Obstaja sum, da je sin avtist?
Pozdravljeni.
Imamo 10 mesečnega sinčka in se zelo redko oziroma skoraj nikoli ne odziva, ko se ga pokliče po imenu. nekje sem prebrala, da je to lahko že znak, tudi v motoriki je zelo prehiteval, fontaneli je imel zaraščeni že pri 6 mesecih. Drugače je zelo živahen in hiperaktiven fantek, me pa malo skrbi, ker se od 100 poskusov klicanja po imenu odzove le na nekje 10 klicev 🙁
LP Maša
Pozdravljeni
Imam učenca , ki ima mogoče znake avtista ..
se ne druži s prijatelji
govorno zelo sposoben ,ves čas želi razlagati samo on ,govori o nastanku sveta ,koncu sveta, vesolju ,notranjosti zemlje , smrti, o bivanju v nebesih.. Vsak govor se konča pri tem in je fantazijski. Govori, da ga nihče nima rad,da sovraži mamo, ker ima rajši brata. Dostikrat leži na mizi in noče delati.Je tiho in zre v neznano. Ko ga pustimo na miru, se čez nekaj časa sam priključi ,vendar hoče vso pozornost. Takrat dviguje roko,tako kot se v šoli mora in komentira .UČ.. ti lahko nekaj povem…Velikokrat mu je vroče.( ” da bi bruhal lavo”). Sleče se do spodnje majice, dviguje majico in pravi, da ga vse srbi. Valjal se je že po snegu.Ko sedi velikokrat kroži z glavo v počasnem ritmu. Zelo zavrača hrano.
Pravi , da ga moti hrup ,da je med odmori preglasno ,da si bo prinesel čepke za ušesa. Občasno podivja ,( ponavadi takrat ko se menja učiteljica). Skoči na mizo in ima govorni rafal – fantazijski. Redko je agresiven, je pa že vrgel peresnico in se s pestmi lotil najbližjega sošolca. Motilo ga je, ker so ga vsi gledali (” njihove poglede čutim povsod , še tu na ramenu¨” ) je govoril.Zelo je sposoben pri matematiki in spoznavanju okolja, le piše ne rad. Vseh dejanj se zaveda ,reče , da ni naredil pravilno, da se bo popravil. Vedno pa išče krivce še drugje in vr azlagi je neutruden. Hvala za vsak nasvet.
Anica Topolovec,
rada bi poudarila, da vsa odstopnja v vedenju, niso avtizem. Glede na povedano bi svetovala pogovor s starši za napotitev na preglede (obvezno pedopsihiater!). Moogče bi bilo tudi smiselno usmerjanje. Za ravnanje v razredu pa bi bilo mogoče prav na se obrnete na Zavod Aleksandra http://www.aleksandra-zavod.si/ ali na Family lab – http://www.familylab.si/.
Pozdravljeni,
enostavno moram nekaj prpipisati.
Najprej sem se nasmejala gospe, ki je odprla to temo, potem pa me je celo malo razjezilo… Imam občutek, da bi eni prav radi, da ima njihov otrok avtizem… ali pa so res tako panični za vsako stvar.
Moja hčerka se ves čas igra le s konjčki, pa zato še ni avtist. Ne zanimajo jo barbike, dojenčki, kake druge punčke… in nikoli je niso. Tak tip pač je. Samo živali in konji že od kar se zna igrati.
Preden začnete odpirati nove teme si najprej dobro preberite stvari na internetu.
Moj sin je avtist in ko sem začela na to sumiti, sem najprej 2 tedna iskala po internetu in skoraj doktorirala zraven, dokler nisem spoznala, da je res.
Najbolj očitni znaki so, če otrok nima kontakta z očmi, če ne pogleda na stvar, ki mu jo pokažete, ga ne zanimajo drugi ljudje, ampak le predmeti, morda še mama, ata…
No, moj sin se igra z kockami (zelo rad), avtki, sestavljankami, posodico, .. vendar najraje sam.
Ne sklepajte prehitro! Če pa se že izkaže, da je vaš otrok avtist, sprejmite to in se začnite čim prej ukvarjati z njim in mu pomagati, najdite terapije in se zavedajte, da nikoli ne bo kot drugi otroci!
