NUJNO- moj brat – se vmešavati ali ne??
NUJNO- moj brat – se vmešavati ali ne??
Avtor: lejau
Datum: 13-02-04 22:25
Torej – zgodba je taka – imam brata, ki je eno leto starejši od mene, star je 30 let, z punco pričakujeta otročka konec julija, ki ga nista planirala…
Problem je moj brat, ki je pri 30-ih velik egoist, neodgovoren in do punce dostikrat žaljiv in grob… ves čas izbira take partnerice, ki so po možnosti z nedokončano šolo, nesamozavestne in od njega odvisne, tako da lahko ponavlja isti vzorec – žaljenje, varanje, laganje da ni res, poveličevanje samega sebe – kako je lep, pameten, sposoben, da vse padejo dol, ko gre po cesti….
za obleke zapravi malo premoženje, zunanji izgled je zelo važen, pa avto, smučanje…
mislim, da bo enkrat tako trdo pristal, da se dolgo ne bo pobral… Enkrat je imel punco, ki je bila zelo samozavestna, z končano visoko šolo, svojim avtomobilom, torej neodvisno, pa ni zneslo, saj je trpel njegov ego…
Od kod take lastnosti?? Mislim, da zaradi tega, kar se mu je zgodilo kot otroku, namreč oče in mati sta se v času njene nosečnosti skregala, on je menda trdil, da otrok ni njegov, čeprav je bil menda on pravi playboy…
po rojstvu sina pa sta z mami vendarle ugotovila, da sta za skupaj, poročila sta se, naročila še mene…. IN NAREDILA NAPAKO – ker za brata nista našla varstva, je bil nekaj časa pri starih starših…. kjer je poslušal, kako ga oči ni maral, in je šele po rojstvu prišel vprašati, če ga lahko vidi… in kako da je njihov, da se je nekaj mesecev pisal K**** (oni namreč niso imeli moškega potomca, ki bi kao nadaljeval rod…)
brat se je na stara starša seveda zelo navezal, in če ga danes vprašaš, je bil vendar skoraj do šole pri njiju (seveda mu je bilo tam vse dovoljeno), čeprav ima slike iz vrtca, ki ga je obiskoval nekaj let….
ves čas po moje nekje v sebi pogreša dokaze, da ga ima oče res rad in da ga ima za svojega sina (čeprav jaz o tem ne dvomim),
Zato se pa ves čas zelo slabo razumeta, oba bolj malo govorita, ..problem je v tem, da moj oče zelo težko kogarkoli za karkoli pohvali,vedno pa vidi vse, kar je narobe… jaz pa ves čas vidim, kako brat željno pričakuje pohvalo in potrditev s strani očeta… in ves čas misli, da ima oče mene rajši kot njega, (res so imeli v času šolanja malo manj problemov z menoj…)
tako moj brat ves čas išče neko potrditev ravno v tem, da je mačo, da ženske padajo na njega in mislim, da ni sposoben biti samo z eno, ne da bi jo prevaral,
odločil se je tudi za isto srednjo šolo, kot oče, z uspehom ni imel težav, zato pa z vedenjem in so ga izključili, oče mu je uredil, da je šolo končal v drugem kraju, študiral je isto smer, kot oče, a ni bil uspešen…zaposlil se je v firmi, kjer je bil oče direktor, zelo trdo delal (še zdaj pomiluje sam sebe, kako bogi je bil, da je garal bolj, kot vsi drugi cele dneve….) ob težkem delu je končal faks (res za čestitat!!), želel odpreti privat firmo, oče mu je pomagal,
nato ba je bil izbran za direktorja manjše firme – res čisto slučajno, brez kakšnih vez…. vendar pa ni vse tako lepo, kot se sliši, biti direktor… domov pride zelo živčen, gre še popoldne nazaj delati, zdira pa se na punco…pričakuje, da vse pospravi za njim, da mu skuha, čeprav nikoli ne ve, kdaj bo prišel domov…. ji pa utruja, da je on pri teh letih že direktor in da ni nikogar, ki bi mu to uspelo, kako da je sposoben, ona pa tako cele dneve leži doma…v resnici pa je to taka krinka in je po moje njegova samozavest na psu…..
danes je punca prišla k meni, čisto na koncu z živci, da se cel mesec samo kregata, da pride domov, poje, se preobleče ter gre nazaj v službo, ali pa k prijatelju, na pijačo, na nogomet…. jutri gre s kolegi smučat, ona bo sama….
sam ji je priznal, kolikokrat je prevaral bivšo punco, tudi njo je po treh mesecih, kar je prikrival, dokler mu ni rekla, da gresta skupaj k osebi, ki ji je povedala za prevaro….po elektronski pošti dobiva sporočila od neke punce, kako da jo je dobro pof****, da že tri dni komaj hodi … in take opolzkost da ti slabo pride…. šla je za njim, ko je šel na pijačo, z dvema frkljicama, pristopila k mizi in ga vprašala, če ne bo predstavil prijateljic, ena od njiju je na koncu rekla, da sovraži tipe, ki trdijo da so brez punce, čeprav v resnici niso (pa še vidi se punci, da je noseča!!Ž) torej, doma je ćisto znorel, kakšno sramoto da mu je naredila, ker hodi za njim v lokale…
seveda vse taji, punca pa da je kriva, da se mu bo zmešalo, da je ljubosumna, zmešana….
