Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Otroško in mladinsko zobozdravstvo nov mostiček ali implantanti

nov mostiček ali implantanti

Spoštovani!

Nekaj informacij sem pridobila že na podobnih primerih, vendar me vseeno zanima še za moj konkretni primer.

Že tri leta je poteklo odkar mi je moj zobozdravnik naredil mostiček. Manjka mi zgornja 1 levo, tako da mi je zbrusil 1 desno in 2 levo in naredil mostiček. Žal pa je pred nekaj časa ugotovil, da je zlomljena tudi korenina desne 1 in bo treba zob izpuliti in narediti nov mostiček.
Ker sem stara 30 let in imam zgornje 2 in 3 kar zdrave me zanima možnost implantacije manjkajočih zob oz. ali obstaja še kakšna druga rešitev kot nov mostiček.
Zanima me tudi, koliko časa trajajo omenjeni postopki (koliko časa bi hodila okoli brez zob?- ker se spredaj zelo vidi?), in kaj je bolj trajno in tudi bolj ekonomično (ali 2 implantanta ali mostiček za 6 zob?).
Pa še to, koliko pri tem krije ZZZS, koliko dodatno prostovoljno zavarovanje in kaj lahko krije če se zavaruješ za zdravstveni nadstandard pri zavarovalnici.
Lepo vas prosim za čimveč podatkov, če jih imate na razpolago, saj bi rada našla rešitev, ki bi bila čimbolj trajna in funkcionalna in pa če se le da tudi ekonomična (dolgoročno).

Najlepša hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Spoštovana Nataša,

kot sami že ugotavljate, imate dve možnosti – mostiček in implantate (2).
Kar se tiče mostičkov, imate v sprednjem delu (od 3 – 3) na stroške ZZZS pravico do mostička iz standardnih materialov (kombinacija kovine -zadaj in materiala v barvi zoba spredaj). V tem primeru morate doplačati le, če želite prevleke iz nadstandardnih materialov (npr. porcelan) – doplačate le razliko v ceni med eno in drugo prevleko. V času izdelave mostička, vam zobozdravnik lahko izdela začasne prevleke, ki pa so, žal, samoplačniške in jih krijete sami.
Tudi, če vam izdelajo implantate, vam bodo morali na že obrušeno levo dvojko narediti novo prevleko. Nisem popolnoma prepričana, mislim pa, da morate implantate plačati sami, prevleke pa vam pripadajo tako kot pri mostičku.
Glede ekonomičnosti je prav gotovo ugodnješa izdelava mostička (tudi, če se odločite za porcelan). Trajnost mostička naj bi bila vsaj 7 let (toliko časa vam potem na breme ZZZS ne priprada nov), je pa to obdobje ponavadi precej daljše – odvisno predvsem od stanja obzobnih tkiv.
Lepo pozdravljeni!

Ker imam podoben primer in zbiram informacije za ustrezno reširtev, namreč
tudi jaz sem v dilemi kaj bi. Moj zobozdravnik me je sicer seznanil z
obema možnostima, vendar on ne izvaja implantacijo. Cena(samoplačniška) keramičnega mostička (4 zobi) bi bila cca 200.000,00 SIT, medtem ko enega implantata cca 320.000,00. Ta cena se mi zdi visoka, saj bi morala za dva implantata odšteti 640.000,00 SIT. Če ste med tem časom izvedela kaj več,
vas prosim za informacije.

Spoštovana NENSI,

to dilemo boste, žal, morali razrešiti sami. Cene se med seboj ne bodo drastično razlikovale (pri različnih zobozdravnikih), vi boste morali oceniti, kaj vam je bolj pomembno – dva nedotaknjena zoba ali mostiček.
Lepo pozdravljeni!

New Report

Close