občutljivost
Zanima me ali obstaja možnost, da je organizem posameznika, recimo moj, bolj ali zelo občutljiv samo na nekatere oglj. hidrate-pri meni moka-kakor ostale vključno s sladkorji iz sadja.
Nimam pojma.
l.p
Dragi Marko, to se tudi jaz sprašujem. In zanima me, zakaj se to ne sprašuje tudi moj zdravnik. Imam občutek, da je v ambulanti le zato, da mi napiše recept za zdravila vsakih 6 mesecev in voljno.
Zanima me, ali sploh kdo v Sloveniji dela raziskave s področja sladkorne? Se poglablja v vzroke, potek in izboljšanje bolezni?
Povem ti, da bom sedaj sam malo eksperimentiral. Današnja in včerajšnja kombinacija dietni riž brez vsake “moke”, več jabolk in nekaj grozdja me je pozitivno presenetila.Bilo je tudi uro in pol hoje vsak dan.
l.p.
Mi smo že zdavnaj obupali nad zdravniki (celih 14 let).
Oni so (na žalost) tam le zato, da pogledajo izvide, napišejo recepte in najbolj so veseli, če nič ne sprašuješ.
Tako sva tako mož kot tudi jaz spoznala, da je najbolje poslušati svoje telo, ker telo že pove kaj mu paše in kaj ne.
Marko, če ugotavljaš, da ti OH-ji (sploh moka) povišujejo sladkor, jo enostavno opusti.
Naj ti povem kaj smo jedli danes za kosilo (poskusi še ti):
-zelenjavno juho, začinjeno le z naravno mešanico začimb
-kuhan brokoli, korenček,pesa
-kuhan kamut (ful dober,po okusu malo podoben koruzi)
-pire iz rdeče leče (edino ta je primerna za pire) z malo masla
-zelena solata
Potem še ena ura kolesarjenja na to. Rezultat: idealen nivo sladkorja.
Mi se držimo pravila, da sadje se je samo zjutraj, ko pojemo nekaj čez (pa še to šele 15 minut po sadju-ne prej!!!) se sadja več ne je. OH in beljakovine se namreč dlje časa prebavljajo in če na to pojemo sadje, le-ta v nas enostavno zavre in zgnije (zato nas tudi tolikokrat napihuje).
Pa OH-je ne mešat z živalskimi beljakovinami (razen razna žita, stročnice in zelenjavo lahko).
Pa še nekaj: STRAN Z JODIRANO SOLJO IN V NAKUP SOLI IZ SEČOVELJSKIH SOLIN (tisto natur, ki jo dobite v bio trgovinah). Hrano z njo solimo predno jo damo na mizo in ne jo pregrevat nad 60 stopinj. To pomeni, da skuham npr. kamut, ga odstavim z ognja in ko se malo pohladi vanj vmešal sol, premešam in to je to.
Pa gibanje, to je tisto, ki bo najbolj znižalo sladkor.
Prav tako kot se naučimo hoditi, se je potrebno naučiti tudi kuhati in pravilno prehranjevati. Žal nas nemalokrat ravno bolezen opomni na to. A bolje je začeti enkrat kot pa nikoli.
Ko si doma in sam kuhaš je čisto drugače s prehrano, kot če si prisiljen se hraniti v gostilni. Kjer naj bi nekaj bolj natur skuhali (podobno doma) navijejo cene, kot da eksotiko kuhajo. Tisti zelenjavni krožniki pa so mi v glavnem zanič. Rada bi pojedla normalen obrok z raznovrstno hrano ampak je to pri nas redkost.
Ja kruhu pa sem se tudi jaz morala odpovedati (skoraj). Mi zelo slabo dene.
Lp, Ela S
Ela-S tvoje izkušnje so mi dragocene. Opažam, da tudi meni škodi “moka” in sadje zvečer, paše mi pa hoja, slično kakor tebi.
Jaz še nisem na inzulinu,bi ga rad v vsakem primeru “preložil” . V kolikor bi se dalo.
Nina piše:
-kuhan kamut (ful dober,po okusu malo podoben koruzi)
Kaj je to “kamut”?
l.p.
Meni tudi najbolj ustreza če ne pojem skoraj nič OH in če se veliko gibam.
Rezina kruha zjutraj mi ne škodi toliko, kot zvečer ali popoldan.
Sadje pa izbiram tisto z najnižjim Gi.
To je starodavno egipčansko žito sladkastega okusa, ki je bogat vir beljakovin ,olj,vitaminov in mineralov (E vitamin,B kompleks in aminokisline).Predvsem je primeren za dieto pri diabetikih (vsebujejo do 40 % več beljakovin kot ostala žita). Torej bogato nadomestilo za meso…..
Ugotovljeno je, da se ob uživanju kamuta alergije zmanjšajo za 70 %, torej je primeren tudi za tiste,ki so alergični na žita.
Opažam, da po nekem zmernem pitju, domačega kislega vina (rdeča brajda razl. sort, kvinton , game) pade količina sladkorja v krvi, tudi za stopnjo in več.
Kje se pa dobi kamut?
Jaz res še nikoli v življenju nisem slišala zanj.
Tudi pri mojem možu je tako, vino mu znižuje sladkor, kozarček črnega po kosilu, žal pa če je kozarček preveč, ob nekem slavju, pa je prišlo do hipe, zato previdno…
to je verjetno, padec sladkorja pod normalo….
V katerikoli trgovini z zdravo prehrano.
Pa dober tk!!!!!
ja, pod 1
Forum je zaprt za komentiranje.