. To so nesmiselne ideje (kot jih navajate tudi vi), ki se jih ne moremo otresti, spremljajo pa jih slabi občutki. Zato osebe privzemajo tak način vedenja, ki bi neprijetne občutke omilil. Navadno so obsesije v povezavi s človekovo agresivnostjo v stikih z drugimi ljudmi. Anksioznost se pojavi in je izrazita zlasti takrat, ko se človek poskuša upreti tem mislim.
Zdravljenje je običajno najbolj uspešno s serotoninskimi antidepresivi (SSRI). Kljub temu traja 4 do 12 tednov, da se pokaže učinek. Zmanjšanje težav je le delno, po prekinitvi pa večkrat pride do ponovitve. Od psihoterapevtskih metod je najbolj uspešna vedenjska, vendar mora trajati dalj časa, da bolnik in terapevt lahko vzpostavita dober mesebojni odnos.
Zdravnik vam je predpisal Coaxil, ki je povečevalec serotoninskega privzema, torej se razlikuje od SSRI-jev, ki blokirajo ponovni privzem serotonina v sinapsah živčnih celic. Uporablja se za zdravljenje blage do hude depresije, ni pa znano, da bi koristil tudi pri obsesivnih motnjah.
Moram vam svetovati, da je umesten obisk pri psihiatru, za katerega pa ne rabite napotnice od osebnega zdravnika.

Dragomira Ahlin dr. med. spec. psih. TEMZA d.o.o. Dunajska 198, 1000 Ljubljana [email protected] www.temza.si

Pozdravljeni , najprej se vam iskreno zahvaljujem, zadnji teden brskam po literaturi berem in počasi dojemam, kaj vbistvu se dogaja z menoj.
Če potegnem črto skozi vse moje težave, ki me pestijo in kolikor razumem vso reč, pomeni da mi bodo zdravila samo občutke čustva potisnile v ozadnje in mi pomagala toliko, da začnem intenzivno delat na sebi in se naučit metode, kako obvladati vsiljive misli. oz najti način kako, jih sprejet in se jih ne več bat? Kolikor razumem same misli sploh niso problem , problem je potem anksioznost ki jo doživim zaradi misli oz slabe vesti , da sem sposoben sploh tako grotesno razmišljati. Se pravi da nisem psihotik.Prosim povejte mi ali sem prawv razumel vso zadevo, da sem normalen in da je samo od mene odvisno kako se bom boril sam z seboj , oz se prejel nekako se naučil drugače predelovat svoje občutke čustva dojemanja ter si pustil mirno živeti. Naj omenim da se nekako zavestno trudim da svojo misel ko pride sploh ne razmišljam o poteku dogodka enostavno jo kr spregledam in si v msilih zapojem. Priznam da sedaj že par dni je ok. Res je misel pride vsakič ko grem v kuhinjo in vidim nož, ampak sedaj ga že upam prijet umit obrisat in pospravit. Prej še tega nisem bil sposoben, raje sem pojedel samo žemljo brez dodatkov. moje misli so …bile najstrašnejše scenarije sem razmišljal, ) Mislim da je bilo to obdobje najhujše v mojem življenju, ki ga ne privoščim nikomur. Sedaj pa nekako vidim lučko in zaupanje vase. V knjigio sem prebral da zelo pomaga če napišeš najgrozljivejše misli in prebereš na glas. to sem naredil in priznam nekako sem jih dojemal drugače postale so mi rahlko neumne. Sedaj bi vprašal še vas ali sem na pravi poti, Kaj še lahko storim zase. Sem normalen?

Hvala vam že za vnaprej.

Pozdravljeni!

Tako je – obsesivne misli so same po sebi neprijetne, moteče, težava pa se poveča s tem, ko tem mislim pripišemo velik pomen. Posledično lahko zaradi njih živimo v nenehnem strahu, da bi se ponovno pojavile (tesnoba, anksioznost, panični napadi), se zaradi tega začnemo izogibati določenim situacijam, v katerih pričakujemo, da se bodo pojavile…
Dobro je torej, da se glede težav dobro informirate, se trudite, da mislim ne bi pripisovali prevelikega pomena, torej jih nekako tolerirate (oziroma poskusite mirno preusmeriti misli) in se ne izogibate določenim situacijam. Glede na to, da ste v svoje življenje že vnesli željene spremembe in vam je bolje, lahko sklepamo, da ste na pravi poti. Priporočam vam, da preberete kaj s področja kognitivno-vedenjske psihoterapije (npr. »Kako smo lahko srečni in zadovoljni«, avtorja Davida D. Burnsa) in se učite o spreminjanju negativnih misli v pozitivne ter o tem, kako se spopadati z napadi panike (preusmerjanje misli ipd). Poskrbite tudi za zdrav življensjki slog (prehrana, spanje, aktivnost, sprostitev).
Želim, da bo šlo še naprej hitro na bolje, kakor pa vam je svetovala že dr. Ahlin, pa bi se bilo smiselno posvetovati s psihiatrom glede zdravil.
Lep pozdrav,

New Report

Close