nov eltroxin
Zato ker nekomu bolj paše eutyrox, nekateri pa slabše reagirajo na eltroxin in jim je boljš z eutyroxom, odvisno od posameznika
Evo, pol ure sem pisala odgovor, pa mi je na koncu odletel u zaborav,. Ful me jezi !
Napišem na novo, ko zberem voljo. *Grrr….
Gospa Meta prosim za vaš odgovor!
Obljubila sem, da bom poročala o učinkih Eltroxina, a žal kakih bistvenih razlik v slabih treh tednih še nisem opazila. Prešla sem na Eltroxin iz Euthyroxa, potem, ko sem začela po povišanju doze Euthyoroxa iz 50 na 75mg, močno zatekati. Zadnji izvidi pred prehodom na Eltroxin, cca tri tedne nazaj, kažejo, da sem na zgornji meji TSH 3,8. Zdej ne vem, ali bi morala nazaj pa spet kontrolirat kri, ker ne čutim kakšnih izboljšav, ali pa gre za večkrat slišano zadevo, da je Eltroxin ‘švohnejši’ od Euthyroxa? Ali pa enostavno res mal še počakam. Brala sem, da Eltroxin ima zelo dolgo dobo, ko se učinki poznajo, več tednov ali vsaj kak mesec bi naj počakala, je to res?
Kako ste se imeli na srečanju v četrtek?
Lep pozdrav.
Kaj ne bo nobenega odgovora?
Ne vem, da bi imel Eltroxin kaj daljšo dobo za učinkovanje, nasprotno, tisti, ki prisegajo nanj pravijo, da so že skorajda v enem dnevu čutili blagodejne učinke…
Sto ljudi, sto čudi ozioromna telesnih reakcij.
Po svojih izkušnjah in izkušnjah nekaterih lahko rečem, da je res “švohnejši”, lahko pa je to spet stvar individualne presnove.
Res se je težko pogovarjati o teh rećeh, ker več kot očitno vsak od nas te tablete (katerekoli za ščitnico) presnavlja, čuti, da ne rečem tudi doživlja – po svoje.
Morda probaj malenkost višjo dozo, recimo dvakreat na teden vzami 100 ?
Najbolje pa je, da res še počakaš, ker tri tedne je lahko premalo za učinke. Po še kakih 3 tednih pa si poglej kri in predlagaj zdravniku rahlo povišanje doze, če ne bo še vredu.
Sicer pa – opazuj se in pogruntaj kaj ti odgovarja…
Tsh imam 0,612 pa se vseeno redim! v čem je problem? Imam pa euthyrox
Kjavdij, Sorry..
Evo, pišem odgovor.. malo zate, malo za vse..
Ampak problem je v tem, da ne vem kaj naj sploh napišem.
Malo sem že sita tega, da vam ne znam odgovorit, bolj malo se mi jih priključi z odgovori, veliko z vprašanji.
Zadeve so tako različne po posameznikih, po različnih vrstah tablet itd…, da ni nič jasno ne meni, ne vam, ne zdravnikom ne nikomur.
In res ne vem, kaj naj odgovorim. Eni se redite “brez razloga” oz. pri normalnem TSH, enim potem pomaga ko spremenijo tablete, spet drugim popolnoma nič.
Kaj naj rečem? Da ne vem. Če imate ful zagnanega zdravnika, da vem pregleda vse, tudi vsa protitelesa, da se vidi kaj se dogaja “zadaj” (če to kaj pomeni – ne vem zagotovo), da raziskuje z vami, ste morda na boljšem… Mesece in mesece že tule modrujemo, situacije so blazno različne in po drugi sztani zelo podobne… Razloga pa nihče ne ve.
Če je:
– nivo TSH uravnan (tako da TSH individualno odgovarja bolniku – ponavadi je to 2 ali manj, ni pa nujno)
– nivo T3 in T4 v normali (kar kaže tudi ma normalno pretvorbo T4 v T3)
– protitelesa ne naraščajo
Potem naj bi se počutili dobro in bili happy ever after…
Pri komur to štima, pa se ne počuti vredu oziroma se redi, oteka itd… je seveda treba pregledati še druge možne vzroke teh pojavov.. srce, ledvice, prehrana in presnova kot taka, psiha itd… Kaj pa vem,… res so lahko vzroki tudi drugje, ne le v ščitnici.
