Naslovnica Forum Zdravje Čutila Otorinolaringologija nosni polipi

nosni polipi

Imam 50 let, Polipe sem zacela imeti pred 10 leti , po nekaj bronhits,,zdravljenju.Bila sem ze operirana pod delno narkozo z debriderjem. Polipi mi vlazijo tudi dol, toda s kortizonskim sprajem Seretide in nosnim Aircort gre kar lepo naprej, Res ne vonjam, je pa nos nos cist,,,trenutno nimam tezav., ne kiham..
Bila sem na kontroli ,pravi,da so se polipi poslabsali, da so 2. stopnje- koliko stopenj je? Naj vzamem 10 antibiotik in 10 dni Deltacortene tablet in to 50 mg na dan 10 dni in tablet za zelodec se 30 dni, Nakaj naj spricam 2 krat dnevno Aircort 100 mg, potem kontrola, nakar bi naredili operacijo zopet z debriderjem ,tokrat. s splosno anestezijo.
Pravi,da bom morala veckrat delati te kortiizonske terapije s tabletami in bo po operaciji cez leto ponovna operacija.

Meni se zdi malo pretiran, vem,da je preventivno,toda glede na to,da se pocutim cudovito, mogoce cisto malo katarja,ki obcasno izgine,s sprajem,
Bojim se da bom istocasno oskodovala svoje telo z antibiotiki, tabletami kortizona in stalnimi operacijami.
Bi razumela, ce bi postalo stanje kriticno,zaprtje..

Kaksnega mnenja ste vi?

V naprej lepa hvala!
Vikica

Pozdravljena Ga Vikica

Polipi so vrsta kroničnega vnetja sluznice nosu in sinusov.Pravega vzroka za nastanek ne poznamo,zaradi tega je zdravljenje vedno simptomatsko oz. z zdravljenjem želimo le lajšatii težave.Z operacijo se odločimo ko zdravila ne pomagajo zadostno,tako da v vašem primeru glede na to da nimate večjih težav operacijo lahko preložimona ko bi postale težave neznosne.Obstajajo štiri stopnje nosnih polipov,odvisno od mesta in velikosti.Četrta stopnja je najhujša,takrat ima človek popolnoma zamašen nos.Kortikosteroidna pršila ne povzročajo dodatne škode v organizmu(razen osušitve nosne sluznice),antibiotiki in kortikosteroidi v obliki tablet pa tudi ne puščajo posledic,če se ne uporablja prepogosto(priporočamo dvakrat na leto eno “kuro”).

Lp Dr.I.B.

Pozdravljeni! Mene zanima za te nosne polipe,ker jst sem naročena šele Marca proti koncu. Imam to kronično.Je nevarno,če se bi čla operirat al kako? Ki mi je prvič in sem že naročena pa me mal strah ,ker o tem nevem nič.Če mi kaj lahko o tem poveste.

Lahko mi pišete na gmajil : [email protected]

Spoštovani!

Nosni polipi so vrsta kroničnega vnetja sluznice nosu, kjer se naredijo grozdaste spremembe na sluznici, ki potem ovirajo normalno dihanje in prezračevanje sinusov. Operacija se naredi v lokalni ali splošni anesteziji, odstranimo te polipe ter istočasno počistimo sinuse. Pred in po operaciji so potrebna zdravila da bi se laže operiralo in da se ne bi pilipi hitro ponovili – ponavadi prej ali slej se ponovijo. V bolnici ste 2-3 dni, nato pa še doma 7-10 dni.

LP IB.

Pozdravljeni,

bil sem na pregledu pri otorinolaringologo. Ta mi je odkril obojestransko nosno polipozo, ki približno do polovice zapira nosni hodnik. Dal mi je tudi napotnico za naso in epifaringoskopijo in rekel da se bova po tem zmenila za operacijo.
Ukvarjam se z borilnimi veščinami. Če zelo močno treniram mi hitro zmanjka sape. Zanima me, če je to zaradi polipov? In še nekaj.. Naslednji teden imam kickbox tekmo.. Zanima me kakšno je vaše mnenje, ali naj se je ne udeležim in počakam da odpravim te težave?

