nov eltroxin
Ker nekaj časa sledim debati o ‘novem’ in ‘starem’ Eltroxinu, me zanima, kako ga prepoznam.
Ravno te dni, sem zamenjala Euthyrox za Eltroxin, pa nimam pojma kakšnega imam, starega ali novega?
Hvala!
Sploh ni problem: imaš novega.
Starega se namreč že od “pojava” novega ne dobi več.
Če pa bi imela oba pred seboj, bi videla da je novi v pol večji škatlici, na kartonasti zunanji škatlici pa je tudi print za slepe (izbočene pikice), česar na tastarih ni bilo.
Morda poročaj o spremembi prehoda – če boš karkoli začutila ?
Hvala ga. Meta,
ja, prvo hvala za tako hiter odgovor, sem v službi in sem šele zdej videla, da ste pravzaprav takoj odgovorila! Hvala! Očitno imam nov Eltroxin, saj so gor tiste luknjice za slepe in slabovidne. Zakaj pa na škatlici piše proizvajalec Aspen?? V navodilih pa je omenjeno da je nosilec ‘patenta’ Glaxo….
Naj dodam, da sem zaradi Euthyroxa imela nekaj motečih stranskih učinkov, najbolj zoprno je bilo zatekanje, zabuhlost celega telesa, prebava se je tudi upočasnila, imela sem vrtoglavice, boleče grlo….Ne glede na to, da se ves čas pazim pri hrani, da ne jem nič slanega, da uživam živila ki odvajajo vodo, kot so bučke, kumare, šampinjoni, peteršilj, pijem pa precej čajev, med katerimi tudi mate čaj, čaj njivske preslice….Kljub temu sem zadrževala za cca 2kg vode v sebi.
Ne vem pa v kolikšnem času naj bi čutila spremembe? Jemljem pa jih točno en teden….
In če že sprašujem, zanima me še to, zdravnik mi je namreč predlagal izmenično jemanje 1x 50mg, 2x 50mg, ker imam predpisanih 75mg tiroksina. Ali obstaja kakšna ‘finta’ kako se naj tega najlažje spomnim, kateri dan naj bi jedla 2 in kateri po 1 tableto? Začela sem tako, da bom jedla recimo torke, četrtke, sobote po 2, ponedeljke, srede, petke in nedelje po 1. Bo to ok? ALi naj raje po lihih in sodih datumih?
Kako hitro čutiš spremembe je lahko precej individualna reč. ampak otekati bi morala nehat kar kmalu – v kolikor je bil kriv euth. Koliko člasa si ga pa jemala? Telo se namreč po nekaj tednih/mesecih tudi navadi in stranski učinki izginejo (imeli smo take primere). Vsekakor so 3 meseci že krepko maksimum, ko bi morala začutiti razliko. Ko trečeno, pa se ponavadi to zgodi dosti prej (trije tedni, nekateri že po parih dneh).
Najsigurnejša finta za jemanje izmeničnih kloličin je absolutno sodi/lihi dnevi – na sode vzameš 2, na lihe 1… kadar se mesec prevesi iz 31. na 1. , pa vzami po občutku – dva dni bo pač enaka doza, če se počutiš švoh vzami po 2, sicer po 1… ni bistveno za tisti en dan. In tako ti vedno štima, nimaš kaj gruntat, in še – vedno boš na tekočem katerega smo :)))
Glede proizvajalca… menda jih delajo celo v Pakistanu, za Glaxo… tako da to je kao neznanka… Ampak kozt sem že večkrat napisala, meni so vseeno odgovarjale. Če pa se boš dlje časa počutila “down”, si le pojdi pregledat hormone v krvi.
Aja pa še tole: ko sem jaz prešla iz “tastarih” na tanove sem morala malenkost povečati dozo. Morda velja enako za prehod iz euth. na eltrox. Bodi pozorna na počutje in če boš bolj brez energije, si daj pregledat kri. Morda boš morala dozo malenskot povečati tudi ti (v primerjavi s tvojo dozo euthyroxa).
Javi sčasoma kako “poteka” zamenjava, to nas tule vse zanima, kot vidiš, je to stalna “vroča” tema.
O hvala Meta, za vse nasvete, upam, da bo res kmalu konec te ‘napihnjene faze’ ker me to zelo zelo moti.
