Naslovnica Forum Duševno zdravje in odnosi Psihologija in psihiatrija Psihiater odgovarja Obsesivne misli in morebitna depresija – kje poiskati pomoč

Obsesivne misli in morebitna depresija – kje poiskati pomoč

Pozdravljeni. Sem študentka v zgodnjih dvajsetih letih, že dolgo -pravzaprav leta, imam težave z obsesivnimi mislimi, ki mi velikokrat prinašajo toliko tesnobe, da me motijo pri študiju in vsakdanjih opravilih, prav tako imam občasno težave z depresivnim razpoloženjem, zadnje čase zaradi samoizolacije še toliko bolj izrazite. To depresivno razpoloženje ni stalno, ampak pride vsake toliko, vsak drug dan, vsake par dni, vendar ko pride, eskalira v roku nekaj ur in takrat se ponavadi počutim nekoliko samomorilno. Moram pa poudariti, da nimam namena storiti samomor, ampak mi misel nanj nekako zgolj olajša prestajanje tega. Pred nekaj leti sem že bila obravnavana pri psihiatru zaradi podobnih težav – anksioznost in obsesivne misli, predpisani so mi bili antidepresivi, ki sem jih jemala cca dve leti in po izboljšanju nehala jemati. Vmes – v času izboljšanja, sem bila na kontroli pri klinični psihologinji, ki ni odkrila nekih posebnosti. Sedaj pa res rabim pomoč, mislim, da bi mi zelo koristila psihoterapija, a si je ne morem privoščiti. Obstaja v sedanjem času kaka ugodna opcija, bodisi online zaradi koronavirusa, bodisi v živo, psihološkega svetovanja ali nečesa, kar bi mi vsaj kratkotrajno uspelo pomagati? Če se spet naročim k psihiatru na Aškerčevo si predstavljam, da bom na vrsti čez nekaj mesecev, pa tudi po pravici, mi psihiater sam – z izjemo antidepresivov, nazadnje ni nič pomagal.

Pozdravljeni,

sicer ste dolgo čakala na odgovor, ampak je res, po obdobju karantene bilo obdobje izrazito povečanega obiska psihiatrov in psihoterapevtov.
Svetujem vam, da si izberete psihiatra, s katerim boste sodelovala tekom zdravljenja vaše bolezni. Namreč, OKM ni taka stvar ki izzveni in se nikoli več ne ponovi. Velikokrat ima motnja kronični potek, obdobja brez simptomov, prav tako ponovitve in poslabšanja. Zato je za vas pomembno, da imate nekoga, ki vas pozna in pozna vaše simptome, tako da vam ni treba vedno znova nekaj razlagati. Antidepresiv je v fazi recidiva dobra izbira, umiri simptome in omogoča funkcionalnost.
Psihoterapija je sicer draga, ampak obstajajo različne možnosti. Večina psihoterapevtov omogoča bolj dostopne cene študentom in nezaposlenim. Pravtako obstajajo skupine, ki so cenovno bolj dostopne, so pa lahko enako učinkovite kot individualna terapija. Premislite o teh možnostih in si organizirajte mrežo ki vam bo pomagala v težkih trenutkih.

Srečno in lep pozdrav,

[b]Daniela Fiket, dr.med. [/b] Specialistka psihiatrije Transakcijska analitičarka-svetovalka Inštitut Neocortex Kontakt: 070/607844 ali [email protected] http://psihoterapija-fiket.si

New Report

Close