Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija Občasno skelenje zoba ob ugrizu

Občasno skelenje zoba ob ugrizu

Spoštovani,

v zadnjih dveh mesecih sem opazila, da me šestica desno zgoraj občasno zaskeli ob ugrizu. To se je dogajalao zelo redko, v zadnjem tednu pa je skelenje pogosteje prisotno. Mislim, da se pojavi ob ugrizu trše hrane, npr. že samo ob ugrizu v lupino jabolka, najhuje pa je bilo pri granoli, saj je skelenje skoraj da mejilo na bolečino. Pred mesecem dni sem bila sicer na splošnem zobozdravniškem pregledu, kjer sem težavo pozabila omeniti, saj je bila takrat res skoraj da neopazna. Zobozdravnica takrat ni opazila ničesar posebnega, prav tako pa tudi sama ne vidim, da bi bilo z zobom kaj narobe. Zanima me Vaše mnenje in pa nasvet, kaj lahko storim sama, saj mi je zobozdravniški pregled trenutno onemogočen.

Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav!

Pozdravljeni,

trenutno je obisk zobnih ambulant res nemogoč, vaša težava pa tudi ni urgentno stanje. Skelenje zob je sicer normalen fiziološki pojav; to je reakcija zobne pulpe na dražljaje. Ko je to skelenje omejeno na posamezen zob in traja dlje časa, pa je potrebno raziskati vzrok. Vzroki so lahko: razgaljen zobni vrat, poka zobne krone, odlom dela zoba, izpadel del zalivke, karies, novo izdelana zalivka, ipd. Skelenje se pojavi ob spremembi temperature, izpostavljanju kisle ali sladke hrane, grizenju trše hrane ipd. Kaj je pri vas vzrok, prek neta in brez pregleda težko ocenim, žal. Uporabite kakšno fluorovo zobno pasto ali vodo, kreme z kalcijhidroksiapatitnimi kristali, da dosežete površinsko remineralizacijo. Po vzpostavitvi normalno delujočega sistema zobozdravstva, vam priporočam pregled pri svojemu zobozdravniku.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

Pozdravljeni!

Ker je tema o isti težavi, bom vprašanje postavila kar tu.

Na sedmici spodaj desno imam majhno plombo (amalgam) že vrsto let. Dober teden nazaj je zob postal zelo občutljiv na mrzlo in toplo, zaboli in bolečina v par trenutkov mine. Enako tudi, če na notranji strani npr.naslonim hladen prst na zob, na zunanji strani ne. Grizem lahko normalno, brez bolečin, če seveda ni hrana prehladna ali pretopla.
Včeraj sem bila pri zobozdravniku, plomba je brezhibna, tudi brez poškodb. Na zobu kake nove luknjice ni videti. Zob je živ, je preveril z vitalometrom.
Ob dlesni je naredil nek premaz, ki ga je “zapekel” z lučko.

Lahko pričakujem kako izboljšanje? Zaenkrat imam občutek, da bistvene razlike (še) ni, zobozdravnik pa zdaj 2 tedna ni dosegljiv zaradi dopusta. Ima sicer nadomestnega, v drugi ordinaciji, ampak ta nima niti moje kartoteke, niti ortopan slike izpred dobrega pol leta.

Naj dodam še to, da si zobe umivam s Sensodyne, trenutno Extra fresh gel, zobna ščetka Curaprox 5460.

Hvala in lep pozdrav!

Pozdravljeni,

O občutljivosti zob sem na tem forumu že veliko pisala. Glede na to, da vas je pregledal vaš zobozdravnik, je stanje jasno. Bi vas prosila, da prebete vse, kar sem pisala o tem. Če težave ne bodo minile v mesecu ali dveh, je potrebno postopati naprej. Sama bi se v vašem primeru verjetno odločila za odstranitev plombe. Stare amalgamske plombe velikokrat prekrivajo težko vidne kariese.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close