Najdi forum

November 2009

A je že katera, da malo poklepetamo?

Hojla!

Se ti pridružujem, sem novemberka 2009, po mojih izračunih naj bi imela PDP 13.11.2009 in še to je petek, upam, da bo to srečen dan, po lanskoletni smoli, ko smo v 31.tednu izgubili našga sončka. Smo se kar malce namatral, da nam je ponovno ratal, daje nas že malce emšo. Jutri mam UZ pri dr.Rešu, v petek 27.03. mam pa pregled pri svoji ginekologinji.

Lp.

Živjo Nina68!

Moj PDP je okrog 8.11.2009. Bolj natančno pa izvem v sredo, ko imam prvi pregled. Moj EMŠO je kar podoben tvojemu ampak je bilo pri prvih dveh nosečnostih vse ok in sem zdaj kar optimistična.Seveda pa sem do zdaj že skoraj ”doktorirala” iz NS in amniocenteze.
Držim pesti, da bo na pregledu vse ok. Kar strese me ko preberem kaj vse ste nekatere že dale skozi v nosečnosti.Sploh pa je petek trinajsti (zame in verjamem, da bo tudi zate) že od nekdaj srečen in se niti slučajno ne pustim prepričati, da ni tako.

nova
Uredništvo priporoča

Živjo,
naj se vama pridružim še jaz, moj PDP je predvidoma 7.11.2009, prvi pregled imam 2.4. in upam da bo vse vredu s pikico, je pa moja druga nosečnost.
A smo samo me tri novemberke ali se še kakšna kje skriva?
Kakšno pa je pri vama počutje?
Meni je občasno slabo, drugače je pa kar vredu.
Lepo nosečnost in veliko sreče na UZ-ju.

Počutje zaenkrat kar OK. Včasih,me špika v spodnjem delu trebuha. V prejšnjih nosečnostih mi nikoli ni bilo slabo ampak ravno obratno – jedla sem ful preveč. Mislila sem, da mi bo tokrat kaj slabo, da kile vsaj še nekaj časa ostanejo enake ampak zgleda, da bo spet šlo brez slabosti. Včasih imam sicer tak čuden občutek v želodcu, da ne vem ali bi bilo boljše če jem ali ne. Ne morem pa temu rečt slabost.Edini problem je ta, da se zvečer ne morem spravit spat, potem pa cel dan hodim okrog kot mesečna.
Komaj čakam jutrišnji pregled. A ja: v prvih dveh nosečnostih mi ni nikoli nihče omenjal hrane, ki naj je nosečnice ne bi jedle, tako da sem sedaj kar zmedena. Če prav razumem ne smemo jest domačih salam, pršuta, tatarskega,..solato moramo večkrat oprat. Kako pa je s šunko npr. na pizzi in zakaj ni priporočljiva npr. gorgonzola (pakirana)? A je še kaj takega, čemur se moramo izogniti?
lp

Živjo md,
hrana, ki jo omenjaš ni priporočljiva za nosečke, ki niso prebolele toksoplazmoze.
Jaz je v prvi nosečnosti nisem prebolela in sem se mogla kar pazit.
Testirana pa boš okrog 12 tedna, vsaj tako je bilo pred 3 leti.

Pozdravljene,

z veseljem sem vas poiskala, da se vam pridružim. Mi čakamo drugega junaka ali junakinjo. Po mojem izračunu naj bi bil rok poroda 20.11.2009. Meni je datum zelo všeč:)). Nosečniških problemov nimam veliko: lačna nisem a jedla bi vse, kar vidim.

Upam, da se bo tokar vse dobro izteklo.

LP

Malce se vam spet javljam. To je moja 3 nosečnost, imam že odraslo hči, ki pa je že tudi mamica, tako, da imamo 18-mesečno princesko, ki nam dela veselje in da malce pozabim na lanskoletno dogajanje. No to nosečnost pa me spremljajo slabosti, tako, da kar malce včasih globoko dihamo, kar ni bilo v moji navadi dosedaj.Na UZ pri dr.Rešu se je videla samo GV in me je ponovno naročila čez 14 dni, je reku, da se je kasneje prijelo, v petek pa imam pregled, pa da vidimo kaj mi bo ginekologinja povedala. Upam pa da “prifuramo” srečno do konca.