Euthyrox sem jemala nekaj več kot 1 leto in z zviševanjem mg, so se povečevali tudi stranski učinki. Zadnji izvidi so pokazali, da mi dnevni odmerek od 75mg ustreza, zato sem prosila zdravnico če lahko poskusim z Eltroxinom, tako sem s tem zdravilom začela pred enim tednom.
Bom poročala kako mi gre, oziroma ali mi bo uspelo odpraviti te moteče stranske učinke.
Sicer pa glede izdelave v Pakistanu, mislim da so to le neupravičeni predsodki, saj za zdravila obstajajo stroge kontrole in jaz zaupam sistemu, da bo zdravilo učinkovito.
No, v tem primeru je kontrola očitno odpovedala, ker sitnosti so se začele tako, da so onkološki zdravniki pri svojih pacientih, ki so bolj pogosto na kontroli hormonov (ker je to življenjsko nujno), začeli opažati, da pacienti nimajo dovolj hormonov v sebi. Najprej so za posameznike mislili, da niso redno jemali odmerkov, potem pa je stvar postala vse pogostejša, dokler niso pričeli vsem po vrsti predlagati spremembo zdravil, ke so ugotovili, da očitno vsebnost tablet ni stabilna oz. v njih ni vedno dovolj hormona ali pa je vdelan tako, da se ne absorbira (?? govorim nestrokovno). Tako da to ni neka rekla-kazala zadeva.
Ampak pri neonkoloških bolnikih zadeva ni tako življenjska in če jim novi eltroxin odgovarja, ni razloga da ga ne bi jemali, dokler morda ne začutijo da ga je “zmanjkalo”. Treba je le biti pozoren na počutje.
Ali so te tablete boljše kot euthyrox?
NE !
Zadeve so individualne, nekomu bolj odgovarjajo ene, drugemu druge, tretjemu tretje (ki jih itak ni 🙂 ker v SLO ni nobene izbire… Potem je treba prišteti še vse psihične vidike in vplive tehle pogovorov, pisanj (naj mi tisti res občutljivi ne zamerijo) ki nemalo vplivajo na počutje…
Večkrat sem že napisala, da-ko nismo imeli interneta, smo pač jedli tablete ki
so nam jih dali in živeli naprej – eni bolje, drugi malo slabše… Dandanes pa se mi zdi, da včasih kar pozabimo da življenje teče dalje in da se ga je treba veselit, ne pa iskat kaj vse nam škodi in se kar naprej opazovat…
Naša predsednica je imela lani testiranje z jodom in potem ablacijo in je bila kar nekaj tednov BREZ hormonov sploh… pa ji ni bilo kaj hujšega. Tudi sama sem dala to parkrat skozi (22 let sem že na totalni substituciji s tabletami) in me včasih tele debate okoli tablet kar malo pojezijo. RES je, da so nekateri ljudje zelo občutljivi in takoj čutijo vsako spremembo tako v dozi kot vrsti tablet, res pa je tudi, da so v manjšini in da le-ti še najmanj komplicirajo. In res je tudi, da velika večina, ki se jih slabo počuti ne pomisli, da je razlog mporda tudi klje drugje in ga poizkusi najti… itd,itd….
Klavdi, tole niti slučajno ne leti nate in tvoje vprašanje…, me je pa malo spodbudilo da spet napišerm malo več o tem…. :))))
Saj ni tako komplicirano.. če se človek slabo počuti, si gre pregledat kri na hormone.. (če ne pri zdravniku, pa pri Adrialabu). In če je hormonov premalo, greš k svojemu zdravniku in se dogovoriš za zvišanje doze. In če zadeva še ni vredu, ti očitno ne ležijo dotične tablete in jih probaš zamenjat…. ??
Jaz jemljem euthyrox 150mg, počutje je dobro, ampak stvar je v tem ker se samo redim, sm šla na pregled krvi in je vse v redu, tut dobro se počutim, ampak se samo redim, in ne vem v čem je težava?
Lahko je kljub “vredu” izvidom težava v prenizki dozi. Koliko imaš TSH ? Zgornja meja je 4,5, vendar se ljudje počutijo OK oziroma se nehajo rediti itd šele pri 2 ali manj.
Če ge še ne jemlješ dolgo, se ga morda telo še ni navadilo, imamo primere, ko se je situacija z rejenjem in predvsem zadrževanjem vode ipd. umirila po nekaj mesecih (okoli 3 mesece).