Hvala za vaše mnenje in lep pozdrav.

Spoštovani!

Te težave ne boste tako hitro odpravili, ker je nosna polipoza takšna bolezen (ni nevarna, je pa nadležna). Potrebno je narediti preiskave, zdraviti z zdravili in včasih tudi z operacijo.

LP IB.

Imam velikokrat zamašen nos odkar se mi je iz nosu vlila kri med zdravljenjem pljučnice na golniku pred cca.1,5leta.Redno uporabljam nosno pršilo Olynth za lajšanje teh težav.Zanima me kaj menite o tem problemu in o tem pršilu?Hvala lp.Peter

Spoštovani!

Opisane težave so lahko posledica teh kapljic, če jih uporabljate dalj časa. Poskusite s slano vodo ali z oljnatimi vitaminskimi kapljicami.

LP IB.

Pozdravljeni,

na orl pregledu mi je bilo postavljena diagnoza DSN, Pharynogolaryngitis chr, GERB i.o. Navedeno je bilo, da “prominirata spodnji nosni školjki, ki sta otekli in draženi, v celo spodnjo školjko desno se utiskuje krista in spina pretina, ki se v zadnjem delu dotika srednje nosne skoljke. Videti je aksesorno ustje v max. sinus desno”.

Po CT pregledu naj bi se dogovorili o datumu operacije nosnega pretina in obnosnih votlin.

Zanima me kaj diagnoza pomeni in kako poteka operacija?

Hvala za odgovor, lp.

Spoštovani!

Diagnoza pomeni, da je nosni pretin močno zvit (ta se zvije v puberteti, ko hitro raste) in pritiska na okolne strukture. Z operacijo se ta del odstrani – pretin se zravna. Operira se v lokalni ali splošni anesteziji (odvisno kje se operirate), skozi nosnic, po operaciji imate 2 dni zamašen nos s tamponi in ste v bolnici.

LP IB.

Pozdravljeni!

Že nekaj časa imam polip v levi nosnici (cca 3-4 leta).
Zadnje 2 leti pa me v zimskem času celo sezono spremlja čisto zamašen nos ki ga spremljata izcedek ki je kot voda in napadi kihanja. Bil sem že pri alergologu in sva izključila alergene za to obdobje.
Lansko leto se mi je stanje proti večeru izboljšalo letos pa brez pršila za nos Nasic ne morem zaspati ker ne morem dihati celo noč.
Včasih še moram pošpricati zjutraj. Spomladi se mi stanje čisto umiri pozno jeseni pa zopet ponovi
Me pa zanima kako je s tem pršilom dolgoročno.
Uporabljam že drugo dozo ostala pršila mi ne pomagajo.

Hvala za odgovor in lep pozdrav.

Spoštovani Marko!
Nekaj pa ne razumem – več let imate polip v nosu , vi se pa zdravite z kapljicami! Tudi pri alergologu ste bili..pa saj vam je moral kdo od poklicanih povedati, da se polipe odstrani in potem lahko dihate brez Nasica! Ta ob dolgotrani uporabi zanesljivo poslabša stanje v nosu!
Obiščite ORL specialista in se dogovorite za odstranitev polipa!
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni,
Hčerki (12. let), so po dolgotrajnem vnetju sinusov naredili CT obnosnih votlin. Pred dvema letoma so odkrili polip, zdaj pa je izvid naslednji:
Cistično spremenjena kostnina( vsebina ciste ima gostoto maščevja) v sfenoidni kosti, tik ob posterolateralnem delu sfenoidnega sinusa desno- za dodatno opredelitev priporočam MR.
Skrbi me, ker piše, da je cista v kostnini, velika je 1,7 cm. Ali bo potrebna operacija?
Najlepša hvala za odgovor!