Če pa še to vse štima… potem je pa jasno, da ni nič jasno.. Vsaj meni ne.
Svetujem vam, da postavite vprašanja tudi na forum Hormonske motnje, kjer odgovarjajo strokovnjaki tirologi. Morda je njim kaj več jasno kaj je z vsem tem rejenjem, otekanjem, počutjem itd… Pa se bojim, da ne in da niso sami krivi. Ščitnica je RES zelo skrivnostna reč in veliko je še nejasnega okoli njenega vpliva in mehanizma delovanja. Najverjetneje pa je to, da je individualni vpliv tako telesa kot psihe posameznika pri ščitnici ogromen in je težko napovedati kaj konkretnega.
Obrabljena fraza, pa na žalost še vedno najuporabnejša: OPAZUJTE SE in po intuiciji pogruntajte kaj vam in vašemu telesu najbolj odgovarja (višina TSH, prehrana itd..).
Aja, Kalvdi(j?) – še tole: Če ti dozo tablet višajo, se ti TSH niža in naj bi bila presnova boljša (manj otekanja in rejenja)
Najvišje doze ni predpisane, je pa ponavadi dovolj doza tja do 200….
Hvala ker ste se potrudila, da mi odgovorite, mislim da niti zdravniki ne vejo kaj pa kako bi?! Skos so mi spreminjali doze, vsakič ko so mi jo spremenili, sem se še bolj zredila, zato sploh več ne iščem rešitve pri njih, ker tudi sami nimajo dosti pojma! Bom probala s kakšno dieto, če bo pomagalo, ker pri meni je tako, da zelo težko hujšam, zredim se pa takoj 🙂
jaz sem 6 let jemala eltroxin 200mg na dan in nisem imela nobenih težav. Potem so mi na OI zamenjal tablete za eutirox in zvišal na 225mg ne vem zakaj. Sesulo se mi je vse. Slabo sem se počutila (vrtoglavice megleno pred očmi itd). Zdaj imam spet eltroxin. TSH imam od takrat 0,01 do 0,03 in mi ga nikakor ne morejo zrihtat. Počutim se pa kot bi bila pijana, vrtoglavice, …. Zdaj jemljem 4x/teden 150mg 3x pa 200mg. Pa zdravnice pravijo da to ni od tablet. Sem brez ščitnice.
Ne vem kam in kako naj bi ti zrihtali TSH ? Mi brez ščitnice na OI moramo imeti TSH do 0,1, torej naj bi bil tvoj vredu.
Predpostavljam pa, da si imela prej malo višjega in da bi ti ga radi sedajn nazaj malo zvišali, verjetno imaš T4 zelo visok ali previsok ? Zato so ti predpisali dozo, ki je manjša kot je bila prej pred evtiroksom.
Ne vem kako jemlješ to časovno – koliko časa si nazaj na eltroxinu… ponavadi je treba počakati tudi do dveh, treh mesecev da se zadeve nazaj normalizirajo .
Če si pijana in vrtoglava, imaš lahko dozo tudi prenizko… a TSH govori drugače..
Ne vem, kaj naj ti rečm… Verjetno bo treba pač počakati, da se telo navadi na menjavo – imela si celo dve in to lahko vzdrma hormonsko ravnovesje,.
Pozdravljene.
Tudi jaz razmišljam, da bi menjala tablete. Se pa hkrati močno strinjam z Metinim postom v katerem pravi, da dokler ni bilo interneta smo jemali tablete in se nihče ni pretirano oziral na počutje. Naj podelim svojo izkušnjo. Po naravi sem paničar, ampak v mejah normale, večinoma to obrnem na hec. Hipotirozo so mi diagnosticirali junija letos, TSH je bil 28, jaz pa sem se počutila OK. Zdravnik mi je rekel, da bom pač jemala tablete do konca življenja, to ni nič takšnega in nasvidenje.
Mene je zadeva precej potrla, sploh ta do konca življenja, črne misli, itd. V službi sem imela ogromno stresa, povezano je bilo vse z napredovanjem, ki sem ga končno dobila,v to sem vložila res ogromno. Končno sem na točki, ko imam nekako vse kar si želim, mene pa obdajajo zle slutnje, da bo prav gotovo šlo vse narobe.
