Obupana!!!

Pozdravljeni!!

Stara sem 21 let in imam grozne težave z zobmi. Niti ne vem natančno kdaj se je vse skupaj začelo. Mami pravi, da sem imela kot otrok lepe mlečne zobe, a ko so zrasli stalni, je bilo kot bi odrezal. K zobozdravniku sem hodila redno. Kartoteka je tako debela, kot pri nobenem drugem pacientu. Problem je v tem, da mi zobje kar sproti gnijejo … zobozdravnica sploh več ne dohaja zdravljenja. Sicer pa se sprašujem, kako bi bilo to možno, če me naroča na 3 ali 4 mesece?!?!?!

Najhuje od vsega je bilo, ko se mi je pred pol leta zlomila desna dvojka. Takrat se mi je nekako podrl svet. Nekaj dni si sploh nisem upala iz stanovanja. Potem sem dobila umeten zob, ki ga sedaj nosim že pol leta!!! Vsega imam poln “kufer”!!! Vseh teh bolečin in sramu. Iz srca in brez kakršnih koli zadržkov se nisem zasmejala že ne vem koliko let. Najraje bi dala vse zobe spult in bi si dala protezo notr!!!!! Vem, da sem za tako rešitev še nekako premlada … ampak ne vem kaj bi se dalo naredit. Zobozdravnika se na smrt bojim …. ampak hodim redno.

Vsak ugriz je boleč, v ustih mi manjkajo že štirje zobje, ki se jih ni dalo več rešit. Ampak to niso bili zadnji … mislim da jih bo potrebno odstranit še več!!!! Enostavno ne vem kaj naj naredim. Sem študentka in nimam denarja, da bi si lahko privoščila nove zobe. Vse kar si želim je, da bi se končno lahko enkrat brez skrbi in sramu zasmejala. Da bi imela končno lepe zobe. Prosim pomagajte mi …. PROSIM!!!!!

Lep pozdrav!!

Spoštovana Ayleen,

kakšno pa je vprašanje?
V vašem pisanju je le nekaj stvari, ki jih moram komentirati.
Zobozdravnica vas naroča tako kot vas, zaradi zasedenosti ambulante, lahko.
Zobje ne “gnijejo” kar tako, sami od sebe, ampak imajo nek vzrok.
Če se je zob odlomil, potem je umeten zob že prava rešitev – ne razumem, kje je tukaj težava.
Z veseljem vam bom odgovorila na vprašanje, ko jih boste postavili. Razumem vašo stisko, toda brez konkretnih vprašanj res ne vem, kaj naj vam napišem.

Jaz vas popolnoma razumem!
Edina rešitev je dober (=drag) privat zobozdravnik, ki vam v enem tednu DOBRO popravi vse zobe!

Iz lastnih izkušenj!

lp

SPoštovana mica,

žal vaš odgovor ni Ayleen v nobeno pomoč.
Dober zobozdravnik ni nujno zasebnik, poleg tega cene, ki jih tak zobozdravnik ima, ne pomenijo, da so njegove storitve res boljše od storitev pri drugih zobozdravnikih.
V enem tednu nihče ne more DOBRO popraviti in pozdraviti takega stanja kot ga opisuje Ayleen, je pa res, da vam lahko zaračuna veliko denarja tudi za malo slabše, a hitro, opravljeno delo. Vse pa je odvisno od nas samih – ali smo res pripravljeni plačati prav vse?!

Vem da nimam samo jaz slabih izkušenj z zobozdravniki. Verjamem pa, da obstajajo tudi dobri zobozdravniki, ki imajo koncesijo ali samo privatniki po ugodnih cenah, oz. v zdravstvenih domovih.

Jaz sem hodila v zdravstveni dom Šentvid od osnovne šole dalje, najprej k otroškemu nato k z. za odrasle. Niso me napotili k ortodontu dokler sem imela to še brezplačno. Tako da bom zdaj to zelo drago plačala! Še pred enim letom so mo dali na dvojko zgoraj sivo plombo, kar so mi kasneje drugje povedali da sploh ne bi smeli, saj zavarovalnica krije stroške belih plomb na prvih zobeh. Pa tudi če jih ne bi me lahko npr. vprašali, če želim doplačat za belo plombo. Poleg tega so me naročali na pol leta, potem so bili ravno v bolniški ali na dopustu, pa so me spet prenaročili za dva meseca itd.