Glede operacije se bo odločil specialist, ko bo videl posnetek MR. Je pa to odvisno tudi od težav, ki jih ima hčerka in seveda od možnosti zdravljenja z zdravili..
lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Dober dan!
Jaz imam 14 let in imam nosne polipe.vprašali bi Vas ali se ponavljajo (ali se jih da za vedno odstariti)?
Ter zakaj mi je otorinoralongolog povedal da se do 18-ega leta ne operira.
Hvala!

Polipi v nosu so navadno posledica kroničnega vnetja različnega vzroka.
Z njihovo odstranitvijo ne moremo vedno odstraniti vzroka za njihov nastanek in se zato tudi lahko ponavljajo.

lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni.

Jaz imam 18 let in me nekaj zelo zelo zanima. Kri mi je zacela tecti iz nosa ze pred kakimi petimi leti ampak se se takrat nisem s tem tak obremenjevala,ker krvavitev ni bila pogosta. Pol sem imela nekaj casa mir,nakar mi je v zadnjem pol letu kri iz nosa zacela intenzivno tect. V zadnjem pol letu se je to stopnjevalo takole ; prvo vsaka dva mesca,nato ze usak mesec,pol ze usak tedn,zaj se mi pa to dogaja resnicno ZE VSAK DAN! Vsako jutro,ko se zbudim si obrisem nos,ker imam polnega. Obrisem si ga vseeno ker tezko diham,ceprav si pri sebi recem ja sej vem spet mi bo kri tekla,kri mi tece v curku,vcasih tudi pet minut in ravno danes zjutraj mi je obenem iz nosa padel strdek velik okoli 2cm.Nato sem sla v solo in se mi je kri spet ulila,tako,da sem morala iti na stranisce.Aja,pa pred dvema tednoma se mi je kri tudi zelo ulila na solskem odmoru zunaj in mi je bilo res neprijetno pred drugimi,ko sem morala brz iti na wc.Jaz vem,da ce bi mi kri tekla v normalni meri in ne tako pogosto,me ne bi skrbelo ampak to se mi ne zdi ravno normalno,pa strdki?? Aja naj se povem,ze od 10. leta tezje diham skozi nos,ponoci spim z odprtimi ustmi,tudi podzavestno cez dan diham z odprtimi ustmi,saj je cez nos to malo nadlezno,ker tezje diham. Vem,da bote to povezali z sinusi ampak sem povsod gledala simpome vnetih sinusov,vendar nikjer ne pise,da bi bil simptom krvavenje iz nosu. PROSIM PROSIM,DA CIMPREJ ODGOVORITE. Sicer grem se ta teden k zdravniku ampak me zanima vase mnenje.

Vnaprej hvala.

Vaše težave bo rešil obisk pri specialistu za ušesa nos in grlo. Ampak zakaj ste čakala 18 let?
Lep pozdrav,

*************************************************** Dr.sc. Igor Fajdiga, dr. med., specialist otorinolaringolog Dogovor za zdravljenje smrčanja 040 870665

Pozdravljeni

Zanima me ali je mogoče kje operirati polipe samoplačniško in kolikšna je cena ?
V orl Maribor sem bil na pregledu 4.4.16 in so me naročili v mesecu septembru 2017.
Ker nevzdržim vem sem pripravljen plačati samo da mi odpravijo to nosno nadlogo.

Glede samoplačniškega posega brez čakalne dobe se pozanimajte pri MD MEDICINA, Bohoričeva 5, 1000 Ljubljana, tel. (01) 430 90 10, GSM 031 214 444, [email protected]

asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med. specialistka otorinolaringologije Klinika za ORL, Univerzitetni klinični center Ljubljana MD MEDICINA, Bohoričeva 5, Ljubljana Telefon: (01) 430 90 10 GSM: 031 214 444 [email protected]

New Report

Close