Naslovnica Forum Zdravje Splošno Družinska medicina novorojencek

novorojencek

Spostovani,
julija bom prvic postala mamica in postavlja se mi kar nekaj vprasanj, na katera ne najdem pravega odgovora. Prosim za pomoc.
1. kaksen vozicek izbrati? Trgovke pravijo, da je vseeno ce novorojencek lezi v sportnem vozicku, meni se zdi boljsa kosara. Kaj menite – ali je v sportnem (nekateri se niti ne spustijo cisto v vodoraven polozaj) otrok dovolj zasciten?
2. avtosedez – ali se ga lahko uporablja namesto lezalnika? Koliko ur dnevno je lahko otrok v tem polozaju (v avtosedezu ali v lezalniku), saj hrbtenica tu ni stegnjena. Tudi nekateri vozicki so narejeni tako, da otroka kar z avtosedezem vozis.
Hvala za odgovore in lep pozdrav, Natasa

Spoštovani!

Malce sem že iz vaje, kar se nkaupovanja za dojenčke tiče. Tja nekje do tretjega ali celo šestega meseca, je za otroka bolje, da leži in bi bila košara primernejša za vse oblike prevoza, kasneje pa že lahko sedi. Štartali boste težko s športnim vozičkom, imajo pa veliko kombiniranih in ne bi smel biti problem. Mogoče mi priskoči na pomoč s svojimi izkušnjami kakšna novopečena mamica. Oprema se spreminja tudi z modo, duhom časa in sredstvi, ki jih ima kdo na razpolago.

Lep pozdrav!

Janko Kersnik

skočo na forum Starši-staršem, odg.je veliko

Menim, da je v zacetku primernejsa vodoravna lega dojencka, tako da svetujem nakup tistega vozicka, ki to pac omogoca. Pri nas smo do 6 meseca uporabljali kosaro, nato pa smo se odlocili za nakup sportnega vozicka. Doma otrocka nismo imeli v lezalniku ali avtosedezu, temvec sprva kar v kosari od vozicka (med dnevnim spanjem), ko pa je bil buden, smo ga polozili na sedezno garnituro. Lezalnik smo priceli uporabljati nekje pri 4 – 5 mesecu, ker je postal sinek tako radoveden, da je zelel videti vse okoli sebe.
Sem pa opazila, da mamice sedaj vozijo svoje dojencke v kombiniranih vozickih, ki se jih lahko uporablja tudi kot avtosedez in kasneje preoblikuje v sportni vozicek. Verjetno so zelo prakticni, vendar pa bos potrebovala vozicek kosaro le v zacetnih mesecih, torej maximalno 6 mesecev, sportni vozicek pa bos uporabljala dlje casa. Ce se bos odlocila za nakup kombiniranega vozicka svetujem, da preveris ali je prakticen oziroma nacin zlaganja. Vcasih je bila namrec kar mala umetnost preoblikovati vozicek “kosaro” v sportnega, pa se potem je imel tako velika kolesa, da si ga komaj strpal v prtljatznik. Vendar – novi vozicki so zelo prakticni in zagotovo bos nasla ustreznega.

New Report

Close