Če je vse to OK, pa se moraš zadeve lotiti na drugem koncu – s primerno dieto, pri kateri ne boš lačna in obenem ne boš s hrano izzivala inzulina in s tem posledično ponovne lakote. To je hrana z nizkim GI, pa protivnetna prehrana itd… O tem smop že dosti pisali, tudi je v eliko na netu.
Ravnokar berem tudi knjigo, ki piše o kislo-bazičnem ravnovesju v organizmu – tudi zakisanost vpliva na slinavko in lahko vodi do problemov… Skratka če so težave se je potrebno celostno “spraviti v red” . Vem da ni enostavno, (I’ve been there in sem še) ampak – ne preostane ti dosti drugega. Jaz sem se celo življenje borila s kilogrami, pa zelo dolgo nisem imela nobenih problemov s ščitničnimi hormoni,. Enostavmno sem imela tako presnovo, lahko ji po Montignacu rečemo kar “presnovo debelih ljudi” – ki jimslinavka pretirano odreagira na hrano z inzulinom in to povzroča še večjo lakoto in tako dalje…
Zelo uspešna je tudi Ločevalna dieta, pa še lačen ni človek nikoli. Si že poizkusila?
Jaz že od srednje šole jemljem te tablete, se mi pa zdi da je največji problem k so mi vmes parkrat spremenil dozo in med tem sem se vedno zredila, shujšam zelo težko, ne glede kaj in koliko jem, je že nekako začaran krog in se mi sploh več ne da, sm čisto izgubila voljo, ampak nekaj bo treba, ker drugače bo šlo samo še gor 🙂 ločevalne diete pa ne maram, ker ne bi zdržala samo na sadju do kosila, pol pa imaš samo še kosilo in večerjo, in je res premalo za jest. A mi lahko kero drugo priporočite dieto?
TSH ne vem koliko mam, ker mi nikoli ne povejo, samo rečejo da je vse v redu. A se manj rediš pri večji ali manjši dozi?
Rediš se (če je vzrok količina ščitničnih hormonov) kadar je hormonov premalo oz. je TSH previsok. Normalno je TSH sicer lahko do 5,5 vendar izkušnje kažejo, da imajo ljudje pri tako visokem večinoma probleme s počutjem in težo, nejpšrimernejši za večino je okoli 2 ali malo manj.
Dozo so ti najbrž zmanjševali ?
Sama sem se res na sto načinov borila s kilogrami in edino ločevalno dieto sem “zdržala”, ker dovoli jesti praktično VSE in se ničemur ni treba res odreči. In če sem si kaj zaželela, sem so rekla– o, saj bom, samo čez…. vda dni…In potem sem iz nje (nisem je držala dolgo) zdrknila v drugačno prehranjevanjke, ločujem v posameznih obrokih in se počutim dobro in čisto počasi lezem s kilami dol. Manj sem lačna ker ne izzivam “sistema”.. Res deluje. Pa sedaj ne jem več sadja za zajtrk, najem se koroškega kruha – veliko tankih rezin z MU namazom…. kruha potem čez dan ne jem več…
Sem pa si dieto prikrojila malo po svoje, da sem lažje zdržala – nisem si omejevala količin in nisem se držala točno receptov. Resda se hujša dosti počasneje, a fizično in psihično je lažje, če se sicer težko odrekamo. Sčasoma, ko lakota mine in se “vtirimo”, lahko preidemo na omejeno dieto. Tudi nikoli nisem mogla jesti zvečer kuhane hrane, še manj enako kot za kosilo. Bljak.
Konkretno:
ZAJTRK – pomarančni sok, lahko si narediš smoothie – se ga boš zagotovo najedla, če si zelo lačna jej banano, daj v smoothie kako rozino, orešček (kasneje to opusti). Jaz sem vedno spila tudi kavo z mlekom, a brez sladkorja (daj stevio ?). Ko se enkrat teh reči navadiš, sploh ni problem. Treba je samo zdržat prvh par dni… pa še to je problem le dopoldne. Kosilo lahko ješ zelo zgodaj, če si lačna, jaz sem si delala takole:
MESNI DAN: (1.dan)
– opoldne katerokoli meso na kakršenkoli način (tudi pohano) in skleda solate ali kuhana zelenjava
– zvečer pečeno ali kuhano jajce, gobe z jajcem, ali / in sir, ali skuta, magari salama in sir , tredokuhano jajce- le da je beljakovina – samo brez kruha !