Potem sem se naročila pri zobozdravniku s koncesijo, kjer me tudi naročajo na vsake tri mesece. Tej zobozdravnici sem sicer zelo hvaležna, ker mi je prva rekla, da naj grem k ortodotu! In ko sem šla, so mi na listek za zobozdravnika napisali, da mi mora popraviti še tri zobe. Pa jih ni imela časa popraviti, in mi je popravila samo enega, jaz sem pa morala imeti popravljene zobe do naslednjega pregleda pri ortodontu. In sem šla k najbližjemu privat zobozdravniku, da mi je popravil dva zoba. In na enem zobu se vidi na ni narejeno OK.

Nato sem končno šla k dobremu=dragemu privat zobozdravniku (da mi inekcijo, razloži kaj bo naredil, me vpraša kaj mene moti, prav tako me je napotil k ortodontu,…), ki mi veselo menja sive plombe na sprednih zobeh z belimi, in popravlja tudi vse ostalo, tudi en mesec stare zadeve!

Tako da sem nasplošno popolnoma razočarana nad zobozdravneno dejavnostjo v LJ. Verjamem da so tudi izjeme, samo jaz jih žal nisem našla!

lp,

Ayleen, kako pa prehrana?

Sladkarije.. Saj vem;) Moja mama pravi da se ji občutno poslabša, če je več sladkarij.. (Plombe padajo ven itd.) Daj uporabo sladkorja na minimum oz. ga ne uporabljaj. tudi žitne stvari in mleko lahko naredijo obloge – umivanje zob (ampak pravilno!)
Preveri koliko vitaminov, kalcija, itd. vneseš vase.

Verjamem tudi v moč misli (do neke mere) oz. škodljivost stresa – poskusi čimbolj relax!! Glede zob sem jaz tudi večino časa bila dokaj panična, poskusi pa vsaj glede drugih stvari zmanjšat raven stresa-sproščanje, šport, pravočasna priprava na izpite, pomembne odločitve…

Držim pesti zate!!
Pozdravček!

mica napisal:

> Nato sem končno šla k dobremu=dragemu privat zobozdravniku (da
> mi inekcijo, razloži kaj bo naredil, me vpraša kaj mene moti,
> prav tako me je napotil k ortodontu,…)

Moja zobarca ni privat, dela v ZD domu in v eni šoli, pa počne prav to, kar ste napisali: razloži, kaj bo naredila, če vidi, da bo morala globoko vrtat da inekcijo, vpraša, če je ok,…
Enkrat mi je popravljala en hudo kompliciran zob, ki je imel karies z dveh strani in še vmes malo in nazadnje je prišla precej velika plomba, meni pa se je po skoraj eni uri zijanja zaskočila čeljust in ko je rekla, naj narahlo ugriznem skupaj, je samo škljocnilo in sem pregriznila plombo. Ni se razjezila, pobrala je ven koščke in naredila novo, ko bi me marsikdo drug nazmerjal, naj malo pazim.

Tko da – drag zobar ni nujno dober zobar, še obstajajo zdravniki, ki delajo s srcem in ne z denarnico.