V drugi nosečnosti sem 4 tedne po izostali menstruaciji delala test, ki je bil pozitiven. Na UZ ni bilo utripa, ginekologinja ni videla ničesar, zato sem 5 dni ostala v bolnici (noseča bi morala biti 8 tednov, sumili so izvenmaternično nosečnost). Po 5 dnevih pa so zagledali plod, utrip…vse ok. Razlaga: zanosila sem 4 tedne kasneje.Kako je to mogoče ne vem, je pa res, da sem imela menstruacije vedno neredne. Nina-mogoče ti bo ta moja ”dogodivščina” pomagala pri pozitivnem razmišljanju.

Sej se ne obremenujem preveč, vendar le malce poštudiraš ali bo vse ok, po izkušnji, ki sem jo prestala. Sem pa imela menstruacije redne na 28-30 dni, test nosečnosti pa mi je pokazal + šele po treh dne zaostanka menstruacije, tako, da se je verjetno res prijelo kasneje in po mojih izračunih od ovulacije in do 23.03.je res samo 4 tedne,tako, da je še dovolj časa, v prejšnji nosečnosti sem bila na UZ šele v 8 tednu in je bilo vse ok. Pri dr.Rešu pa je malce drugače.

Živjo!

Jaz se vam tudi pridružujem, rok imam 24.11. in to bo moj drugi otrok. Zaenkrat še nimam kakšnih posebnih težav, razen bolečih dojk.

lp

Pregled je za mano in zgleda vse ok. Srček bije 100 na uro, smo pa verjetno kar en teden mlajši, kar me pa ne preseneča in sem tudi že upoštevala, ko sem si sama računala PDP. Ginekologinja mi ga še ni določila ampak me je naročila ponovno čez 3 tedne. Imam pa eno vprašanje: odločena sem bila, da grem samoplačniško na NS k Pušenjaku (samo, da bom bolj mirna), nato pa na amniocentezo (mi pripada zaradi starosti). Ginekologinja pa mi je priporočila horionsko biopsijo.Pušenjak pravi, da sta preiskavi enakovredni, prednost biopsije je, da se naredi prej, vendar malo bolj boli in zahteva bolj izkušenega zdravnika. A ima katera kakšno mnenje o tem?
lp

Hojla!
HB se dela prej, postopek odvzema je isti, le, da pri AM vzamejo plodovnico, pri HB pa resice, vendar pravijo, da je % splavov večji kot možna posledica in v primeru pozitivnega izvida za DS je lažje opraviti splav, ker je manj tednov nosečnosti ,če se zato odločiš. Postopke pa opravljajo zato izkušeni zdravniki. Jest sem bla v prejšnji nosečnosti tudi na AC, čeprav mi na podlagi NS ne bi bilo potrebno, vendar sem se zaradi let vseeno odločila. Kaj mi bodo pa sedaj predlagal pa še ne vem, bom videla jutri, kaj mi bo povedala ginekologinja. Ns si bom plačala sama pri dr.Rešu, potem bom pa vidla ali na HB ali na AM. Drugače pa sem kr malce utrujena, slabosti pa so prenehale. Tud men je dr.Reš reku, da smo mlajši, pa tud Pušenjak mi je napisal, da po velikosti GV smo dva tedna mlajši.
Bomo pa vidli kako bo rastla pikica, prejšnja je prehitevala za dva tedna.

Sedaj grem pa počivat. Nočko vsem.

pozdravljene novembrke,
tudi jaz imam pdp po mojih izračunih tam okoli 1.11. To bo moje četrto dete, prvi so stari ena bo letos 18,druga 15 in ta mala pikica je stara 25 mesecev. Sedaj smo se 17 mesecev trudili,da nam je uspelo. Vmes sem 2x imela ss, jemala klomifen. No in rezultat je nastala pikica.
V 6.TEDNU sem dobila močne krče in šla na urgenco,dobila dabrostron. Ta torej,ko sem bila 8t in 5 dni,pa mi G.ugotovi,da je pikica velika za 6-7 t. Popolnoma mi ni jasno,kajti vem datum zanositve.
Potem pa je še rekel,da se mu zdi,da sta dva ampak da eden nima utripa,premestil me je na drug Uz,ki naj bi bil boljši,pa je še manj videl,tako da imam sedaj kontrolo spet 7.4.

