Obup
Pozdravljeni,
Zdravim se z AD (Asentra) 10 let. Kaksna pol leta nazaj sva s psihiatrom znizala dozo iz 150 na 100.
Pred tednom dni sem zbolela za mocno gripo. Zadnje tri, stiri dni je moje psihicno stanje katastrofa. Panika,bruhanje,potenje.. poleg bolezni se to zdaj. V petek sem povecala dozo nazaj na 150. Prejsnje jutro in danes zjutraj sem dozivela neke vrste “napad” tezka prsa, nenormalno potenje, panika, bruhanje. Kaj se dogaja z mano? Obupana sem, tako dobro mi je slo…
Pozdravljeni,
verjamem, da se v tako težki situaciji počutite obupani, saj se je vaše psihično stanje poslabšalo prav v trenutku, ko ste se soočili z virozo in se je vaše telo že tako ali tako borilo z izčrpanostjo. Ko se na fizično bolezen naloži še psihična ranljivost, pogosto pride do nenadnih izbruhov tesnobe, panike, celo bruhanja in potenja. Vse to lahko deluje kot znak, da se v vas ponovno porajajo določeni konflikti in čustva, ki niso bili dovolj predelani.
Najpomembnejše je, da se zavedate, da zdravila, kot so antidepresivi, sicer pomagajo pri lajšanju simptomov in stabilizaciji razpoloženja, nikakor pa ne morejo razrešiti globljih notranjih napetosti. Panični napadi ali intenzivna anksioznost so pogosto znamenje, da v sebi nosite vsebine, ki jih je morda težko zavestno izraziti, in se zato pokažejo skozi telo. Takrat, ko se spreminjajo odmerki zdravil ali ko je prisoten dodaten stres, lahko te vsebine zopet pridejo na plan in se izrazijo skozi panične napade, težo v prsih ali povečano znojenje.
Svetoval bi vam, da se v pogovoru s psihiatrom dogovorite o nadaljnjem zdravljenju in odmerjanju antidepresivov, a hkrati razmislite tudi o poglobljeni psihoterapiji, po možnosti psihoanalitični ali kakšni drugi psihodinamsko naravnani obliki. Tam bi lahko skupaj raziskali, kaj se skriva za vašo tesnobo in kaj poskušajo ta telesna in čustvena stanja sporočiti. Bolezen je pogosto točka, kjer se naše telo in psiha združita in zahtevata, da se ustavimo in resnično prisluhnemo svojim notranjim procesom.
Verjamem, da boste z ustrezno psihoterapevtsko podporo in ob zanesljivem sodelovanju s psihiatrom postopno prišli do boljšega razumevanja svojih notranjih stisk in s tem našli bolj trajno rešitev, ki ne bo temeljila le na zdravilih, temveč predvsem na predelavi tega, kar vas v resnici bremeni. Privoščite si miren čas za okrevanje, saj telo po močni gripi potrebuje energijo za vzpostavitev novega ravnovesja. Čeprav je zdaj videti težko, je ravno to morda trenutek, ko lahko naredite pomemben korak naprej k bolj poglobljenemu zdravljenju.
S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj