Spoštovani dr.Rejc

Imam probleme s mojo 13 letno hčerko. Letos obiskuje drugič 5. razred osnovne šole. Pogovorila sem se z njo in dogovorile sva se, da se bo pridno učila. V petek je v šoli pisala narek pri slovenskem jeziku, rezultate pa naj bi dobila danes, v ponedeljek. Povedala mi je, da če bo pisala slabo, ne bo prišla domov. To me je zelo prizadelo in sem se zamislila, da je možno, da tudi otroci mislijo na samomor. Takrat sem ji rekla, da ni važno, če bo ocena nezadostna, važno je da pride domov. A sem prav ravnala? Imam pa še nasledni problem: Razočarana sem nad njenim vedenjem, obnaša se kot, da ve vse, kar naredi, vse naredi s težavo. Odgovarja pa tako, da me neprestano preseneča kot da bi bila dekle staro 20 let, obvladuje situacijo, tako, da me že krepko obvladuje, jaz pa sem nemočna. Vse jo zanima, od televizije, računalniških igric, fantov in vse ostalo. Šola pa je ne zanima, učenje pa še manj. Sprašujem vas, prosim, povejte mi, kako naj ravnam, kako naj jo obvladam. Z lepo besedo nič ne zaleže, udarila pa je nisem še nikoli. Z bivšim možem sem se ločila, sedanji mož pa je nemočen, hčerka mu odgovarja , pove mu, da ni njen oče in da nima pravice jo kregat.On pa se trudi zanjo, ji pomaga pri domačih nalogah, pri učenju, pa mu ni nikoli hvaležna. Moža imam rada, je družinski človek, kamor koli gremo, gremo vedno skupaj, Kupuje ji vse kar si zaželi, v zahvalo, pa dobi nehvaležnost, odgovarjanje itd. Hudo mi je za moža, ker trpi, je pa nemočen. Kaj naj naredim, kako naj si pomagam, kako naj njej pomagam, moža imam rada zato mi je hudo, ker vem, da trpi.
Prosim, gospod doktor Rejc, pomagajte mi z dobrim nasvetom, saj sama ne vem več, kaj naj naredim. Kako naj rešim težave s mojo hčerko, ki jo imam kljub vsemu zelo rada.
V naprej se vam zahvaljujem za vaš odgovor.
Lepo pozdravljeni!
Obupana Renata

Spoštovana Renata,
psihično dozorevanje ne poteka vedno enakomerno na vseh področjih, ampak pogosto na enen prehiteva telesno starost, na drugem pa je še ne doseza. Pretirana dobrota, popuščanje ( podkupovanje) ne prispevajo dovolj k zaupamju, ki ga hčerki do vas primanjkuje, zato vsi vaši predlogi in prošnje nimajo pravega učinka.Če ne sprejema avtoritete (pa ne v smislu uboganja prepovedi) s strani vašega drugega moža, bo morda prisluhnila svojemu biološkemu očetu, ki se svojega deleža pri vzgoji ne more kar tako odreči.Poskusite se pogovoriti z njim in mu predočiti zadevo, v družini pa skušajte vsa hčerkina konstruktivna dejanja nagraditi s pohvalo, nekonstruktivnim pa posvečati čim manj pomena, saj je povsem možno da poskuša hčerka v bistvu vzbujati pozornost, pa čeprav na manj zaželjen način.Pogovorite se z njenimi prijateljicami in njihovimi starši. Ko boste odkrili, komu od njih zaupa, ga prosite za konkretno in podporo vašim prizadevanjem.Če nikakor ne boste mogli doseči ugodnih sprememb vedenja, se lahko s hčerko oglasite v Svetovalnem centru na Gotski ulici.

New Report

Close