Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina Občutljiva koža in občutljivost na sonce/morje

Občutljiva koža in občutljivost na sonce/morje

Živjo!

Imam problem, ki me pesti že nekaj let, vsako leto zapored, poleti ko grem na morje. Vsakič, ko sem na morju in ko sem na plaži, se sončim in malo kopam, se kasneje pojavi rdečica, ki je najprej pekoča in pikajoča, kasneje pa še zelo srbeča (bolj ko se praskam, bolj me srbi, tako da je včasih nevzdržno). Poleg tega so tej predeli telesa (predvsem trup) vroči. Punca mi pravi, da je to pač navadn reakcija na sonce, oz. opeklina od sonca, ker se v primeru, če pritisnem s prstom na tak rdeč predel telesa, postane bel (za nekaj sekund se pozna bel odtis prsta). Star sem 20let, soncu se nikoli ne izpostavljam predolgo, niti nisem dolgo v morju. Vedno se namažem z zaščitnim faktorjem. Včasih, vendar redko se rdečica ne pojavi, ampak samo pika in srbi.
Ko se je prvič pojavila ta kožna reakcija, sem pomislil, da sem morda alergičen na sonce in/ali morje. Zato mi je zdravnica predpisala tablete Flonidan, drugič Claritine, tretjič Letizen. Nič mi ni pomagalo, razen tega da se nisem “gol” izpostavljal soncu. Med drugim sem pomislil, da sem alergičen tudi na morje, ali jod, ker se mi je včasih ta reakcija pojavila, če sem se kopal v morju, pa čeprav v oblačnem vremenu.
Na dan, preden se mi je ta reakcija prvič pojavila, sem se kopal v morju, vendar se nisem takoj stuširal, ampak kakšno uro kasneje. Isti dan se je potem pojavila ta reakcija.
Moram reči, da ne vem več kaj je to, niti kaj je razlog, ker je to vse na videz podobno opeklini od sonca, vendar ni vedno prisotno sonce. To vpliva name tudi psihološko, ker sem v zadnjih letih dobil odpor na poletje, sonce in morje. Bojim se iti na morje in se kopati, ker se bojim, da me bo potem skoraj ves teden nevzdržno srbelo.
Moj tip kože je svetel (ker se zadnje čase bolj skrivam pod oblekami in sem zato bel kot jogurt), ponekod bolj temen (roke,vrat) , ne porjavim hitro,če sem na soncu, sem temno-rjavolas, in nimam peg.

Prosim, ne recite mi, da naj se izogibam soncu ipd., ker mi je enako rekla tudi moja zdravnica. Ali obstaja kakšna določena krema, ali karkoli? Na koga naj se obrnem?

Vedno uporabljam tudi kremo po sončenju, za občutljiv tip kože, ki je nagnjem k iritacijam. Vendar mi ne pomaga kaj dosti. Poletje je tu, ta vikend sem bil na morju, pa se že bojim spet iti na morje, ker me ta trenutek zelo srbi po hrbtu in trebuhu, čeprav je rdečica že izginila.
Naj povem še to, da sem lansko leto pred poletjem hodil v solarij, da sem malo porjavel in bil sem v upanju, da ne bo več tega pojava. Delno se mi je želja uresničila, namreč reakcija se je pojavila, vendar v malo blažji obliki.

Se opravičujem za (pre)dolgo e-pošto, vendar ne vem več kaj naj naredim da bi se rešil te vsakoletne nadloge, ki me zelo omejuje.

Za vaš odgovor sem vam zelo zelo zelo zahvaljujem in upam, da mi bo pomagal!
Lep pozdrav,

Vinko

Spoštovani!

