Nuhalna+nifty

Pozdravljen.
v 12.tednu sem naredila nuhalno kjer si bili rezultati za Trisomalijo 21  background risk 1:561 in adjusted risk 1:2806.
Kljub uredu izvidom sem se odlocila za Nifty test. Nifty sem naredila v 13.tednu in 1dan. Danes sem prejela izvid kjer je visoko tveganje za Trisomalijo 21 kar 1:20.
Raztresena sem in ne morem verjeti, da je taka razlika v testih vendar nifty test je 99%. Ginekolog mi je izdal napotnico pod nujno na amniocentezo, kjer pa moram cakati se dva tedna da dopolnim 16.teden nosecnosti. Zanima me ali obstaja se kaksen test, ki bi ga lahko naredila v tem casu dokler cakam poseg.
Zanima me se vase mnenje oz ali ste imeli kaksne izkusnje z zenskami, ki so imele visoko tveganje in je potem rezultat na amnio bil uredu?
Hvala za odgovor.

Spoštovani,

upam da razumete kaj pomeni številka 1:20? V prevodu je to 5%, kar pomeni, da bi naj bila 95% verjetnost, da je plod zdrav. Se sicer strinjam, da je NIPT zelo visoko specifičen test, ki bi naj zgrešil le v 0,3%, ampak pri Nifty sem takšne primere že srečal. Drug test, ki bi ga lahko opravili prej bi bila lahko le horionska biopsija, ki pa jo tudi delamo le do 14. tedna, kar domnevam, da ste vi že prekoračili, AC pa je žal varna šele od 16. tedna dalje.


Pozdravljen.
Hvala vam za zelo hiter odgovor. Danes sem 14.teden. Ali vi v vasi ambulanti opravljate horionsko biopsijo? Da bi takoj jutri prisla samoplacnisko to narediti? Seveda, ce je to sploh izvedljivo.

Imate mogoce kaksen email kjer bi vam lahko poslala sliko iz nuhalne?

sliko z NS lahko naložite v kak datotečni oblak in mi tule priložite link, sicer pa sem trenutno na dopustu in se  vrnem šele sredi avgusta. ampak ne glede na vse, NS ni bistvena. Bistveni sta morfologija ploda in pa NIPT, ki je dejansko kakovosten test, ima pa tudi kdaj lažno pozitiven rezultat (na srečo). NS sama po sebi prezre 20% T21, NS + DHT 10%, NIPT pa le 0,3%.


Najlepsa hvala. Potem bom pocakala do 16.tedna.
Sicer imam se eno vprasanje glede izracuna tednov.
Zadnjo menst.sem imela 20.4. Sestra, ki me je narocila na amnio je izracunala, da bom imela 16.tednov 9.8. Moj izracun pravi, da je to 10.8. Ali ta en dan igra vlogo pri opravljanju amnio?

en ali dva dneva ne igrata pomembne vloge.


Pozdravljen.
Amnio je pokazala, da je plod pozitiven na Trisomijo 21. Zanima me ali je se kaksen test, da se lahko se v drugo prepricam, da gre res za to.
Odlocila se bom za prekinitev nosecnosti pa me zanima ali je pri porodu v 17.tednu mozno vzeti epiduralno?

Spoštovani,

boljšega in zanesljivejšega testa od AC za T21 žal ni. Diagnoza je torej 100%no zanesljiva. EA je sicer možna kadarkoli, tudi pri 17 tednih, ampak praviloma se zadeva, ko se začne zgodi relativno hitro in za EA ni časa, imamo pa tudi številne druge možnosti za anelgezijo,  saj see na plod ni treba ozirati.


Ker to bo moj prvi porod in ne bi rada trpela v bolecinah. Zato bi vzela kaj proti bolecinam, da grem cim majn bolece skozi. Ker po mnenju drugih punc umetni popadki zelo bolijo.

ne poslušajte “drugih punc” ampak se dogovarjajte sami z osebjem porodnišnice. Ljudje zelo različno dojemajo stvari, nekateri pa radi dramatizirajo in “javno trpijo”. Verjemite, da se ustrezno poskrbi za vse in le redko kdo res doživi kaj, kar bi se dalo izboljšati. Ni vam treba skrbeti za analgezijo. Za to bo kolikor je medicinsko mogoče, poskbljeno v bolnišnici.


Ali v Ljubljani izvajate kordiocentezo? Mislite, da ima smisel opraviti se ta test glede na to, da je amniocenteza pokazala pozitiven reztultat na trisomijo 21?

verjetno mislite biopsijo horionskih resic? Ali pa ste mislili kordocentezo (kri iz popkovine?). ampak je vseeno. Če je AC pokazala trisomijo 21 (Downov sindrom), potem ima plod Downov sindrom in je ni preiskave, ki bo to lahko ovrgla. Žal.


New Report

Close