ŠKROBNI DAN: (2.dan)
– opoldne karkoli s krompirjem (pečen, kuhan itd) ali rižem (rižote na sto načinov – a samo z zelenjavo ali gobami), ričet, ajdova kaša itd… Najbolj se obnese pečen krompir (recimo v pečici brez maščobe) in pečena zelenjava (bučke, mnalancvan, paprika, gobice..), lahko solata… Pa rižote so dobre 🙂
– zvečer sem vedno pojedla kak kruh (ker sem bila kruhovec..) s vege namazom ali pa kar MU namazom (ne pa salam, sira itd…) Vedno sem komaj čakala ta dan, da bom jedla kruh, NIkoli ga nisem sicer ob obrokih, čeprav dieta dovoljuje,. Sem si jo že itak preveč prikrojila.
HIDRATNI DAN: (3.dan)
– opoldne pica z zelenjavo ali testenine na sto načinov (brez mesa – z bučkami, papriko in paradajzom, olivnim oljem in popečenim česnom itd…. pesto… miljon načinov) itd…
– zvečer pa s prijateljcami na torto v slaščičarno, ali pa doma kak piškot, biskvit, črno čokolado itd…
Njami..
SADNI DAN: (4.dan)
– celi dan sadje , oreščki, suho sadje… pomagaš si s smoothiji (banana, jabolko,pomaranča…) lahko ješ tudi zelenjavo…solate…
VODNI DAN :
Sem ga delala samo enkrat, pa sem bila tako lačna, da mi je sesulo ves sistem in ga nisem delala več…. sem jh izpuščala…
Malo po svoje…ker drugače ni šlo… pa je kar delovalo. Nekako si izmisli svoj sistem, važno je da ločuješ in imaš “tematske” dneve… Potem se telo in lakota unese in se počasi spraviš v red…
Probaj.. mogoče bo pa šlo ? Lahko me tufdi pokličeš. moj GSM je na naši internetni strani.
Ojla, po dolgem času.
Meta, po prebranem vidim, da si dosti že preživela. Ampak tvoj organizem ne reagira tako kot drugi. In ravno zaradi takšnih izjav, kot je bila tvoja, sem jaz dolga leta stiskala zobe, se redila, zategala, imela kožne razjede, migrene itd. Sem pač jedla Euthyrox, ker so mi ga dala. jamrala pa nisem, ker so drugi imeli še večje težave. AMPAK sem se opogumila, menjala in jedla Eltroxin- manj migren, manj slabosti, nič utrujenosti- pa vseeno ISTA doza. Poanta v teh dveh je samo v pomožnih sestavinah in kako ti te sestavine telo absorbira.
Kot dokaz sama sebi, sem zdaj, po 4 mesecih vzela še eno rundo eutyroxa. In, evo ga zlomka. Spet gre vse po starem. V prvih 2 tednih jemanja je še bilo vse kolkertolk ok. Zdaj pa spet migrene, zabuhlost (ne moreš spregledat, ker sem vsa zabuhla tudi v obraz), apatit je vsaj 3x višji, posledično rejenje. Muči me depra, itd. JA, seveda si ti preživela dosti, ampak jaz se z takimi primeri pač ne morem več tolažit, ker moram zdaj ŽIVET. In ne životarit. Jaz moram funkcionirat. Edino težavo imam z tem doziranjem, ker imam 125 ug. Tisti dan, ko sem vzela samo 100, sem se počutila slabše, kot tisti, ko sem vzela 150. pozna se pa na zbranosti, ki jo potrebujem za opravljenje dela, kot ga imam. In to me kar bremeni…
LP!
Ne vem točno kakšno oziroma katero izjavo misliš?
Moja osnovna izjava je, da bi morali imeti TSH 2 ali manj. Ravnokar sem govorila s sošolko, ki ima ščitnične probleme, na nuklearni ji niso povečali doze, ker je kao v mejah normale, TSH ima 5, njihova zgornja meja je očitno višja kot pri Adrialabu…. počuti se pa totalno zanič !!!