Zanima me pa vse o AC, bi mi pomagale razložiti vse + in – zanj,blazno se bojim dete izgubiti,polet tega pa je tudi moj emšo /l.72/riziko?

KJE boste opravile ac, zakaj ac in ne h.resice?

katja

Pozdravljena med nami, katja34. O amniocentezi zveš zelo veliko na pušenjakovem forumu, če pa vtipkaš v iskalnik obe besedi (amniocenteza in horionska biopsija) pa dobiš tudi nekaj odgovorov glede primerjave obeh metod. Meni je ginekologinja priporočila HB, enako pravi tudi Pušenjak(ker se dela bolj zgodaj:HB od 11-13t, amnio od 16 t dalje). Pa ne vem, zakaj še vedno oklevam. Mogoče zato, ker sem prebrala, da so v preteklosti delali HB prezgodaj (pred 11 t) in je prišlo do poškodb prstkov al nekaj takega. Drugače pa z obema metodama odkrivajo kromosomske nepravilnosti pri plodu, predvsem pa ali ima otrok DS. Če se ne bi odločila za splav tudi če odkrijejo DS, potem je preiskavo skoraj nesmiselno delati.Pravijo pa, da je pri HB večja verjetnost za splav zato, ker se dela bolj zgodaj v nosečnosti (ko je verjetnost za splav že itak večja) in ne zaradi metode same. Pri starosti 37 let se verjetnost za DS zaradi starosti precej poveča (1:300) zato preiskava ni več samoplačniška ampak jo krije ZZZS.Amniocentezo delajo v Lj, HB pa tudi v Postojni, za Maribor pa ne vem.
lp

Katja, sem sicer septemberka, HB pa sem opravila pri 12. tednih pri dr. Pušenjaku. (Zdajle mineva peti teden, ko čakam izvide).

Pri HB je delež splavov le na videz večji, ker je na splošno delež splavov v času HB med 11. in 15. tednom višji (4%), kot med 16. in 20. tednom (1%), ko delajo AC.
P HB se delež poviša na 4,5%, po AC pa na 1,5-2%, kar pomeni, da je delež splavovb, ki ga lahko pripišemo AC, v resnici nekoliko višji od deleža solavov, ki ga lahko pripišemo HB. Pri HB ne posegaš v plodove ovoje, pri AC pa, zato je teoretično tveganje za okužbo pri AV višje, kot pri HB. Edina razlika je v zanesljivosti rezultata: kjer pri HB v cca 0,4-0,7% lahko pričakuješ mozaicizem v posteljici (posteljica ima kromosomsko sestavo celic dveh vrst), v tem primeru je potem potrebna še AC.

HB pa ima nekaj omejitev: lega posteljica (če je zelo zadaj, spodaj, je praktično nedostopna), debelost vnosečnice, ni izkušenega preiskovalca, ipd.

Po HB nisem imela nobenih težav (krči, krvavitve, otrdevanje, …), edino – na rezultate se tako čaka… Sedajle, v 17. tednu, že čutim prve premike in ne predstavljam si, da bi bilo kaj narobe. Tudi jaz pričakujem četrtega otroka, sem pa precej bolj veteranske starosti.

LP!

hvala punce za lep sprejem in hkrati za trenutno najbolj vroče teme oz.mnenja,ker sem v dilemi. Vam kar kopiram mnenje dr.Pušenjaka,ki me je skoraj prepričal za Hb, ampak ker imam viška kar nekaj kg, sem mu zastavila še eno podvprašanje:)

katja

zdravo..tudi jaz imam rok novembra..dobili bomo že tretjega člana..upamo da punčko

Imam pa en problem,že tri leta jemljem antidepresive fodiss zaradi anksioznosti,pa me zanima če ma že katera kako izkušnjo s temi zdravili v nosečnosti? Imam že dva fanteka 7 in 4 leta..sedaj upamo na punčko,,,rok imam 9.11 2009
pa lep pozdrav vsem nosečkam

Tako pa se vam pridruzim se jaz. Rok imamo (sem si ga sama izracunala) 21.11.2009, pregled imam pa 7.4.
Do danes je bilo vse lepo in prav, danes so se pa pricele slabosti, ne bruham ampak mi je non stop slabo-lahko pa jem-cudno, ker tega pri prvemu ne poznam (pricakujemo drugega soncka), doma imamo 27 mesecev starega soncka.

New Report

Close