Prve tri mesece po Euthyroxu 75 (najprej 25 in 50) je bilo vse ok. Potem so me začele boleti oči, pa slabo počutje. Seveda takoj hop na internet in tako sem zadnje mesece preživotarila v sobi (v službo še vedno hodim, me nekako drži pokonci) in si postavila vse mogoče diagnoze, od možganskega tumorja, multipleks skleroze, raka na trebušni slinavki in vse mogoče scenarije, kar se še da najti. Vmes so mi dozo povečali na 100, ker je bil TSH čez 6, potem je v enem mesecu padel na 0,55, so mi svetovali izmenično 75 in 100. Naslednji rezultat je bil 5,88, tako da sem sedaj nazaj na 100.
Shujšala sem za 6kg, doma menijo, da je vse posledica živcev, da se po nepotrebnem obremenjujem, kajti doživljenjsko nadomeščanje hormonov ni nič takšnega, kar bi onemogočilo moje življenje. Počasi začenjam verjeti, da je nekaj res načelo mojo psiho, predvsem je odraz to celodnevno srfanje po netu, zakaj se tako slabo počutim, nespečnost (stalno prebujanje ponoči in tuhtanje, prepoznavanje simptomov vseh mogočih bolezni). Nikamor nimam volje iti, če pa že, pa vsem razlagam o tem svojem slabem počutju in je to že moteče za okolico.
Razmišljam, da bi zamenjala tablete, čeprav sumim, da mi bo zdravnik prej predpisal kakšne antidepresive (ker si sama postavljam diagnoze), na katere pa vsekakor ne želim pristati, mislim, da lahko to nekako premagam sama.
Dejstvo je, da sem v zadnjih 2 mesecih prebrala ogromno materiala in ne vem več, čemu naj verjamem. Je vse to zaradi ščitnice (pri tsh 27 počutje super, zdaj pa niham vsak dan – je to prišlo za mano?) ali sem si zaradi nepotrebne sekerancije malce z**** psiho? Morda pa bi enostavno mogla zamenjati tablete in bi bilo bolje? Ali pa počakati, da se doza uredi. Čeprav po 100 imam TSH 0,55, po 75 TSH 6,04 in po izmenično 100 in 75 pa 5,88. Morda se res preveč ubadam s tem in bi enostavno morala živeti brezskrbno.
Hvala za pomoč.
Mislim, da si si kar sama naredila dovolj dober zaključek….
Menjava doz tabletr seveda lahko in tudi dejansko vpliva na rzapoložćenje in sploh vse znake, ki jih imaš.
Sier ne vem, kaj vse ti je ali ni (praviš da se diagnosticiraš sama :)) – kar ni ravno najbolje, ker če ti kdaj res nekaj “bo”, tega ne bo nihče jemal resano…) ampak laično lahko rečem (nisem pa zdravnik) da je tvoje počutje odraz nihanja ščitničnih hormonov.
Ne boj se jemanja do konca življenja… jaz jih jemljem že 23 let (sem brez ščitnice) in mi glede tega ni prav nič hudega. In tudi tebi ne bo 🙂
Res pa je, da je tistim, ki imajo svojo ščitnico, ki dela enkrat manj in drugič več, veliko težje določiti tapravo dozo tabletk. Prav je, da se opazuješ, a spremeni “tematiko” v svoji glavi. Ne opazuj se katere vse bolezni imaš tremveč kako vpliva določena količina tablet na tvoje počutje. Znake hiper in hipo poznaš, opazuj se in pomagajz dravnikom (ali kar sebi) določit tzapravo dozo. Res je tudi, da je pri spremembah doze treba počakati da se telo navadi, kar lahko traja tudi dlje (mesec do tri..-različno, individualno).In pa seveda tabletke je treba jemati pravilno,.. o tem smo pisali že veliko….tudi to vpliva na njihovo delvanje.
Torej kar korajžno naprej, tule je takih metuljčkov in metuljčic z enakimi ali pa še dosti večjimi problemi zelooo veliko in nikakor nisi sama in ne dogaja se ti nič izjemnega.
Ne vem, če je menjava tablet rešitev, najprej je treba res počakati če je razlog neurejena doza…
Priporočala bi ti, da se oglasiš na kakem našem srečanju, da se v živo pogovoriš z sotrpini :))
Forum je zaprt za komentiranje.