Je nekaj posebnega, nekaj takega, kot ne more biti nihče. Vedno bo ob vas in vi ob njem. To pač postane vaše poslanstvo…
zdi se mi je teh avtistov zmiraj več po domače povedano vsak tadrugi otrok
če je res tako potem naj sistem nekaj ukrene in ne samo govori, če ne pa
naj tudi malo razmislijo če je to res ali je ozadje farmacevstkega služenja še ena tržna niša.
vsak ki malo poploska , ne posluša , če ima momentalne izpade, hoče uveljavit svojo voljo,
ker se igra z določenimi enimi in istimi stvari še ne more biti avtist
kje je potem sploh zdrava družba ??? se se mi pa da sistem preprosto hoče imeti te avtiste.
potem pa rečt se ne da pomagat.
Tudi, če otrok nima kontakta z očmi, če ne pogleda na stvar, ki mu jo pokažete, ga ne zanimajo drugi ljudje, ampak le predmeti, morda še mama, ata…, še ni avtizem. Tukaj bi čisto lahko bila vmes slabovidnost… Otrok, ker slabo vidi, ne vzpostavi kontakta z očmi, ne pogleda stvari, ker slabo vidi, ga ne zanimajo drugi ljudje – se jih mogoče boji, ker jih vidi kot prikazni (pri slabovidnosti je to možno – npr. ne zazna detajlov in ne prepozna ljudi razen po glasu, po glasu pa prepozna le mater in očeta).
Mora biti še kakšen drug simptom, ne samo takšen, ki bi lahko kazal na slabovidnost ali naglušnost ali kakšno drugo telesno okvaro….
1. Dajte sinu barbike, naj se z njimi igra;
2. Iz sinovega življenja odstranite vse druge igrače razen barbik, gleda lahko tudi televizijo in riše ljudi – dosti je še majhen, da izginotja igrač iz svojega življenja ne bo zapazil;
3. Ker se bo igral s človekom (barbiko) gledal televizijo (ljudi) in risal ljudi, ne bo avtist.
Pa bo volk sit in koza cela.
mam 22 mesecev starega sina.
Dajte no otrok star še ne 2 leti pa ja bo rabil mamo .Verjemi te mi še prehitro bo odrastel in kar naenkrat ne boste tako pomembna.Dovolite mu te trenutke z vami in ne se ozirat kaj, kdo reče in kdo vam soli pamet. Če boste vseh poslušali boste postali vi znorjeni. imamo štiriletnika ki ima zelo rad vlak ,železnico in vse kar je povezano s tem pa zaradi tega še ni avtist.Sedaj mora imeti starše; pregovor pravi do treh let starši potem pa družba. Pa naj povem da se tudi tavelik rad pocrklja še vedno pa ni nič narobe znjim.
Berite malo manj strokovne literature in enkrat prisluhnite otroku.
Vsak otrok ni naklonjen tujcem, naj povem da naš do treh let ni odgovoril nobenemu, ki ga je ogovoril. Sedaj tistemu ,ki hoče. Druži se pa tudi s tistimi ki hoče.
Če je vse tako kot ste pisala se mi zdi da ni nič z njim narobe.Določene stvariki jih počne bodo minile trma po pa še prišla in s tem bo tudi poskušal uveljaviti svoje pravice.
Srečno
Da se oglasim še jaz. Kolikokrat sem jaz slišala da je moj sin nevzgojen, ker ne uboga, ker je “trmast” to kar je opisala učiteljica, je potrebno testirati na avtizem Aspergerjev sindrom. Mi smo komaj pri odkrivanju. sama sem velikokrat pomislila na avtizem, šele naša zalata razredničarka mi je prvič resnično omenila možnost MAS. Prvi pregled pri pedagoginji je razkril da obstaja močan sum, še posebej, ko je prebrala poročilo razredničarke. Kmalu imamo pregled v ambulanti za avtizem.
otroci z MAS so velikokrat označeni za poredne in razvajene. Dejstvo je, da otrok z MAS ne moreš premakniti, ne moreš ga kaznovati, ker kazen ne zaleže, pri nas je tudi nagrada bolj tako, ker če on tisti trenutek česa noče, bo v situaciji vztrajal in to ni samo 1 situacija na dan, to se gre od ene zdaolžitve do druge. Recimo kopanje, lepo ga moram voditi v kopalnico tam mu moram reči da naj se sleče amak to ne pomagaga, 10x moram reči da sleče nogavice, 10x da sleče hlače in tako naprej, da ne omenim da potem se še vmes želi nazaj obleči. In te težave se še stopnjujejo. ne ne želim si da bi moj sin bil avtist, in žal mi je da že pred leti nisem poslušala sebe, ko so mi vsi govorili, da je z njim vse vredu. še moja pediatrinja je ko je pisala napotnice zavrnila sum. Ja veliko je otrok z motnjami.