Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? Nosečnost po melanomu

Nosečnost po melanomu

Pozdravljeni,

stara sem 32 let in poleti so mi odstranili maligni melanom na sprednjem delu stegna, Clark II, Breslow 0,4mm, s karakteristikami:
– površinsko rastočega tipa
– vertikalna rast ni prisotna
– Ulceracija ni prisotna
– Število mitoz: 0
– Regresija ni prisotna
– Limfocitni vnetni infiltrat v tumorju: blag (non brisk)
– Pigmentacija tumorja: zmerna
– Spremljajoči melanocitni nevus ni prisoten
– Vaskularna invazija: ni prisotna
– Tumorski stadij: pT1a s komentarjem: Glavnino lezije predstavlja melanom in situ. Pri pregledu globljih rezin se le na enem mestu prikaže manjši skupek atipičnih melanocitov v dermisu, ki ustreza minimalni invazivni komponenti melanoma.

Po eksciziji (izrezano v zdravo) so mi opravili še reekscizijo z dodatnim varnostnim robom in s tem je bilo moje zdravljenje zaključeno.
O melanomu sem prebrala veliko in vem, da je moja prognoza, glede na zgoraj opisane parametre, zelo dobra. Sicer ravno za las zame ne velja statistika melanoma in situ, a je so tudi številke za stadij pT1a zelo dobre, še vedno pa ne čisto 100%, kar me na trenutke precej (pre)straši. Ker sem ravno v načrtovanju prve nosečnosti me zanima, če ima katera podobno izkušnjo in kaj več konkretnih informacij o morebitnem zamiku nosečnosti? Pri prebiranju virov na to temo sem naletela na različne informacije, ki so me samo dodatno zmedle. Ponekod je zaslediti, da se priporoča, da se z nosečnostjo počaka 2 leti, spet drugje da to pri tako zgodnjih stadijih bolezni (1.) ni potrebno. Kolikor sem prebrala, tudi ni čisto jasno in raziskano, ali in kako hormonske spremembe v nosečnosti (in z njimi povezano delovanje imunskega sistema) vplivajo na melanom v smislu ponovitve in metastaz. Dermatologinja mi je dejala, da ni razloga za odlog nosečnosti, ginekolog pa, da bi morebiti bilo dobro počakati 2 leti.
Mi kdo mogoče zna priporočiti kakšnega onkologa, ki dela samoplačniško (če je to sploh opcija?) in katerega subspecializacija so melanomi? Za vsako informacijo/usmeritev/napotek/izkušnjo bom zelo zelo hvaležna.

Lep pozdrav,
Radovednica

New Report

Close