Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Nosecnost z dvojcki

Nosecnost z dvojcki

Pozdravljeni, sem v 20.tednu nosecnosti z enojajcnimi dvojcki. Nosecnost poteka v redu brez zapletov, razen slabosti in bruhanja drugih tezav nisem imela. Sedaj se pocutim super, ce izvzamem bolecine v ledvenem predelu, ki so kaksen dan manj intenzivne kaksen dan bolj. Glede na to, da imam rizicno nosecnost predvidevam, da ne smem dlje od mojega doma. Res bi si zelela iti vsaj za kaksen dan na morje zaradi hrbta, da mi malo omili bolecino.. ali se res v rizicni nosecnosti ne sme cisto nic oziroma nikamor iti?

 

hvala in lepo pozdrav

Spoštovani,

ne vem kam merite z vašim vprašanjem: v medicinsko ali administrativno sfero?
Z medicinskega stališča vaše vrste “rizičnost nosečnosti” ne prinaša praktično nobenih omejitev glede vaših dejavnosti. Rizična je zgolj zato, ker se lahko v relativno kratkem času, ( npr,. v 2 tednih) pojavi TTTS, ki zahteva medicinsko ukrepanje. Drugo je administrativna omejitev, ki pa je v vašem primeru povsem izven funkcije. Če ste v 100% bolniškem staležu “zaradi rizične nosečnosti”, potem ima nad vami jurisdikcijo glede oddaljevanja od doma ZZZS, ne zdravnik in če vam v odločbi za stalež piše, da se ne smete oddaljevati od doma, potem z oddaljevanjem od doma tvegate le sankcije zaradi administrativnega kršenja odločbe, ne zato, ker bi takšno oddaljevanje imelo kakšne posledica za vašo nosečnost. Seveda v vseh teh primerih ni sodnika, če ni tožnika. Če vas torej nihče ne prijavi oziroma k vam ZZZs ne pošlje inšpekcije, vas tudi sankcije ne morejo doleteti.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close