Po odgovoru bo zahvala verejtno veliko manjša, ker žal ni drugega izhoda, kot omejiti kopanje v morju in sončenej na mininimum, ali pa ga razbiti na toliko koscev, da se bo vmes koža dobor pripravila in bo postopno porajvela. En mesec pred sončenjem in ves čas sončenja pa natialergično zdravilo in priprava v solariju. Če ti vsa ta kolobocija ne vzame veselja do sončenja na morju, si srečkič.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

zivijo!
Mam eno tezavo podobno kot Vinkotova.
Par let nazaj sem sla v solariji prvic in sem dobila majhen izpuscaj vendar nisem opazila da je zaradi solarija. Pred tem ko sem se soncala me je na zacetku poletja malo roke srbele ampak skoraj neopazno. po solariju sem sla v spanjo in sem se tam soncala dobila kaksno rdecico ampak nc kar bi me skrbelo. ko sem prisla nazaj iz spanje sem sla se enkrat v solariji pa se mi je izpuscaj ki je skoraj zginu se enkrat pojavu pa sem dojela da je zaradi tega. Od takrat naprej usakic ko sem izpostavljena soncu me zvecer srbi. Probala sm claritin, letizen, vedno se mazem s kremo sam nic ne pomaga. isto so zdravniki rekli da naj se ne izpostavim soncu sam je nemogoce. Letos se je zelo poslabsal pa šele zacela se je sezona. Prej sem bila popoudne na sprehodu zvecer me je srbel ponoc pa ne vec. Prejsnji teden sm bila ob petih popoudne na kavici pa me je dva dni srbel. Danes sem sla pa vozit za avtosolo od 5ih popoudne do 6ih pa me ze takoj srbi (prej je to trajal kaksne 2-3 ure da me je zacel srbet) naj dodam se to da sem bila namazana s faktorjem 30 ko sem sla na voznjo ceprow je navaden soncen dan. ( krema je od prejsne sezone tko da nevem ce je faktor kej manjsi zaradi tega). Letos jemljem ze 15 dni Oenobiol pa tut ne opazam razlike. Moja mami se je v barceloni pozanimala za ene tabletke ki naj bi jih jemali kolesariji za tekme, maratone in tako naprej za zascito proti soncu ker najbi krema uplivala na zmoznosti in rezultate. Tukaj v sloveniji ko sem uprasala so rekli da nic takega ne poznajo pa mi ponudili Oenobiol.
Prosim ce mi pomagate ker nevem vec kaj naj naredim. zadnjic sem se tok praskala da me je ze pekl pa tut podzavestno se praskam.
To da naj se ne izpostavljam soncu je nemogoce. sej vam pravim ob 5ih popoudne v avtu s faktorjem 30 in jemanjem oenobiol sem vseeno dobila srbecico.

Spoštovani!

V avtu ni UV žarkov, zato na srbenje vpliva naekj drugega.

Glede alergije pa bi bilo smotrno jemanje zdravil proti alergiji vse poletej, oz že pred začetkov večje izpostavljenosti soncu. Svetoval bi tudi obisk alergologa, da svetuje še bolj natančno.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

Pregovor: "Eno jabolko na dan podi zdravnika stran."

Živjo!

Tudi jaz sem imel popolnoma enake težave, ko sem bil še majhen. Vsako leto, ko sem bil na morju se je začelo s špikanjem in nato je sledilo mučno srbenje, ki se je stopnjevalo. Takrat sem poskušal omiliti učinke s tem, da nisem hodil v morje in se nisem izpostavljal soncu, toda ni bilo razlike. Šel sem večkrat k zdravniku, vendar tudi to ni pomagalo. Kasneje sem od znancev izvedel, da sonce in morje nista nujno kriva za nevzdržno srbenje, temveč sončne kreme. Natančneje konzervansi v sončnih kremah. Sicer to nisem vzel resno. Toda naslednje leto, ko sem šel za 1 teden na morje, bila je sicer pozna pomlad (skoraj poletje), sem pozabil s sabo vzeti sončno kremo, zato se nisem nič mazal. Tako kot ponavadi, me je opeklo sonce toda srbelo me ni. Tako sem začel uporabljati sončno kremo brez konzervansov. Razlika je ogromna. sicer se mi skoraj vsako leto pojavi rahlo srbenje, toda sumim da zaradi tega, ker tudi druge namažem s sončno kremo (z konzervansi) in se ta krema prenese iz mojih rok na rame ali hrbet, kjer me potem nekaj dni špika in srbi.

Upam da bo pomagalo!

L.p. Gašper

New Report

Close