sama je rekla, da je z njim samo še zaradi otroka…
in v tako zmešnjavo naj se rodi še otrok, ki bo trpel zaradi neodgovornih staršev?? On ji je rekel, naj mu otroka kar pusti, bo že našel dojiljo zanj, ona mu že sedaj odgovarja, da otroka že ne bo videl, razen pri njej, da ga že ne bo vzgajala kakšna druga ženska….
jaz sem ji samo rekla, da je sicer res moj brat, ampak da vem, da je z njim zelo težko živeti, ter da je najslabše, kar se naredi otroku to, da starša vztrajata skupaj samo zaradi otroka, ter da bi jaz spokala stran, če bi bilo res samo pol tega, kar mi je povedala… (res pa je, da imam jaz univerzitetno izobrazbo in dobro službo, ona pa niti dokončane srednje šole, niti službe, le starše, ki bi sicer dali vse za svoje ljubi hčerki, in so ju temu primerno vzgojili…)
jaz mislim, da se brat ni sposoben spremeniti, niti ko bo dobil otroka, in da bo vse samo še slabše, da bi moral najprej razčistiti svoj odnos z očetom, ter veliko delati na sebi….
ampak to ne gre na hitro, kaj bo pa ta čas z punco in otrokom….mislim, da bosta ogromno pretrpela…rada bi jim pomagala, pa ne vem, kako….
vem, da sta oba odrasla in polnoletna, čeprav daleč od tega, da bi bila odgovorna…
vsak nasvet ali vaša izkušnja, mnenje bi mi prišla prav…
let pozdrav,
L:
Odgovorite na to sporočilo
JA lahko se v mešaš, moraš se vmešati, pravzaprav , lepo bi bilo da se vmešaš in ji rečeš naj gre, če pa ji pri tem lahko pomagaš pa ji poiskusi pomagati in ji najdi kakšen prostor, če je priznal očetovstvo, bo moral tako ali tako plačevati. Ne bo veliko, bo pa vsaj nekaj in svobodna bo oklepa. To pa je dober začetek,
ja lepo bi bilo če bi ji pomagala.
Primož
Veš kaj mi razloži še…Dvomim, da je tvoj brat tak postal kar naenkrat.Verjetno je bil tak že prej z njo,ne?Je prej ni motilo takšno obnašanje?
Ne razumi me narobe.Strinjam se s tem,da tvoj brat nima vsega pospravljenega v podstrešju in da to kar počne ni prav.A vendar se mi poraja vprašanje kako je punca z njim shajala-zdržala prej?
Verjamem, da ženske v nosečnosti zmorejo čudežne odločitve, a vendar mislim da se ne bo zmogla znebiti neodločnosti iz preteklosti.
Pomagaj ji.
Kaja
Živjo!
Po mojem mnenju se ti iz te situacije, ki jo kar dobro poznaš in imaš dober vpogled vanjo (čestitam), lahko v glavnem samo učiš! Kajti to je življenje tvojega brata in njegove punce – kakor si ga bosta organizirala, takšnega bosta imela. Samo ob hudih krizah krizah malo ponudi pomoč – poslušaj težave, naj se ti razjokajo, ampak vedno jim reci, da naj probleme rešujejo sami. To niso tvoji problemi in nikoli ne pomagaj prej, dokler te za pomoč jasno in glasno ne zaprosijo. Še nasvetov se ne splača dajati prej, preden te ne zaprosijo zanje. Situacija se ne bo nič spremenila dokler glavni akterji ne spregledajo in se v sebi ne odločijo, da si želijo korenite spremembe. Morda bi pa vseeno bratovi punci priskrbela knjigo Ženske, ki preveč ljubijo (Norwood). Morda je že zrela za branje ali pa rabi še nekaj let grenkih izkušenj. Ima pa pravico do lastnega mnenja in tudi do svoje izbire – živeti s takim moškim kot je tvoj brat ali pa začeti spremembo in ozdraviti svojo notranjost. Škoda je, ker se bo tako situacijo rodil otrok, vendar saj veš kako je, menda si svoje starše sami izberemo in kdo ve zakaj rabi prav takšne starše.
In ker imaš tak svarilen zgled doma, verjamem, da v življenju ne boš ponavljala napak žensk, ki preveč ljubijo in ki so preveč pripravljene pomagati. Zdaj je čas, ko si moraš počasi organizirati svoje samostojno življenje, brez brata in staršev – stare družine. Pametno se je maksimalno posvetiti temu in težave drugih pustiti ob strani!
Lp
Zelo dobro si analizirala bratovo zgodbo. Upam, da si neizprosna tudi do sebe. Ne vem, če bi se vmešavala, je pa situacija zares kruta in mislim, da brat in njegova punca nujno rabita pomoč. Vendar če brat ne bo sam dobil želje po pomoči, po družinskem življenju, po odnosu… mislim, da mu tvoja pomoč lahko kvečjemu škodi, v smislu vajinega odnosa. Menim tudi, da je v takšnem primeru veliko bolje, da punca postane samozavestna (da dela na tem) se čimprej odseli in zaživi svoje življenje. To je njena naloga. Tvoja pa, da se iz tega čim več naučiš – v kar ne dvomim!!!