Kar se tablet tiče vsakomur svetujem, naj proba tudi eltroxin, vendar si mora potem redno pregledovati kri, ker je dejansko nestabilen in nikoli ne veš, ali bo imel dozo v sebi ali ne. Bolniki z rakom ščitnice pa si tega rizika ne smejo privoščiti, na žalost.
Oseb, ki so dnevno občutljive na dozo kot ti in še kdo, je izredno malo. Pisali smo tudi o tem, da se v tujini dobijo tablete ki vsebijejo T3, ki jih je sicer težje dozirati, a pomagajo nekaterim, ki težje presnavljajo T4 v T3…
Skratka… težko je pisati mnenja vsakomur na kožo, zato pa je tu velkiko mnenj in vsak si mora najti tisto, kar mu odgovarja. Jaz seveda nisem zdravnik in moja mnenja so čisto laična, trudim se po svojih močeh in izkušnjah in zelo vesela bi bila, če bi še kdo drug kaj napisal tule razen mene :)))
Meni so dozo povečevali! Ali bi morala piti manjšo dozo da bi začela hujšat?
A mi lahko še poveste koliko je najvišja doza ki jo lahko jemlješ? trenutno sem na 150. Bom pa danes poklicala in vprašala koliko imam tsh
Jaz pa mislim, da so to bolj ali manj izgovori (redim se zaradi tablet,…). Jaz imam že vse življenje težave s težo in moram presneto paziti, da se ne zredim. Tako sem v zadnjih dveh letih prilezla na rekordno kilažo. Pa sem rekla – DOVOLJ! Pomembno je samo, da izbereš sebi primerno dieto in si trdno odločen. Pa ne si zastavit za cilj, da boš shujšala 20 kg, ampak za začetek 5. In ko jih skujšaš 5, rečeš, zdaj jih bom pa še 5. In tako sem v 7 mesecih shujšala 12 kg. Ves ta čas pa sem vedela, da me čaka operacija. Pred 3 meseci so mi odstranili levi reženj ščitnice in od takrat tudi jaz jem Eltroxin. Dva meseca doma na bolniški in 2 kg. gor, vendar pa to ni bilo od Eltroxina, ampak zaradi tega, ker nisem nič delala in bila velikokrat v hladilniku. Sedaj pa sem ponovno v službi – jem 5x na dan. Obroke sem prilagodila svojemu okusu in času in 2 kg. sta se stopila, tako kot sta prišla. Seveda bi morala še shujšati, vendar se zdaj s tem ne obremenjujem. Ko bom pripravljena bom, za zdaj pa mi je važno, da te kg obdržim. In važno, da se počutim dobro.
Torej, vse ki imate težave s težo – ne obremenjujte se preveč, jejte 5x na dan (majhne obroke – 1 jabolko je 1 obrok) in seveda GIBAJTE SE! Vsak dan 1 uro na svežem zraku je dobro za telo in duha. Pa ni treba, da tečeš, če ne moreš – lahko samo hodiš, važno je, da pospešiš srčni utrip, se spotiš, predvsem pa nadihaš svežega zraka.
Lep pozdrav,
MK
:-))))) v 2 mesecih ste šli gor za 2 kg, pa pravite, da ste se zredili :-))))))))))))). To je teža, ki meni niha iz tedna v teden, zaradi zadrževanja vode. :-)))) Poskusite z Euthyroxom, boste videli, da boste na ta 2 kg povsem neobčutljivi in sploh ju ne boste več smatrali za rejenje, ampak za zatekanje :-))))
In, ja, ne gre samo za tablete, ampak za več faktorjev. Tablete povečujejo apetit in zadrževanje vode, torej gre za sinergijski učinek na pridobivanje teže. Jaz že samo z eliminacijo Euthyroxa spravim dol nekaj kg.
O.K. – na teh straneh sem že veliko prebrala o Eutyroxu in stranskih učinkih, ki jih povzroča. Meni ga zdravnik niti ni ponudil, ampak mi je kar napisal recept za Eltroxin. Moram povedati, da sem se tudi Eltroxina bala, saj se je tudi o njemu, bolj ali manj, negativno pisalo. Toda, kot kaže je Eutyrox še slabši – ZAKAJ GA TOREJ PREDPISUJEJO?
Lep pozdrav,
MK
Gospa Meta, poklicala sem k zdravnici in so mi rekli da imam TSH 0,612! V čem je potem problem?
Forum je zaprt za komentiranje.