Nova studija- cepljenje in nevrorazvojne motnje
Pozdravljeni,
Rada bi vase strokovno mnenje in pregled tega clanka iz spodnje povezave. Zasledila sem ga ze v nekaj fb skupinah za mamice in me zanima kaj stroka poreče o tem. Sama sem namrec zagovornica cepljenja otrok, a me kar malo stisne ko preberem kaj takega.
Lp
Za zacetek, prostor za komentarje je tule zelo omejen. Kljucno je tudi vedeti, da so pri tovrstnih studijah metode izvedbe kljucne, in da imajo retrospektivne studije ze v osnovi stevilne omejitve, se zlasti, ce primerjamo le zapise in nimamo vpogleda v dejansko zdravstveno stanje populacije. Za nadaljnjo razjasnitev dogajanja je vsekakor potrebna prospektivna studija; spremljanje populacije od rojstva dalje v naprej, vkljucno z zdravstvenimi izzidi. Retrospektiva studija na cepljenih in necepljenih otrocih, rojenih med 1999 in 2001, sicer kaze na povezavo vecjega pojava diagnoz, povezanih z motnjami v nevroloskem razvoju pri cepljenih, a je povezavo potrebno raziskati, oz. opredeliti vzrocnost. Studija ima sicer velike omejitve, ki jih avtorji lepo opisejo med “pomanjkljivostmi”, kot npr da temelji le na zapisih diagnoz iz zavarovalniskega sistema; ki pogosto sploh niso bili izvedeni; osebe so lahko bile cepljene, pa cepljenje sploh ni bilo vpisano; diagnoze pri enih in drugih niso bile verificirane, nic ne vemo niti o cepljenih, ne o necepljenih otrocih, razen starosti in spola, oz. pripadnosti dolocenim rasam, vemo tudi, da otroci revnejsih slabse vstopajo v zdravstveni sistem in posledicno tudi v cepljenja in v diagnostiko bolezenskih stanj (oseba je sicer necepljena, a hkrati tudi v diagnostiko motenj ni pristopila, kar pomeni, da lahko ima motnjo, pa ta sploh ni bila diagnosticirana, saj podatki studije temepljijo le na zapisih v sistem…). Skratka studija ima stevilne omejitve, ne glede na to pa je rezultate treba skrbno vrednotiti, pregledati druge baze podatkov, oz. zdravstvenih zapisov, ves cas delati in raziskovati morebitno vzrocnost med cepljenjem in pojavom motenj v nevroloskem razvoju… Navedena studija sicer lepo izpostavlja dejstvo, da se pri mocno nezrelih, prezgodaj rojenih otrocih, izjemno bojimo okuzb in jih posledicno cepimo se prej (hudo nezreli pa imajo vecje tveganje za motnje v nevroloskem razvoju ze sami po sebi…). Vsekakor pa – nadaljnje raziskave so res nujne, saj kakrsnakoli najdba, ki kaze na povecano tveganje za zdravstvene zaplete po cepljenju (pri sicer zdravih osebah), nujno zahteva nadaljnje presoje in stalno vrednotenje tveganj in koristi.