obcutljiv zob

Spomladi sem bil pri zobozdravniku, ki mi je zaplombiral boleco sedmico levo zgoraj. Dobil sem porcelansko plombo. Hkrati mi je zdravil tudi stirico levo zgoraj, kjer je odstranil zivec. Problemi z zobmi se se niso koncali, saj je leva zgornja celjust se vedno ostala obcutljiva na hladno-toplo. Kateri zob je obcutljiv, mi je dokaj tezko ugotoviti, saj je bolecina trenutna, obcutek pa imam kot da me zaboli vec zob hkrati. Kasneje sem se k zobozdravniku vrnil se 1x. Odprl mi je se sestico, kjer je bila na “rentgenski panorami” vidna ena majhna “gniloba”, ki pa naj ne bi bila vzrok za te bolecine. Rekel je, da je pac obcutljiv zobni vrat in da lahko samo se izdre zob. Od zadnjega obiska pri zobozdravniku je sedaj ze skoraj 5 mesecev, obcutljivost zoba pa se vedno ni minila, kaksen mesec pa me sedaj obcasno zaboli tudi licnica, pa tudi za levim ocesom. Ali bi ta bolecina lahko izvirala tudi iz zob? Se to, raste mi tudi modrostni zob na levi strani zgoraj – ali je lahko vzrok problemom tudi to?
Prosim za cimprejsen odgovor, saj ne bi rad ponovno “tezil” zobozdravniku, se posebej, ker mi je zagrozeno izdrtje zoba. Verjetno obstajajo tudi kaksne druge resitve, mar ne?
Lep pozdrav!
Peter

Spoštovani Peter,

če vaš zobozdravnik, ki pozna stanje v vaših ustih, ne more odkriti vzroka za vaše težave, potem upam, da se zavedate, da bo vse moje pisanje eno samo predvidevanje.
Vzrokov za vaše težave je res lahko veliko.
Če je bila sedmica že boleča in je na njej zalivka, potem je vzrok lahko v tem zobu. Prav gotovo je šlo za velik kariozni defekt, ki ga je zobozdravnik nadomestil z veliko zalivko. Bele zalivke so znani toplotni prevodniki in lahko vam bolečino povzroči nek toplotni dražljaj ( hladna pijača, vroča juha,…. ). Lahko je tudi samo popravilo zoba povzročilo neke vrste poškodbo živca in se to sedaj kaže z občasnimi bolečinami.
Tudi izraščajoči modrostni zob lahko povzroča bolečine, prav tako pa katerikoli drug zob v zgornji čeljusti ( na levi strani ).
Vsekakor vam svetujem ponovni obisk pri zobozdravniku. Ekstrakcijo zoba lahko vedno odklonite in nihče vas vanjo ne more prisiliti, tako da kar pogumno. V skrajnem primeru si lahko poiščete še drugo mnenje ( ne mislim na svetovanje po internetu, ampak na pregled ).
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close