Pač, ko najdeš dobrega zobarja, se ga drži kot klop.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Ayleen, od tvojega posta je sicer minilo že nekaj časa, ampak ker se predobro vem, kako se počutiš, bi ti vseeno odgovorila v upanju, da boš tole vseeno prebrala.
Če imaš v ustih tako katastrofo, je naročanje na štiri mesece zagotovo premalo, saj je to že skoraj kot pri kontroli (na pol leta). Na tvojem mestu bi se kljub vsemu odločila za zasebnega zobozdravnika, ki te bo naročal vsaj vsak teden, če ne še pogosteje, da bosta vsaj poflikala vsa krizna žarišča. Poskusi se s starši, brati, sestrami, sorodniki dogovoriti, da ti finančno pomagajo – da ti namesto daril za roj. dan in novo leto pač plačajo zobarja. Navsezadnje gre za tvoje zdravje, dobro počutje in zadovoljstvo. In navsezadnje imaš pred seboj z malo sreče še 50 let življenja, v katerem boš potrebovala tudi zobe. Ali pa se s sorodniki poskusi dogovoriti za posojilo. Z malo sreče boš v nekaj mesecih imela sanirano zobovje, finančno boš sicer morda kakšno leto v hudi frki, ampak to v primerjavi s tem, koliko časa že trpiš, ni tako velika žrtev. Glej, plomba pri zasebniku stane 12.000 sit, če vsak od sorodnikov, ki to le zmore, prispeva le polovico te cene, bo to kar nekaj plomb. Naj ti ne bo nerodno tega predlagati – tudi jaz sem se tako dogovorila za darila za otroke – v ožjem sorodstvu vržemo skupaj denar in kupimo nekaj velikega, kar si otrok želi ali potrebuje, namesto da bi od vsakega dobil igračo, ki po dveh dnevih ni več zanimiva. Poleg tega si bo zobar vzel tudi čas, da ti svetuje, kako lahko sama pripomoreš k boljšim zobem. Možno je tudi, da gre za kakšen globlji razlog za takšen obseg kariesa, saj to, kar opisuješ, res ni čisto normalno.
Lahko ti postrežem le z napotki, ki jih starši dobimo glede otrok: najbolje je piti vodo, ne jej prigrizkov med obroki, niti čigumijev niti kakšnih bonbončkov, saj se z vsako zaužito stvarjo bakterije spet začnejo rapidno razmnoževati. Za malico raje pojej jabolko kot kakšno čokoladko. Če si zob po obroku že ne moreš umiti, jih vsaj splakni z vodo. Sladkarije zaužij takoj po obroku in si potem umij zobe. Izogibaj se zelo vroči in zelo mrzli hrani – če vzameš jogurt ali sadež iz hladilnika, počakaj, da se ogreje na sobno temperaturo. Verjetno ti pa zobar lahko svetuje še marsikaj drugega.
Danes zobarji rešujejo res nemogoče situacije z zobmi, zato mislim, da sploh nisi brezupen primer. S protezo je pa tudi veliko dela, da ne boš mislila, da je potem konec problemov.

K vsem zobnim nasvetom še moj dodatek: po nasvetu moje zobarce si ob dnevih, ko sem na faksu cel dan in skočim vmes na kosilo, zobe okrtačim kar na faksu. Ja, prvi teden so me zelo čudno gledali, ko sem ob umivalnikih na wcju drgnila zobovje. Zdaj to počnemo že štiri in začudenih pogledov je vedno manj. Naj ti ne bo nerodno, zobna ščetka res ni tako težka, da je ne bi mogla prinest s sabo 🙂

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Pa še to: upam da nimaš kake bolezni kot je bulimija, ker pri veliko bruhanja se ti zobje ful uničujejo!!

Mam kolegico ki pr 29h že UPA da bo kmalu prišla na vrsto za protezo!! (Je menda že kaki dve leti na čakalni listi ‘za vsak primer’) Zob (spredaj) ki ga ima na ‘štiftu’, pa ji vsake toliko pade ven in si ga mora lepit s sekundnim lepilom!! (in je zdaj obupana, ker pravi, da se je že preveč lepila nabralo gor in kmalu ne bo mogla več lepit zoba na štift – po zobozdravničinem lepilu ji menda takoj pade ven)

NA srečo se je že zdravila za bulimijo (v LJ na Kliničnem) in je boljše. KAdar je pod stresom in veliko bruha, se ji stanje pri zobeh zelo poslabša!!
(Nekje na forumu je tudi podatek, da po bruhanju ne smeš umivat zob, ker kislina iz želodca raztopi sklenino in pol še bolj propadajo, če jih umiješ, zato jih je treba le splahnit!)

Upam, da sem morda komu s tem pomagala!! Res ne privoščim nikomur takih težav z zobmi!!

Mouse, a bi lahko prosim povedala, h kateri zobozravnici hodiš? Jaz sem tudi študentka in že zeeeeeeeelo dolgo iščem dobrega zobozdravnika s koncesijo, ker si pač privat ne morem privoščiti.

Najlepša hvala!

Jah, odvisno s kod si. Jaz študiram v MBju, zobarco imam pa v Grosupljem. Mi je kar daleč, ampak k vragu 180km, ko se gre za zobovje!
Če ti to ni predaleč, v ZD Grosuplje dela.

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

New Report

Close