Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo Novi mostički – drugič

Novi mostički – drugič

Spoštovani,
minilo je že 3 mesece, kar so mi, seveda prvič v življenju, naredili 3 mostičke, na treh konceh zobovja. Skupaj gre za 12 zob, od tega 8 prevlek in 4 manjkajoče člene. Priznati moram, da sem imala možnost probe mostičkov pred cementiranjem in je bil občutek kolikor toliko v redu. Razen trebušastih, odebeljenih zob na notranji strani je bil občutek še kar v redu. Po cementiranju mostičkov pa vse kaj drugega. Še vedno imam občutek, da se mi oba zgornja mostička povešata, pri grizenju na mostičke me boli, tako da trše hrane raje sploh ne grizem, ampak skoraj goltam, pri stiku oblečenih zob s čeljustjo imam špranje, kjer se mi z zunanje in notranje strani nabira hrana. Poleg vsega pa me kar pogosto brez grizenja bolijo končni zobje – nosilci mostičkov, to so preoblečene šestice ali sedmice. Zanima me, ali je to normanlno po 3 mesecih in se bodo stvari še unesle, ali je morda pri cementiranju prišlo do preveč nanosa cementa, zakar je občutek z mostički v ustih bistveno slabši, kot z njimi v ustih pri probi pred cementiranjem. Ali obstaja možnost pregleda kvalitete dela protetika še kje drugje (second opinion), saj sem na tem področju popolen laik. Gre namreč za moje prve mostičke in me lahko protetik tudi odslovi, češ, saj bo še dobro. Meni pa je že 3 mesece žal, da sem si sploh kaj naredila, saj je bil občutek v ustih pred posegom bistveno boljši in normalen. Zdaj pa to že dolgo ni več. Prosim za kakršen koli odgovor ali mnenje v zvezi z mojimi težavami, za kar se vsem že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Pinky

SPoštovana Pinky,

taki občutki niso normalni, tako da iz te plati ne skrbite, da boste izpadli “čudni”.
Cement ne more “odebeliti” prevleke, ker so te neelastične in gredo viški cementa pri cementiranju ven. Trebuhi, ki jih opisujete so tako že narejeni, tako da kaj konkretnega tu ni pričakovati. Če se vam na robovih prevlek nabirajo ostanki hrane, potem te prav gotovo niso narejeni tako kot je prav.
Drugo vprašanje pa je, kaj storiti. Drugega mnenja kar tako ni, lahko pa sami obiščete še kakšnega zobozdravnika in se z njim posvetujete. Vseeno pa se pogovorite tudi s svojim zobozdravnikom in mu zaupajte svoje težave in pomisleke.

New Report

Close