nosečnost in THC

Pozdravljeni, zelo me zanima, na kakšen način lahko škoduje dnevno uživanje “trave” na razvoj zarodka. V neki knjigi sem namreč prebrala, da heroin ne pušča posledic na razvoj otroka v prvih dveh mesecih nosečnosti, medtem ko uživanje trave, da. Me lahko poučite kaj na to temo?

Pri uporabi drog v nosečnosti nastajajo različni vplivi na otroka delimo jih v dve skupini.
V prvo skupino sodijo neposredni vplivi. Pri kajenju marihuane so v literaturi opisani efekti zaradi pomanjkanja kisika, ki ga otrok v fazi izredno intenzivne rašče potrebuje v zadostni količini. Ravno pri kajenju marihuane in tudi cigaret pa je koncentracija kisika v krvi zmanjšana. Pri poizkusih na nosečih živalih so uspeli nekateri znanstveniki dokazati tudi povečano število anomalij men mladiči, katerih matere so bile izpostavljene marihuani. Pri ljudeh še niso uspeli dokazati teh posledic. Domnevajo tudi, da bi bili lahko kajenje marihuane poškodovalo živčni sistem otroka. Menijo tudi da se podaljša nosečnost pri materah, ki kadijo marihuano v nosečnosti. itd..
Druga skupina vplivov pa izhajajo iz načina življenja odvisnic, nosečnic, ki lahko živijo v zelo neugodnih socialnih razmerah, in je njihova prehrana neustrezna. Poleg tega se opozarja tudi na pogostejša različna obolenja, ki so pogostejša med uporabnicami drog. Sem sodijo tudi spolna obolenja itd..
Toliko za prvič, morda imate še kakšno dodatno vprašanje ?

Milan

Vesela sem vašega odgovora. Je precej izčrpen, tako da novih vprašanj sedaj nimam. Hvala Vam.

New Report

Close